Εκδρομή του πολιτιστικού συλλόγου «Τα Μετέωρα» στην Ρουμανία

0 1.677

Από 18 μέχρι 22 Απριλίου μέλη και φίλοι του πολιτιστικού συλλόγου «Τα Μετέωρα» είχαμε την χαρά να πραγματοποιήσουμε εκδρομή στις γειτονικές μας χώρες, την Βουλγαρία και την Ρουμανία.

Διασχίζοντας την βουλγαρική ύπαιθρο συναντάμε αρκετά μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κυρίως με στάρια και λιγότερο με ελαιοκράμβη και άλλες καλλιέργιες.

Σε μεγάλο μέρος της διαδρομής έχουμε δίπλα μας τον ποταμό Στρυμόνα. Τα σπίτια τόσο στα χωριά όσο και στις μικρές πόλεις είναι φτωχικά, άχρωμα και ασυντήρητα σε μεγάλο βαθμό. Το ίδιο και τα μεγάλα συγκροτήματα πολυκατοικιών τύπου σοβιετικού μπλοκ, που βρίσκουμε στις μεγαλύτερες πόλεις και στην πρωτεύουσα Σόφια, καθώς την προσεγγίζουμε.

Το κέντρο της Σόφιας προσπαθεί να αλλάξει την πρώτη εντύπωση. Σύγχρονες οικοδομές που συνδυάζουν την μοντέρνα αρχιτεκτονική με την παραδοσιακή, όμορφοι κήποι, τεράστια πάρκα, ποδηλατόδρομοι, επιβλητικοί ναοί, περίτεχνα κτίρια παλαιότερων εποχών, μουσεία.

Ένας μεγάλος κεντρικός πεζόδρομος με καταστήματα κάθε είδους και με αρκετά
παρακλάδια ενώνει όλα τα παραπάνω. Η αλήθεια είναι ότι στεναχωρηθήκαμε που δεν έχουμε ένα πεζόδρομο στην Καλαμπάκα. Θα ομόρφαινε τη μικρή μας πόλη και θα την αναβάθμιζε σε όλους τους τομείς.

Ο δρόμος που ενώνει την Σόφια με την Ρουμανία είναι ένας απλός δρόμος, δυο λωρίδων, επικίνδυνος για την κίνηση που έχει. Μεγάλος αυτοκινητόδρομος τώρα κατασκευάζεται όπως είδαμε. Το φυσικό σύνορο των δύο χωρών είναι ο Δούναβης.

Πραγματικά εντυπωσιακός σε μέγεθος διασχίζει μεγάλο μέρος της Ευρώπης αποτελώντας έναν υδάτινο δρόμο διακίνησης εμπορευμάτων.

Στην Ρουμανία εντύπωση προκαλεί η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης. Τεράστιες εκτάσεις κίτρινες από το άνθος του φυτού. Τα χωριά είναι κάπως πιο περιποιημένα από της Βουλγαρίας, αρκετά φτωχικά όμως και αυτά. Το Βουκουρέστι, πόλη της χαράς στα ρουμάνικα, βρίσκεται 70 χιλιόμετρα από το Δούναβη και διασχίζεται από τον ποταμό Ντιμπόβιτσα. Έχει αρκετές λίμνες και μεγάλα πάρκα που ομορφαίνουν το αστικό τοπίο και προσφέρονται για στιγμές χαλάρωσης. Συναντούμε και εδώ συγκροτήματα ανατολικού μπλοκ μερικά από τα οποία έχουνε βαφτεί και έχουν ομορφύνει.

Μπορεί κανείς να θαυμάσει τα πολλά περίτεχνα κτίρια διαφορετικών αρχιτεκτονικών που κτίστηκαν από εύπορους κατοίκους και μεγαλομανείς ηγεμόνες τους τελευταίους αιώνες.

Τα κτίρια αυτά είναι πολλά και υπάρχει χρονικός περιορισμός ως προς το να συντηρηθούν, όσα δεν είναι σε καλή κατάσταση, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια από τους κατόχους τους, αλλιώς θα περιέλθουν στην κυριότητα του κράτους. Επίσης, υπάρχουν εντυπωσιακοί ναοί, πολλά μουσεία, αρκετά βιβλιοπωλεία και πολλά σύγχρονα κτίρια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.