Ευθύμιος Γκαντέλας – Αναρριχητικό Κέντρο Χασίων : Ελπίδα για τα χωριά μας

0 1,398

Ως  νέος στην εποχή που  η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει περισσότερο την δικιά μου γενιά και κατά δεύτερον ως νέος με καταγωγή από τα Χάσια και συγκεκριμένα από το χωριό Γάβρος Καλαμπάκας  , αποφάσισα να γράψω μερικές σκέψεις για την δημιουργία του αναρριχητικού κέντρου Χασίων. Ένα έργο που τόσο ντόρος γίνεται τελευταία .

Επισκεπτόμενος αρκετές φορές το χωρίο μου, βλέπω ένα χωριό να μαραζώνει και να αργοπεθαίνει δεδομένου ότι το  όριο ηλικίας των κατοίκων είναι τόσο μεγάλο που με μαθηματική ακρίβεια σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχει κάτοικος να μείνει εδώ . Ακόμα  και οι λίγοι νέοι που υπάρχουν αναγκαστικά θα πάρουν τον δρόμο προς τις μεγάλες πόλεις όπου οι ευκαιρίες για εργασία είναι περισσότερες σε σχέση με το χωριό.  Φυσικά αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στο χωριό μου αλλά στην πλειοψηφία των χωριών του πρώην δήμου Χάσίων και όχι μόνο.

Πριν αρκετά χρόνια , μικρός  τότε σε ηλικία μια ομάδα Γερμανών τουριστών  ήρθε στο χωρίο μου για ορειβασία. Μόλις αντίκρισαν  την ομορφιά και την μαγεία της φύσης μας ρώτησαν: «μα πως ένα τέτοιο φυσικό φαινόμενο είναι αναξιοποίητο; Αν ήταν στην Γερμανία θα ήταν πόλος έλξης», μας είπαν χαρακτηριστικά. Εμείς μην ξέροντας τι να τους απαντήσουμε, τους λέγαμε θα βρεθεί κάποια στιγμή κάποιο άτομο που θα αγαπά και θα  αξιοποιήσει αυτόν τον υπέροχο τόπο. Και το «κακό» της υπόθεσης ποιο ήταν; Πως αυτά τα άτομα μαγεμένα από το τοπίο ερχόταν κάθε χρόνο στο χωριό μας για ορειβασία και βλέποντας πως τα πράγματα παραμένουν ίδια σταμάτησαν να μας ρωτούν και βέβαια σταμάτησαν να έρχονται .

Μια ομάδα νέων τότε κατοίκων του χωριού με την βοήθεια του τότε δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου Χασίων  αποφάσισαν να κάνουν μια μελέτη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη και την αξιοποίηση αυτού του φυσικού φαινομένου .

Μετά από αγώνα αρκετών χρόνων, φτάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στο δημοτικό συμβούλιο να ψηφίζεται η απόφαση έγκρισης και χρηματοδότησης της μελέτης.

Κατηγορηθήκαμε από λίγα άτομα γατί  χειροκροτήσαμε αυθόρμητα τον κ. Σακκελαρίου και την ομάδα του, επειδή ως  αντιπολίτευση ψήφισαν υπέρ του έργου . Κατηγορηθήκαμε γιατί αγαπάμε τον τόπο μας. Κατηγορηθήκαμε επειδή ζητάμε την ανάπτυξη του τόπου μας. Κατηγορηθήκαμε όλο  αυτό τον καιρό (ακόμα και με βρισιές, απειλές, από άτομα που δεν έχουν το θάρρος να γράψουν την άποψη τους με ονοματεπώνυμο), για τον αγώνα που κάναμε. Κατηγορούμαστε  γιατί αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας .

ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΜΩΣ. ΤΑ ΑΝΤΙΠΑΡΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΑΝΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΘΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ  ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ.

Δεν διεκδικούμε να αφαιρέσουμε  κόσμο από την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα και να τους φέρουμε στα Χάσια. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο. Εμείς αυτό που ζητάμε είναι μόλις ένα μικρό κομμάτι του τουρισμού το οποίο έρχεται στην Καλαμπάκα  και ενδιαφέρονται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού . Ζητάμε δηλαδή την επιβίωση των χωριών μας.

Σεβόμαστε την διαφορετική γνώμη. Σεβόμαστε την άποψη μερικών ότι η μελέτη ίσως μπορεί να μην είναι πλήρης. Σεβόμαστε την απόφαση μερικών συμβούλων να μην ψηφίσουν το έργο . Δικαίωμα τους. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους.

Δεν θα τους σεβαστούμε όμως όταν μας χαρακτηρίζουν τσιράκια, υποχείρια και καθοδηγούμενοι κάποιων. Όταν χαρακτηρίζουν έτσι  την ομάδα πρωτοβουλίας Χασιωτών δεν χαρακτηρίζουν μόνο την ομάδα, αλλά το σύνολο σχεδόν των Χασιωτών.

Ζητώ ως  νέος και Χασιώτης να γνωρίζω τις απόψεις του κάθε υποψηφίου δημάρχου σχετικά με το Αναρριχητικό Κέντρο στα Χάσια, μιας και έρχονται εκλογές .     ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Δεν υπάρχει  Ναι μεν, αλλά……!!! Θα σεβαστώ  την κάθε άποψη. Όμως ο κόσμος των Χασίων πρέπει να γνωρίζει.

Κλείνοντας , θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους στήριξαν και ψήφισαν τη μελέτη για  χρηματοδότηση του έργου δίνοντας ελπίδα στα χωριά μας.

 

Με εκτίμηση

Γκαντέλας Ευθύμιος

MSc Γεωπόνος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.