Δήμος Μετεώρων: Με επιτυχία το 1ο Συνέδριο των Δήμων με μνημεία UNESCO

0 914

Το τριήμερο 26 – 28 Νοεμβρίου 2021 ήταν ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για το δήμο Μετεώρων όσο και για το σύνολο των δήμων της χώρας μας οι οποίοι διαθέτουν μνημεία χαρακτηρισμένα από την UNESCO, ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το επίκεντρο της πολιτιστικής Ελλάδας ήταν η πόλη της Καλαμπάκας, η οποία φιλοξένησε το 1ο Συνέδριο των δήμων με μνημεία UNESCO.

Ο δήμος Μετεώρων εμπνεύστηκε, οργάνωσε και υλοποίησε τις δράσεις του συνεδρίου με παρουσία, δια ζώσης και διαδικτυακά, αρκετών από τους δήμους αυτούς.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία με κύριο στόχο την ενιαία προβολή και προώθηση, σε συνάρτηση με την προστασία και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των εν λόγω ανοιχτών μουσείων – μνημείων της χώρας μας, η οποία κατέχει εξέχουσα θέση στο παγκόσμιο στερέωμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις εργασίες του συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Παπαστεργίου Δημήτριος, ο εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Μπουτίνας Ιωάννης, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Τουρισμού και Προιστάμενος του ΕΟΤ Θεσσαλίας κ. Σαρούκος  Νικόλαος, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Τσόλας Δημήτριος, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Σταγών και Μετεώρων Πατέρας Ιωάννης Ζώτος, οι οποίοι καλωσόρισαν τις εργασίες του συνεδρίου και ο διακεκριμένος καθηγητής ιστορικού αρχαιολογικού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Βλασίδης Βλάσης ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση και πραγματοποίησε μία εξαιρετική και εμπεριστατωμένη ομιλία.

 

Σύμφωνα με τα πρακτικά του συνεδρίου αποφασίστηκαν τα κάτωθι:

 

  • Καθορισμός επταμελούς επιτροπής οργάνωσης και διαχείρισης, στην οποία ο

δήμος Μετεώρων, ως οργανωτικό μέλος, θα έχει μόνιμη παρουσία

  • Προγραμματισμός για τακτικές, περιοδικές διαδικτυακές συναντήσεις των μελών και επισκέψεις στα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού
  • Πρόταση, για διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου, στο δήμο Πάτμου
  • Αποφάσεις για σύσταση καταστατικού και καθορισμό ονόματος του δικτύου
  • Σύμφωνα με το στόχο και τους επιμέρους σκοπούς του συνεδρίου, αποφασίστηκε η εφαρμογή και τήρηση των όρων και των αρχών που διέπουν το Υπουργείο Πολιτισμού σε σχέση με τις επικείμενες αποφάσεις των μελών.

 

Ο Δήμαρχος του Δήμου Μετεώρων

Αλέκος Θεόδωρος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.