Εικονική περιήγηση στην ιστορική οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη με τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας

0 182

Την Τρίτη 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ψηφιακή ξενάγηση στην ιστορική οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη, η οποία εδρεύει στην Ύδρα. Πλησιάζοντας η 25η Μαρτίου, ημέρα εορτασμού της επετείου από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία φέτος συμπίπτει και με τον εορτασμό των 200 χρόνων της, πληθαίνουν και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε αυτό το πλαίσιο.

Η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας συμμετέχει στον εορτασμό με αρκετές δράσεις, μια εκ’ των οποίων και η συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο  Καλαμπάκας που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας. Οι μαθητές της ΣΤ΄ δημοτικού περιηγήθηκαν διαδικτυακά στην ιστορική οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη, Έλληνα Γερουσιαστή και παράγοντα της Επανάστασης του 1821. Οι μαθητές έμαθαν για την προσωπικότητα του υδραίου πρόκριτου, της σημαντικής αυτής πολιτικής φυσιογνωμίας σε μια προσπάθεια να φωτίσουμε και άλλες σημαντικές μορφές  που μπορεί να μην πολέμησαν αλλά συνέβαλαν με άλλους τρόπους στην επίτευξη της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο αρχοντικό της οικογενείας όπου  έγιναν σημαντικές διαβουλεύσεις για θέματα της Επανάστασης του 1821 και φιλοξενήθηκαν σημαίνουσες προσωπικότητες της εποχής, Έλληνες και ξένοι. Οι μαθητές παρατήρησαν αρκετά προσωπικά αντικείμενα του Πρόκριτου Λάζαρου Κουντουριώτη, όπως την ξύλινη πολυθρόνα που χρησιμοποιούσε στη Μονή της Ύδρας, όταν προήδρευε στις συνεδριάσεις των προκρίτων του νησιού που λάμβαναν κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία της ελληνικής επανάστασης, την τιμητική σπάθη του Λάζαρου Κουντουριώτη και τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος με τον Αστέρα Μεγαλόσταυρου που του απονεμήθηκε από το βασιλιά  Όθωνα για τη συμβολή του στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την περιήγηση και δήλωσαν ότι θα επισκεφθούν σίγουρα την ΄Υδρα, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, για μια και δια ζώσης ξενάγηση στο μουσείο.

Η εικονική περιήγηση είναι διαθέσιμη ως εφαρμογή από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Ευχαριστούμε πολύ για μια ακόμη φορά το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμπάκας για την συνεργασία.

 

Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.