Εκκλησία – κυβέρνηση: Ανοίγουν οι ναοί υπό προϋποθέσεις

0 370

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες το απόγευμα της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου με θέμα τον παραπέρα σχεδιασμό για τον εκκλησιασμό, η ομάδα των λοιμοξιολόγων συνεδρίαζε ώστε να πάρει αποφάσεις, προκειμένου να σταθεί απέναντι στα αιτήματα της Εκκλησίας τα οποία θα τεθούν στο τραπέζι σήμερα, μέσω της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στο Συνοδικό Μέγαρο ενόψει του δωδεκαημέρου.

Στο αίτημα να ανοίξουν οι ναοί ο κ Μητσοτάκης ζήτησε αρκετές διευκρινήσεις από τους λοιμοξιολόγους, οι οποίοι φαίνεται να παρουσίασαν θέσεις υπέρ του ανοίγματος των Ιερών Ναών αφού για περίπου 2,5 ώρες συνεδρίαζαν προσπαθώντας να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα.

Εκτός από τον κ Σύψα ο οποίος γενικά ήταν και είναι αρνητικός στο να δώσουν μια ανάσα στον πιστό λαό, η υπόλοιπη ομάδα απάντησε σε ερωτήματα του πρωθυπουργού όσον αφορά στην άνεση που δίνουν τα τετραγωνικά του κάθε Ναού να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό πιστών από αυτόν που αρχικά είχε δεχθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες το παρασκήνιο έχει πολλούς διαλόγους και εντάσεις λόγω του ότι και ο πρωθυπουργός αναλογίζεται τη σοβαρότητα της κατάστασης από τη μια αλλά και την ανάγκη του πιστού λαού από την άλλη, τις φωνές που αρνούνται να κατανοήσουν ότι οι Εκκλησιές πρέπει να ανοίξουν από τη μια αλλά και τις φωνές των Ιεραρχών που φωνάζουν για τον πρωτοφανή περιορισμό και την παρουσία της αστυνομίας από την άλλη.

Το αποτέλεσμα πάντως αυτών των συνομιλιών της Δευτέρας έφερε σε κάποια συμφωνία Πολιτεία και Εκκλησία και οι αποφάσεις θα δώσουν μια άλλη εικόνα από αυτή που είχαμε ως τώρα για τις διαπραγματεύσεις.

Το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών είναι ότι:

  • Θα τελεσθούν Ιερές Ακολουθίες Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια.
  • Αυξάνεται ο αριθμός των πιστών που θα μπορεί εκκλησιαστεί κατά τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών με παρουσία ενός πιστού ανά 15 τ.μ, με ανώτατο όριο τους 25 πιστούς (από 9) και τους 50 για τους Μητροπολιτικούς Ναούς (από 25).
  • Θα παραμείνουν οι Ιεροί Ναοί ανοικτοί για ατομική προσευχή.
  • Η επιτήρηση των Ναών περνάει στα χέρια της Εκκλησίας και όχι της αστυνομίας.
  • Η μεγάλη μάχη φαίνεται να δόθηκε για τους ανοικτούς χώρους αφού θεωρήθηκε ότι αν δώσουν το πράσινο φως να μπορούν οι πιστοί να βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους τότε ο κίνδυνος συνοστισμού θα είναι μεγάλος οπότε η Εκκλησία φαίνεται να έκανε πίσω σε αυτό το αίτημα.

Η πίεση που ασκήθηκε και ασκείται από διάφορες πλευρές εναντίον αυτών των αποφάσεων είναι μεγάλες αλλά φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός έχει πλέον πάρει πολύ προσωπικά το θέμα των Ιερών Ναών δείχνοντας αυτή τη φορά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Εκκλησία, κατανοώντας τις πνευματικές ανάγκες και τα δεδομένα.

newsbomb.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.