Έκκληση Αγοραστού να σταματήσουν οι καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων

Μετά και τις τελευταίες πυρκαγιές, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησαν από καύση γεωργικών υπολειμμάτων,

0 133

Μετά και τις τελευταίες πυρκαγιές, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησαν από καύση γεωργικών υπολειμμάτων,

Μετά και τις τελευταίες πυρκαγιές, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησαν από καύση γεωργικών υπολειμμάτων,

ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός απευθύνει έκκληση να σταματήσουν οι καύσεις αυτές υπενθυμίζοντας στους καλλιεργητές τις δυσμενείς συνέπειες που έχει η λανθασμένη πρακτική της καύσης των καλαμιών στο έδαφος, στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων.

«H γη δεν μας ανήκει κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Οι φωτιές που βάζουν κάποιοι για να κάψουν γεωργικά υπολείμματα καταστρέφουν το έδαφος, αφού η οργανική ύλη εξαντλείται. Έτσι το έδαφος χάνει τα θρεπτικά συστατικά του και υποχωρεί. Συνιστούμε στους καλλιεργητές να μην καίνε τις καλαμιές, παρά να τις κόβουν και να οργώνουν τα χωράφια τους. Πέραν όμως όλων των άλλων, οι καύσεις αυτές προκαλούν εκτεταμένες πυρκαγιές με δυσμενείς συνέπειες στον άνθρωπο και την περιουσία του. Χρειάζεται απ’ όλους σύνεση και υπευθυνότητα καθώς με κάθε πυρκαγιά οι συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία, στη ζωή μας είναι ανυπολόγιστες», τονίζει ο κ. Κώστας Αγοραστός.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής τονίζει ότι η πρακτική της καύσης των γεωργικών υπολειμμάτων δεν προσφέρει τίποτε το θετικό, αλλά αντιθέτως προκαλεί σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα του εδάφους με την καταστροφή της οργανικής ουσίας. Έτσι μειώνονται οι μελλοντικές αποδόσεις και η διηθητικότητα του νερού. Εκτός αυτών έχει πολλαπλώς αποδειχθεί ότι η καύση δεν καταπολεμάει τα έντομα του αραβοσίτου (πυραλίδα, σεζάμια, πράσινο σκουλήκι κλπ.) που διαχειμάζουν στο έδαφος.

Με τη φωτιά καταστρέφεται η πανίδα και η χλωρίδα του εδάφους καθώς και πολύτιμο γενετικό υλικό. Παράλληλα, από την καύση εξοντώνονται οι πληθυσμοί των ωφελίμων εντόμων που διαχειμάζουν στο έδαφος, τα οποία λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους είναι ευάλωτα στη φωτιά. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί των εχθρών της καλλιέργειας, με συνέπεια την αύξηση των προσβολών στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Επίσης, μεγάλης σημασίας είναι και οι επιπτώσεις στην υγεία κυρίως ευπαθών ομάδων πληθυσμού εξαιτίας των αναπνευστικών και άλλων προβλημάτων που προκαλεί η καύση των καλαμιών.
Τέλος, η καύση είναι συχνή αιτία πρόκλησης πυρκαγιών.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει προβεί σε μηνυτήριες αναφορές σε πολλές περιπτώσεις καύσης φυτικών υπολειμμάτων σύμφωνα με τις ισχύουσες Πυροσβεστικές Διατάξεις. Επίσης η καύση απαγορεύεται από τους Κανόνες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, τις κοινοτικές οδηγίες, αλλά και την αναθεώρηση της KAΠ οπότε αν διαπιστωθεί, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αφαιρεί τις επιδοτήσεις από τον παραβάτη καλλιεργητή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.