«Εκτοξεύεται η βενζίνη» – Κίνδυνος μεγάλων αυξήσεων και στα σούπερ μάρκετ

0 579

Αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων αναμένεται να πυροδοτήσει το χτύπημα στην Σαουδική Αραβία και τις εγκαταστάσεις Saudi Aramco. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Καυσίμων, Γιώργο Ασματόγλου, ο οποίος μίλησε στο OPEN TV, η επίθεση στα διυλιστήρια «θα επιφέρει αυξήσεις των τιμών όχι μόνο στα υγρά καύσιμα, αλλά και στα αέρια».

«Θεωρούμε ότι στις αυξήσεις αυτές οι οποίες θα έρθουν, θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της ότι θα πρέπει να μειώσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για να μπορεί να υπάρχει ισορροπία, διαφορετικά θα υπάρξουν αυξήσει και στα προϊόντα των τιμών των σούπερ μάρκετ», συμπληρώνει χαρακτηριστικά ο  πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Καυσίμων

Την ίδια ώρα παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι κάθε φορά που οι διεθνής τιμές του πετρελαίου αυξάνονται κατά 10% τα καύσιμα στην Ελλάδα πωλούνται ακριβότερα κατά πέντε σεντς το λίτρο, γεγονός που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες η αμόλυβδη βενζίνη θα σκαρφαλώσει από το 1,589 ευρώ το λίτρο σε 1,639 ευρώ.

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα εκτιναχθούν στα ύψη το επόμενο διάστημα φτάνοντας ακόμη και τα 100 δολάρια το βαρέλι, αν η Σαουδική Αραβία δεν αποκαταστήσει σύντομα τις ζημιές που προκλήθηκαν. Παράγοντες της πετρελαικής αγοράς καλούν την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση.

«Πονοκέφαλος» το επίδομα θέρμανσης

Ταυτόχρονα, φόβοι υπάρχουν και για το πετρέλαιο θέρμανσης, που η διάθεσή του θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου. Με τις σημερινές διεθνείς τιμές θα πωλούνταν ένα ευρώ το λίτρο, αν όμως συνεχιστεί η άνοδος στις διεθνείς τιμές η τιμή του θα καταστεί απαγορευτική για την πλειονότητα των νοικοκυριών. Αν συμβεί κάτι τέτοιο το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών θα αναγκαστεί να επανεξετάσει τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.