Εκτίμηση του Καιρού για την Καλαμπάκα – Η επιστροφή του χειμώνα

0 2.494

Καλή χρονιά γεμάτη υγεία.

Στα καιρικά μας τώρα   όπως γράφω και στο τίτλο περιμένοντας τον χειμώνα, καθώς αυτός  δεν ήρθε ποτέ …

Γράφει ο Ευθύμιος Τζιλήνας  

 

Μια κατάσταση Φθινοπώρου με μικρές πινελιές πρωινές που θυμίζουν λίγο που βρισκόμαστε.

Όμως με τα πρώτα στοιχεία το σκηνικό αλλάζει από τις 20 με 22 Ιανουαρίου και μετά καθώς τα τεράστια χαμηλά στον Ατλαντικό ωκεανό εξασθενούν και όλα δείχνουν πως την θέση τους θα πάρουν υψηλές πιέσεις, σταματώντας  το σχετικά θερμό ρεύμα στην περιοχή μας  καθώς πλέον ψυχρές μάζες από τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη θα ξεχυθούν προς την περιοχή μας.

Στον παρακάτω χάρτη του Ευρωπαϊκού μοντέλου καιρού βλέπουμε την εκτίμηση για εκείνη την περίοδο

Χαμηλές πιέσεις είναι λογικό να επεκταθούν στην περιοχή μας καθώς ευνοεί πολύ και  η θερμή θάλασσα . Ο σχηματισμός χαμηλών με τέτοιες ψυχρές μάζες είναι σίγουρος και αν σε πρώτη φάση  δεν επηρεάσουν με χιόνια ως και χαμηλά την περιοχή μας , σε δεύτερη φάση η πιθανότητες είναι πολλές.

Πάντως τα ορεινά μας θα καλύψουν το κενό που υπάρχει τώρα με την ελάχιστη ποσότητα χιονιού .

Μην ξεχνάμε πως τίποτα δεν αναπληρώνει το νερό στον υδροφόρο ορίζοντα όπως η χιονοκάλυψη στα βουνά.

Αρκετή αισιοδοξία …. Βλέπουμε για εκείνο το διάστημα και από πολλά μέλη του Αμερικάνικου μοντέλου καιρού GFS για την περιοχή μας στον κόκκινο κύκλο.

Πάντως όλα δείχνουν πως ο καιρός  θα μας απασχολήσει ως και τις αρχές Φεβρουαρίου καθώς δείχνει να ξεκολλά από την σημερινή   κατάσταση που βέβαια επικρατεί αρκετούς μήνες τώρα κάτι αρκετά σπάνιο.

Από παρατηρήσεις  που έχω κάνει η θερμοκρασία τον Μήνα Δεκέμβρη ήταν σχεδόν 3 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο, ενώ δεν καταγράφηκε ούτε μια αρνητική θερμοκρασία μέσα στην πόλη  σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό σταθμό του αστεροσκοπείου Αθηνών όταν ο μέσος όρος είναι  15 μέρες περίπου( έστω και για μια ώρα)!!  Ίσως ότι μεγάλωσε η  πόλη μας με αποτέλεσμα μεγαλύτερη  αποβολή θερμότητας από τα κτίρια να παίζει τον ρόλο του, καθώς και το μοναδικό θετικό στοιχείο η ανάπτυξη της δασικής έκτασης γύρω από την πόλη που σταματά την αναστροφή  της θερμοκρασίας.

Για ότι νεότερο σε επόμενο άρθρο . Ο καιρός ως και τις 18-19 Ιανουαρίου δεν δείχνει να μας απασχολεί στην περιοχή μας με κάτι ενδιαφέρον

 

Ευθύμιος Τζιλήνας  

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr