Δήλωση Παναγιώτας Δριτσέλη: “Κυβερνητικός στόχος για το επόμενο καλοκαίρι η δραστική μείωση των πλαστικών”.

0 537

Με αφορμή την σημερινή συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή για τον περιορισμό της χρήσης των πλαστικών και με την ευκαιρία της παρουσίασης του κυβερνητικού σχεδιασμού στο συγκεκριμένο θέμα, είναι χρήσιμο να τονιστεί ότι η μείωση των πλαστικών οφείλει να αποτελεί βασικό περιβαλλοντικό εθνικό στόχο.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να πρωτοπορήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο συγκεκριμένο ζήτημα με πολυεπίπεδες διυπουργικές δράσεις. Όπως σημείωσαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, η κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα εδράζεται σε δύο άξονες. Στην δημιουργία κινήτρων για τον περιορισμό των πλαστικών μίας χρήσης, όπως ακριβώς έγινε και για τις πλαστικές σακούλες και ταυτόχρονα στην ενίσχυση μιας συλλογικής κουλτούρας ανακύκλωσης, η οποία θα ξεκινάει από το σχολείο και θα καταλήγει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σε ότι μας αφορά, σε τοπικό επίπεδο ένας τέτοιος σχεδιασμός συνάδει με μία αγροτική πολιτική της εγγύτητας, με ενίσχυση του θεσμού της λαϊκής αγοράς και της αγοράς παραγωγών και με τον περιορισμό της χρήσης συσκευασμένων και τυποποιημένων προϊόντων. Την ίδια στιγμή και στις τουριστικές υποδομές, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, καλούμαστε να καινοτομήσουμε και να εντάξουμε στην πολιτική ανακύκλωσης και τους τουρίστες που μας επισκέπτονται και τις επιχειρήσεις μας που δραστηριοποιούνται στην τουριστική οικονομία.

Τέλος, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η ένταξη του συνόλου του φυσικού αποθέματος του Νομού Τρικάλων στο δίκτυο natura δημιουργεί δυνατότητες ενίσχυσης των υποδομών ανακύκλωσης και αειφορικής διαχείρισης. Στόχος μας λοιπόν και για τα Τρίκαλα, το επόμενο καλοκαίρι η χρήση των πλαστικών να μειωθεί δραστικά, με οφέλη και για το περιβάλλον και για την τοπική μας οικονομία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.