Δήλωση Παναγιώτας Δριτσέλη για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

0 328

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών καλούμαστε όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε το βάθος του προβλήματος και να αναζητήσουμε συλλογικές απαντήσεις, σπάζοντας τη σιωπή, τον φόβο ή την αδιαφορία.

Η βία κατά των γυναικών, μέσα στην οικογένεια, στο επάγγελμα, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και προσωπικής ζωής συνεχίζει να αναπαράγεται, αλλάζοντας όψεις, βαδίζοντας παράλληλα με την όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων. Στην Ελλάδα, η έξαρση πολλαπλών παράλληλων κρίσεων δημιούργησε νέες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, γυναίκες πρόσφυγες, γυναίκες άνεργες, γυναίκες σε κατάσταση ακραίας φτώχιας, γυναίκες θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων.

Ταυτόχρονα, όμως, η βία κατά των γυναικών παραμένει ως υπόκωφο φόντο και στις πιο μοντέρνες εκφράσεις του lifestyle.

Τα πρότυπα των γυναικών που ταπεινώνονται από πάνελ κριτών, που υφίστανται το σεξιστικό παραλήρημα των πιο “glamorous” πλατό της τηλεόρασης δεν είναι δυνατόν να αφήνουν κανέναν αδιάφορο.

Σε αυτές τις μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις η απάντηση μπορεί να είναι μόνο η ισχυροποίηση των μηχανισμών ευαισθητοποίησης, προστασίας και στήριξης. Από το σχολείο μέχρι τους φορείς των κοινωνικών πολιτικών, η ενίσχυση των δυνατοτήτων θετικής κοινωνικής δράσης είναι μονόδρομος.

Ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας αποτελεί διαχρονικά την πιο αποτελεσματική απάντηση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.