Εμπορικός Σύλλογος Καλαμπάκας: Νέα μέτρα για εμπορικά καταστήματα – Υποχρεωτικό άνοιγμα στις 10:00 π.μ.

0 819

Αγαπητοί Συνάδελφοι και Καταναλωτές,

Σας ενημερώνουμε ότι, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Υπουργική Απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ. 69863/2-11-2020 (ΦΕΚ 4829Β), με την οποία καθορίζονται τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, η χώρα χωρίζεται πλέον σε δύο μόνο επιδημιολογικά επίπεδα προληπτικών μέτρων (επιτήρησης και αυξημένου κινδύνου), ως εξής:

  1. Στο κίτρινο επίπεδο (επιτήρησης), το ωράριο των καταστημάτων λιανικής είναι αυτό που ορίζεται από τον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο και η λειτουργία πραγματοποιείται υπό τις εξής προϋποθέσεις:

–          4 άτομα έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.

–          Τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.

–          Απαγόρευση πώλησης αλκοόλ κατά τις ώρες 23.30 έως 05.00.

Για τα καταστήματα τροφίμων στο επίπεδο επιτήρησης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, μανάβικα κλπ.), ισχύουν αντίστοιχα τα παραπάνω με την λειτουργία τους να απαγορεύεται από ώρας 23.30 μέχρι 05.00.Επίσης, στο επίπεδο αυτό, όπου υπάρχουν ανελκυστήρες, η επιτρεπόμενη πληρότητα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 40% της χωρητικότητας αυτών.

  1. Στο κόκκινο επίπεδο (αυξημένου κινδύνου) που βρίσκεται τώρα η περιοχή μας, το ωράριο των καταστημάτων λιανικής καθορίζεται με υποχρεωτική ώρα έναρξης την 10η πρωινή.  Εξαιρούνται και μπορούν να ανοίξουν νωρίτερα οι υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών ή αιθουσών (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις), τα εξειδικευμένα καταστήματα  σιδηρικών, χρωμάτων, τζαμιών και τα καταστήματα πώλησης βιομηχανικών ειδών (χρωμάτων, σιδερικών, ξυλουργικών, ηλεκτρολογικών, κήπου, εργαλείων κλπ.).  Και εδώ, η επιτρεπόμενη χωρητικότητα είναι 4 άτομα έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον, με υποχρεωτική τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων.  Επίσης απαγορεύεται αντίστοιχα η πώληση αλκοόλ κατά τις ώρες 23.30 έως 05.00.  Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις τήρησης χωρητικότητας και αποστάσεων, με την λειτουργία τους να απαγορεύεται από ώρας 23.30 μέχρι 05.00, ενώ όπου υπάρχουν ανελκυστήρες, η επιτρεπόμενη πληρότητα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 10% της χωρητικότητας αυτών.

Και στα δύο επίπεδα, όπου τίθεται ανώτατο όριο συμμετεχόντων ή παρευρισκόμενων, για τον υπολογισμό της τήρησης του ορίου αυτού δεν συμπεριλαμβάνεται το προσωπικό και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων γιατί τα διοικητικά πρόστιμα είναι μεγάλα (2.000 € – 30.000 € για τις αποστάσεις) και 5.000 € για το ωράριο σε συνδυασμό με υποχρεωτικό κλείσιμο 15 ημερών.

Τέλος, σημειώνεται ότι μπορείτε να ενημερώνεστε τόσο για τα τρέχοντα μέτρα όσο και για το επίπεδο κινδύνου της περιοχής μας από την ιστοσελίδα covid19.gov.gr μέσω του ψηφιακού Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από την Covid-19.

Εκ μέρους του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμπάκας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.