Δήλωση του Σταύρου Νταούλα Γραμματέα της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τρικάλων

0 369

Επιστροφή σε αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος και δυσανεξία της κυβέρνησης στις δημοκρατικές διαδικασίες και τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, είναι το εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης, που η κυβέρνηση της Ν.Δ με πρόσχημα την κυβερνησιμότητα, καταθέτει προς ψήφιση.
Ένα εκλογικό σύστημα που όχι μόνο είναι κομμένο και ραμμένο στις επιθυμίες και τις ανάγκες των “εκλεκτών” της γαλάζιων δημάρχων, αλλά που παράλληλα σκοπό έχει να δημιουργήσει θεσμικά εμπόδια που θα δυσχεράνουν ακόμα και τη συμμετοχή των άλλων παρατάξεων.

Είναι διαχρονική η απαξιωτική αντίληψη της ΝΔ στον προγραμματικό πολιτικό διάλογο και στις αναγκαίες συγκλίσεις που πρέπει να υπάρχουν -ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο- και με το νομοσχέδιο επιδιώκεται, δυστυχώς, να αποδυναμωθεί η δυνατότητα συμμετοχής στα τοπικά δρώμενα νέων ανθρώπων με διάθεση προσφοράς στον τόπο τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ακυρώσει τη δυνατότητα ξεχωριστών τοπικών ψηφοδελτίων στις κοινότητες και τα διαμερίσματα των αστικών πόλεων και τη σύνδεσή τους με το κεντρικό ψηφοδέλτιο.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ΝΔ προτιμά την οπισθοδρόμηση και την επιστροφή σε ένα εκλογικό μοντέλο που αλλοιώνει την κοινωνική έκφραση, στρεβλώνει την εκπροσώπηση και ευνοεί την αδιαφάνεια στην άσκηση εξουσίας, γιατί πότε δεν πίστεψε στην αξία και στην θεσμική σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πως είναι δυνατόν να παρουσιάζεται ως καινοτομία η επιστροφή στο εκλογικό σύστημα της ΝΔ το 2006 με μικρές διαφοροποιήσεις;
Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει ανάλογο εκλογικό σύστημα για την τοπική αυτοδιοίκηση;

Είναι ανάγκη συστράτευσης των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων της Αυτοδιοίκησης, ώστε οι στρεβλώσεις που επιχειρεί να επιβάλλει νομοθετικά η κυβέρνηση να ακυρωθούν στην πράξη.

 

Σταύρος Νταούλας

Γραμματέας Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρικάλων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.