Εκδρομές του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Μαλακασίου

0 446

Με τη Χάρη του Θεού και με τις ευχές του σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Θεοκλήτου πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα δύο προσκυνηματικές εκδρομές από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μαλακασίου, με επικεφαλή τον δραστήριο εφημέριο του ναού π. Απόστολο Αναστασίου.

Η πρώτη εκδρομή είχε προορισμό την όμορφη Άρτα. Αρχικά οι εκδρομείς επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Μεγάλης Βρύσης, έπειτα τον ιερό ναό της Παναγίας της Παρηγορήτισσας (ή Παρηγορήτριας) που είναι βυζαντινή εκκλησία του 13ου αιώνα στην πόλη της Άρτας.

Στην συνέχεια είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά, στο χωριό Βλαχέρνα έξω από την Άρτα την Παναγία της Βλαχέρνας, τον επιβλητικό αυτό βυζαντινό ναό του 10ου-13ου αι. Κτισμένη αρχικά ως καθολικό μοναστηριού στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής και διακοσμημένη με τοιχογραφίες, γλυπτά, μαρμαροθετήματα και ψηφιδωτά, η Παναγία της Βλαχέρνας λειτούργησε ως ταφικός ναός της οικογένειας των Κομνηνών-Δουκάδων, ηγεμόνων του Δεσποτάτου της Ηπείρου.

Η δεύτερη εκδρομή πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Λευκάδα. Αρχικά το πρώτο προσκύνημα έλαβε χώρα στη σκιά του θρυλικού βράχου του Ζαλόγγου, κάτω από το επιβλητικό μνημείο της θυσίας των Σουλιωτισσών, όπου βρίσκεται η ιστορική μονή του Αγίου Δημητρίου.

Έπειτα το δεύτερο προσκύνημα έγινε μόλις 3 χιλιόμετρα από τη Λευκάδα, πάνω σ’ ένα καταπράσινο λόφο, όπου βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης, που αποτελεί για αιώνες το θρησκευτικό κέντρο του νησιού ως το αρχαιότερο και μεγαλύτερο μοναστήρι. Αξίζει να σημειωθεί πως η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Στην συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο παραλιακό χωριό Νυδρί και στη Πρέβεζα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.