Εγκαινιάσθηκε η Σχολική Βιβλιοθήκη “sapere aude” στο 30ό Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

0 611

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου η επίσημη παρουσίαση της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 30ού Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, την οποία διοργάνωσε το Σχολείο σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντάκος, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου κ. Δαραράς, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μπάρδας, ο αντιδήμαρχος κ. Αναστασίου, η Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας κα. Δημουλά, η Διευθύντρια κα. Κατσιαμάνη & ομάδα βιβλιοθηκονόμων, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Παιδείας Δήμου Τρικκαίων κ. Αντωνιάδου, η πρώην Δ/ντρια του Σχολείου κα. Λάππα-Βαρδούλη και οι Διευθυντές της οικείας ομάδας σχολείων κα. Γεωργαλή και κ. Αρσένης.

Η στιγμή αυτή είναι ο πρώτος σταθμός στο όμορφο ταξίδι με προορισμό τον κόσμο της γνώσης, το οποίο ξεκίνησε πριν από έναν περίπου χρόνο, όταν το Σχολείο μας εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Σχολικών Βιβλιοθηκών του Υπουργείου Παιδείας. Το πρόγραμμα προέβλεπε αποκλειστικά την προμήθεια βιβλίων και βασικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Έπρεπε λοιπόν να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης των υπολοίπων αναγκών, όπως είναι η διαμόρφωση και επίπλωση του χώρου.

Έτσι, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, συνεργάστηκαν με ένα κοινό όραμα: Την αναμόρφωση της αίθουσας, στην οποία επρόκειτο να στεγασθεί η Βιβλιοθήκη μας, με σκοπό τη δημιουργία ενός φιλόξενου, λειτουργικού και παιδαγωγικά άρτιου χώρου. Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Σχολείου μας κα. Καλαμπόκη, κα. Τσιούνη (ψυχή του εγχειρήματος), κ. Καντζούρας, κα. Βουτσελά, κα. Παπαντώνη, κ. Αντωνόπουλος, κ. Γραβάνης ενεργοποιήθηκαν άμεσα και επιδόθηκαν με αξιοζήλευτη επιμονή στην αναζήτηση πόρων και χορηγών, ενώ ταυτόχρονα προσέφεραν σημαντική εθελοντική εργασία και προσωπικό χρόνο.

Καθοριστική, ωστόσο, υπήρξε η εθελοντική συμμετοχή του σχεδιαστή κ. Τάσου Ζώη των “Square Two Designers”, ο οποίος, λαμβάνοντας υπόψη τις παιδαγωγικές επισημάνσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, ολοκλήρωσε τη σχεδιαστική μελέτη του χώρου και επέβλεψε την επιτυχή υλοποίησή της. Η ολοκλήρωση του πρότζεκτ δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη συνεισφορά των ‘Square Two’, καθώς και πολλών θεσμικών φορέων και άλλων παραγόντων. Ο Δήμος Τρικκαίων και η Σχολική Επιτροπή κάλυψαν μεγάλο μέρος των υλικών και των εργασιών, με την παραχώρηση τεχνικού προσωπικού. Καθοριστική υπήρξε η προσωπική στήριξη του εγχειρήματος από τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Κωτούλα. Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων χορήγησε το σύστημα συσκότισης της αίθουσας.

Πέραν της συνεισφοράς των παραπάνω θεσμικών φορέων, υπήρξαν σημαντικές χορηγίες ιδιωτών, όπως είναι το γειτονικό μας ξενοδοχείο ‘Αετών Μέλαθρον’ και οι Besios Wood, Seewood, Bάρρας Μιχάλης, Άτλας-επιγραφές & Σωτήρης Γελαδάρης-Aluxil. Επίσης, σημαντική υπήρξε η εθελοντική εργασία μελών των οικογενειών μαθητών μας, όπως των κκ. Σταμάτη και Νίκου Βουγιούκα, οι οποίοι προσέφεραν αφιλοκερδώς τον ελαιοχρωματισμό της αίθουσας. Αυτή η ξεχωριστή στιγμή για το Σχολείο μας έγινε ακόμα πιο όμορφη και εύγευστη με τα ‘κεράσματα’ που απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι, τα οποία ευγενικά χορηγήθηκαν από το Ζαχαροπλαστείο “Κυβέλεια-Παμπίρης” της Καλαμπάκας και το Ζαχαροπλαστείο ‘Μέλισσα” των Τρικάλων, καθώς επίσης και από τον κ. Στεργίου Χρήστο – Αναψυκτικά λουξ.

Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε, πως εκτός από τις υλικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την ίδρυση μιας βιβλιοθήκης, υπάρχει μια πολύ σημαντική άυλη διάσταση. Πρόκειται για τον τρόπο ταξινόμησης των τεκμηρίων και τον τρόπο λειτουργίας της. Για την υλοποίηση αυτής της διάστασης, απευθυνθήκαμε αρχικά στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το οποίο μας χορήγησε την επιτομή των περιλήψεων του Δεκαδικού Συστήματος Ταξινόμησης Dewey. Ωστόσο, ουσιαστικός μας συμπαραστάτης υπήρξε η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας και η εξαιρετική ομάδα που τη στελεχώνει. Η διευθύντρια κα. Πέπη Κατσιαμάνη, η κα. Φρίντα Στεργίου, η κα. Ελευθερία Τεμπλαλέξη, η κα. Ελένη Βρούσια, η κα. Ελένη Μουσκεφταροπούλου και ο κ. Δημήτρης Μακρής, ήταν πάντα πρόθυμοι να μας προσφέρουν τεχνογνωσία και χρήσιμες συμβουλές, τηρώντας με συνέπεια το όραμα της ιδρύτριας και προέδρου της Βιβλιοθήκης κας. Κατερίνας Δημουλά.

Έφθασε λοιπόν η ώρα που μια ταλαιπωρημένη αίθουσα διδασκαλίας του 1ου ορόφου απέκτησε νέα μορφή: χρώματα, σχήματα, λειτουργική επίπλωση και φωτιστικά στοιχεία, ενώνονται σε μια αρμονική σύνθεση που μαγνητίζει και εμπνέει τον επισκέπτη. Ελπίζουμε, πως ο χώρος αυτός θα αποτελέσει μια νέα αφετηρία για την προσέγγιση της σχολικής γνώσης και θα εμπνεύσει εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να προβληματιστούν, να πειραματιστούν και να αναζητήσουν νέους τρόπους διδασκαλίας και μάθησης.

Ευχαριστώ θερμά όλους τους προαναφερθέντες για την παρουσία τους στη σημερινή εκδήλωση και κυρίως, για τη συνεισφορά τους στη συλλογική προσπάθεια αναβάθμισης της Σχολικής μας Βιβλιοθήκης.

Με εκτίμηση

Ο Διευθυντής του Σχολείου

Βασίλειος Νάστος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr