Ελένη Πολύζου: Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς 2018

0 4.857
Ελένη Πολύζου
Ελένη Πολύζου

Η Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς είναι μια ετήσια πρωτοβουλία, που έχει στόχο να εκπαιδευτούν στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση-ΚΑΡΠΑ όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες σε μία μέρα, ώστε να γνωρίζουν αυτές τις σωτήριες για τη ζωή πρώτες βοήθειες όσο το δυνατό περισσότεροι στην κοινότητα και να σωθούν συνάνθρωποί μας, μετά από Αιφνίδια Εξωνοσοκομειακή Καρδιακή Ανακοπή.

«ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ του κόσμου μπορούν  ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ μια ζωή!»

Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς, 16 Οκτωβρίου 2018

Καθιερώθηκε με διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012, για να προωθηθεί “η ευαισθητοποίηση για τη σημασία της εφαρμογής ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους πολίτες”. Στις 16 Οκτωβρίου 2013 οργανώθηκε η πρώτη Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council-ERC) και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, σ’ όλη την Ευρώπη.

Φέτος η Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς γίνεται για πρώτη φορά παγκόσμια.

Με το μήνυμα «Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν  να σώσουν μια ζωή» η Διεθνής Επιτροπή Διασύνδεσης για την Αναζωογόνηση (International Liaison Committee on Resuscitation-ILCOR) προωθεί την πρώτη παγκόσμια πρωτοβουλία – Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς- για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αύξηση της συχνότητας εφαρμογής ΚΑΡΠΑ στα θύματα Καρδιακής Ανακοπής. Για το σκοπό αυτό στις 16 Οκτωβρίου και τις ημέρες περί τις 16, θα γίνουν μαθήματα ΚΑΡΠΑ σε δημόσιους χώρους και σχολεία, σ’ όλο τον κόσμο.

Η Καρδιακή Ανακοπή αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, παγκοσμίως. Είναι μια από τις κύριες αιτίες πρόωρων θανάτων και αιτίες θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν. Μπορεί να προσβάλει φαινομενικά υγιή άτομα, κάθε ηλικίας, σε οποιαδήποτε στιγμή, συχνά χωρίς προειδοποίηση. Τέσσερις στις πέντε Καρδιακές Ανακοπές συμβαίνουν στο σπίτι και περισσότερα από 90% των θυμάτων πεθαίνουν πριν να φτάσουν στο Νοσοκομείο.

Εκτιμάται ότι μόνο στην Ευρώπη και στην Αμερική 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν μετά από Καρδιακή Ανακοπή κάθε χρόνο. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσουμε, δύο έως τέσσερις φορές, την επιβίωση και την καλή νευρολογική έκβαση, είναι η άμεση εφαρμογή ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους πολίτες. Καθώς σε τουλάχιστο 50% των περιπτώσεων Εξωνοσοκομειακής Καρδιακής Ανακοπής, η κατάρρευση συμβαίνει παρουσία μαρτύρων, οι παρευρισκόμενοι πολίτες-μη επαγγελματίες, μπορούν να καλύψουν το χάσμα μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου. Για επιτευχθεί αυτό απαιτείται εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ των «πρώτων ανταποκριτών». Αν αυξηθεί η συχνότητα εφαρμογής ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους μπορεί 200.000 ζωές να σωθούν στην Ευρώπη και στην Αμερική κάθε χρόνο και πολύ περισσότερες σε όλο τον κόσμο.

Η Καρδιακή Ανακοπή δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός αλλά ένα θεραπεύσιμο συμβάν.

Σήμερα μόνο 1 στους 10 επιβιώνει μετά από Καρδιακή Ανακοπή. Μπορούμε να το ανατρέψουμε. Η εφαρμογή ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους πολίτες, πριν την άφιξη του ασθενοφόρου, δίνει στο θύμα της Καρδιακής Ανακοπής την καλύτερη ευκαιρία ζωής. Η πολύτιμη γνώση της ΚΑΡΠΑ θα κάνει τη διαφορά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς 2018 θα είναι η πρώτη ευκαιρία για όλους τους πολίτες του κόσμου να ενωθούν και να υποστηρίξουν την προώθηση και την διευκόλυνση της εκπαίδευσης ΚΑΡΠΑ για τον καθένα.

Όλοι μπορούν να μάθουν ΚΑΡΠΑ, όλοι μπορούν να σώσουν μια ζωή!

Ελένη Πολύζου

Ιατρός – Αναισθησιολόγος

Διευθύντρια Σεμιναρίων BLS/AED Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr