Διήμερη Στρογγυλή Τράπεζα στο Περτούλι Τρικάλων στις 6 και 7 Ιουνίου

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου 2015 ,στο Περτούλι Τρικάλων,

0 159

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου 2015 ,στο Περτούλι Τρικάλων,

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου 2015 ,στο Περτούλι Τρικάλων, όπου το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας διοργανώνει μια σπουδαία , ΑΝΟΙΧΤΗ σε όλους , Διήμερη Στρογγυλή Τράπεζα που αφορά την διαμόρφωση πολιτικών ανάπτυξης των Ορεινών όγκων της χώρας μας, με θέμα:

“Πολιτικές ανάπτυξης ορεινών όγκων –
Οι απαντήσεις των τοπικών κοινωνιών στην κρίση “

Σημειώνεται ότι οι εργασίες της Στρογγυλής Τράπεζας αναπτύσσονται το Σάββατο 6/6 (από ώρα 11.00 π.μ. έως 20.30 μ.μ. και την Κυριακή 7/6 από τις 10..00 π.μ. έως 12.30 μ.μ. ) στους φιλόξενους χώρους του Χιονοδρομικού Κέντρου Πετρουλίου ,που βρίσκεται στην καρδιά του ορεινού όγκου και στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα για όσους θέλουν να διανυκτερεύσουν στο μαγικό Περτούλι και να συμμετέχουν σε όλες τις παράλληλες δράσεις του διημέρου, έναντι συμβολικού τιμήματος .

Επιτακτική η ανάγκη για νέες Πολιτικές

Η κοινωνία των Πολιτών της Θεσσαλίας ,που εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από το Δίκτυο ΜΚΟ (πρόεδρος ο κ. Κων. Σκριάπας) που έχει ως Μέλη του δεκάδες Εθελοντικούς Φορείς από όλη τη Θεσσαλία (www.mkothessalias.gr) , θέτει επιτακτικά σοβαρά ερωτήματα, στους πολιτικούς που λαμβάνουν αποφάσεις ,στους αυτοδιοικητικούς και στους πανεπιστημιακούς δασκάλους και τεχνοκράτες, πάνω στα θέματα που απασχολούν τη χώρα, την επανεκκίνηση της οικονομίας ,που- το Δίκτυο ΜΚΟ -πιστεύει ότι μπορεί να ξεκινήσει από την Περιφέρεια και τον Πρωτογενή Τομέα και την πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας με αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα ,που τόσο υστερεί στην Ελλάδα ,από λάθος πολιτικές.
Τοπικοί άρχοντες ,πανεπιστημιακοί ,τεχνοκράτες, δραστήριες ΜΚΟ αναζητούν λύσεις ,μέσα από την επιστήμη ,μέσα από τις καλές πρακτικές και τη μεταφορά τεχνογνωσίας έγκριτων τεχνοκρατών .

Εκπρόσωποι υπουργείων , Πανεπιστημίων (Θεσσαλίας ,Αριστοτελείου κ.΄.α), του ΤΕΙ Θεσσαλίας ,του Επιμελητήριου Τρικάλων , της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Π.Ε. Τρικάλων , της Διαχειριστικής Αρχής (Διαχείριση ΕΣΠΑ 2014-2020), του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του Έργου EUROPE DIRECT της Περιφέρειας Θεσσαλίας , πολύπειροι αυτοδιοικητικοί (ΠΕΔ Θεσσαλίας, Δήμος Τρικκαίων, Ανάβρα, κ.ά.), Αναπτυξιακές Εταιρίες, πολυβραβευμένοι εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών και ανεξάρτητοι επιστήμονες καταθέτουν τις απόψεις τους για ανάπτυξη της υπαίθρου, των ορεινών όγκων και των ερημωμένων χωριών της ξεχασμένης περιφέρειας σε όλη τη χώρα.

Μεγάλες οι ευθύνες της Πολιτείας

Μεγάλα είναι τα ερωτήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια και έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης , την ανεργία και την ερημοποίηση. Αυτό διαπιστώνει το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας, το οποίο θέλοντας να συμβάλει στην μεταστροφή της κατάστασης, μέσα από την αναζήτηση απαντήσεων και λύσεων προς την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει η χώρα, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους από την κεντρική εξουσία ,την τοπική αυτοδιοίκηση ,τα εκπαιδευτικά ιδρύματα , τις επαγγελματικές ενώσεις και φυσικά από την υγιή Κοινωνία των Πολιτών ,να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διαμορφώσουν πολιτικές που να δίνουν λύσεις στον οικονομικό μαρασμό της χώρας και στην έλλειψη επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των Νέων.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 , θα πραγματοποιηθεί η πρώτη από τις τέσσερις διήμερες Στρογγυλές Τράπεζες, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για κάθε ενδιαφερόμενο, που σχεδιάζει να διοργανώσει το Δίκτυο των Εθελοντικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) Θεσσαλίας ,μια σε κάθε Νομό της Θεσσαλίας , μέσα από τις οποίες θα αναδειχθούν όλες εκείνες οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα όχι μόνο στην έξοδο από την κρίση , αλλά και στη δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών ,ως απαίτηση των τοπικών κοινωνιών ,που μαστίζονται από την κρίση και την ανεργία .

ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΔΙΗΜΕΡΙΔΩΝ

Στόχος των διοργανωτών είναι οι δράσεις αυτές , να οδηγούν στη διαμόρφωση νέων πολιτικών ,που να απαντούν στα προβλήματα αυτά , οι οποίες ,μάλιστα ,θα είναι προσαρμοσμένες στη σύγχρονη τοπική πραγματικότητα , ενώ παράλληλα να δίνουν σε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις νέες ιδέες και γνώσεις ,καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία με την αξιοποίηση εθνικών ή ευρωπαϊκών πόρων . Οι Διοργανωτές επιθυμούν τη δημιουργία συμπράξεων μεταξύ των Φορέων και ειδικών επιστημόνων , έτσι ώστε ,κατά τρόπο μεθοδικό και συντεταγμένο ,να διεκδικηθούν όλοι εκείνοι οι πόροι ,που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της υπαίθρου και την αύξηση της απασχόλησης στους ορεινούς όγκους.
.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙ Α ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΕΡΤΟΥΛΙΟΥ

Η θεματολογία διαμορφώνεται ως εξής :

Διαμόρφωση πολιτικών Ανάπτυξης Ορεινών όγκων -Αειφορική Διαχείριση, Οι Ορεινοί όγκοι της Π.Ε. Τρικάλων στο μικροσκόπιο, Ενημέρωση των Πολιτών για τη Δράση του Προγράμματος EUROPE DIRECT Εναλλακτικές μορφές τουρισμού στους ορεινούς όγκους ,
Κοινωνική Οικονομία -Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στον Αγροτικό Χώρο, Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στους Ορεινούς όγκους -Creative Europe -Horizon, Παράλληλη Συνεδρία για τους Προέδρους των Κοινοτήτων του Δήμου Πύλης-Ενημέρωση των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών πάνω σε Προγράμματα ,καλές πρακτικές και οδηγίες αξιοποίησης Εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων,Σχέσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, Διαχείριση πόρων -Καινοτομία -Εξωστρέφεια, Χρηματοδοτικά Εργαλεία -Αναζήτηση Πόρων, Δικτύωση Φορέων

Για τον λόγο αυτό έχουν κληθεί σπουδαίοι επιστήμονες ,οι οποίοι θα μεταφέρουν την εμπειρία , τη γνώση τους και τις καλές πρακτικές στους τοπικούς φορείς ,όχι μόνο της Π.Ε. Τρικάλων ,αλλά και της Θεσσαλίας ,έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαμορφώσουν πολιτικές ανάπτυξης .

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Στις εργασίες του Περτουλίου έχουν προσκληθεί οι παρακάτω:1 . τα αρμόδια Υπουργεία ,που ασχολούνται με τον Τουρισμό ,την Αγροτική Οικονομία , την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον 2. Εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας ,είτε ως εισηγητές είτε ως σύνεδροι ,3. Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού (Δήμαρχοι ,Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι ) από όλη τη Θεσσαλία , αλλά και όμορες Περιφέρειες 4. όλοι οι Βουλευτές της Θεσσαλίας
5. Εκπρόσωποι συλλογικών και παραγωγικών Φορέων της Θεσσαλίας ( επιμελητήρια , εμπορικοί σύλλογοι , αγροτικοί-κληνοτροφικοί συνεταιρισμοί , γεωπόνοι ,δασολόγοι 6. Προϊστάμενοι Δασαρχείων Θεσσαλίας ,Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ,γραφείων γεωργικής ανάπτυξης κ.ά., 6. Εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και επιχειρηματίες της Π.Ε. Τρικάλων 7. Εκπρόσωποι των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών από όλη τη Θεσσαλία

ΔΙΑΜΟΝΗ
Σημειώνεται ότι όλοι οι Εισηγητές και οι Σύνεδροι ,μαζί με τις οικογένειές τους , θα διαμείνουν στην περιοχή για δύο μέρες (με συμβολικό κόστος σε συνεννόηση με τους Διοργανωτές , δηλώσεις μέχρι και 3/6/2015) , θα συμμετέχουν στις εργασίες της ιδιαίτερα σημαντικής Στρογγυλής Τράπεζας , θα γνωρίσουν την ιστορία , τη λαογραφία ,τις παραδόσεις ,θα ξεναγηθούν στα πανέμορφα αξιοθέατα της περιοχής του ορεινού όγκου ,θα κάνουν ιππασία , ποδήλατο βουνού , πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες υπαίθρου , θα γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα και τις παραδόσεις ενός μαγικού τουριστικού προορισμού ,όπως είναι το Περτούλι , η Ελάτη ,το Νεραϊδοχώρι και όλα τα φιλόξενα χωριά του ορεινού όγκου του Ν. Τρικάλων. (Κρατήσεις κ. Μαλέκας Βάϊος Μέλος ΔΣ ,τηλέφ. 6976-816574 ,το αργότερο μέχρι 3/6/2015).

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
Τέλος , σημειώνεται ότι η συμμετοχή πανεπιστημιακών δασκάλων από διάφορα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και ΤΕΙ ,μαζί με πολλούς άλλους έγκριτους επιστήμονες που συμμετέχουν ως εισηγητές , κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική και αναδεικνύει το ρόλο του Πανεπιστήμιου στη σύγχρονη Ελληνική πραγματικότητα.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ :
• Δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας ,
• Περιφέρεια Θεσσαλίας -Π.Ε. Τρικάλων,
• Επιμελητήριο Π.Ε Τρικάλων (κ. Γιαγιάκος Βασ.),
• Kέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT Περιφέρειας Θεσσαλίας,
• Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΠΤΑ) ,
• MΚΟ “Πράσινη Κιβωτός ” -Τρίκαλα (εκπρόσωποι Βάϊος Μαλέκας και Χρ. Ζορμπάς),
• Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. “ΕΔΡΑ” (Καπλάνη Βαλάντω) ,
• Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς Τρικάλων (Πρόεδρος Γ.Καραβίδας ),
• Δευτεροβάθμια ΜΚΟ “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (Κ. Σκριάπας, Κ. Φουρκιώτης) και
• ο πρώην Προέδρος Επαγγελματιών . Ορεινού Όγκου Περτουλίου κ. Ηλίας Φιλοκώστας.

Θα δοθούν ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ Συμμετοχής από τους Διοργανωτές.

Αρμόδιος για συνεννόηση ο Πρόεδρος του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας κ. Κ. Σκριάπας Τηλέφ. 6974-881944 ,E-Mail: skriapask@gmail.com.

Με Εκτίμηση και Σεβασμό
Για το Δ.Σ του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ – Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ. ΣΚΡΙΑΠΑΣ – ΒΑΣ. ΤΣΙΑΡΑΣ
Οικονομολόγος –Σύμβουλος Ανάπτυξης —- Καθηγητής Γερμανικών – Επιθεωρητής Ποιότητας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΡΤΟΥΛΙΙΟΥ
6-7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Πολιτικές ανάπτυξης ορεινών όγκων –
Οι απαντήσεις των τοπικών κοινωνιών στην κρίση “

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΟΥ
Οι Διήμερες εργασίες της Στρογγυλής Τράπεζας θα πραγματοποιηθούν στους φιλόξενους χώρους του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου

Σάββατο 6/6/2015
11.00 π.μ.-14.00 μ.μ.-Έναρξη Εργασιών – Χαιρετισμοί εκπροσώπων τοπικών Φορέων -Επισήμων
1η Θεματική Ενότητα
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ-
-ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ-BRAND NAME
———————————————————–
14.00 μ.μ. 16.00 μ.μ Ελαφρύ Γεύμα
——————————————-
16.00 μ.μ. -17.45 .00 μ.μ.
2η Θεματική Ενότητα
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ-KOINΣΕΠ
———————————————-
17.45 μ.μ.-18.00 μ.μ. Coffee Break
18.00 μ.μ. -20.00 μ.μ.
3η Θεματική Ενότητα
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ- ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ-
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΆ ΕΡΓΑΛΕΙΑ -ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΟΡΩΝ
ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ
ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΓΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

WORKSHOP 19.00.μ.μ. – 20.00 μ.μ.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΗΣ
Ενημέρωση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάνω σε Προγράμματα ,καλές πρακτικές και οδηγίες αξιοποίησης Εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων
————————————————-
20.00 μ.μ. – αργά το Βράδυ
Δείπνο για όλους στο σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου, που βρίσκεται στα καταπράσινα Περτουλιώτικα λιβάδια (μπουφές με εκλεκτά προϊόντα )
-Γευσιγνωσία με τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα της περιοχής (τυριά-κρασιά κλπ) –
——————————-
Κυριακή 7/6/2015
10.00 π.μ. -12.30 π.μ.
4η Θεματική Ενότητα-
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΏΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
CREATIVE EUROPE-HORIZON 2020
————————————————————————————-
12.00 π.μ. – Λήξη Εργασιών
12.30 π.μ. -15.00 μ.μ. Ξενάγηση των Συνέδρων στα αξιοθέατα της περιοχής Περτουλίου (μεταφορά με πούλμαν και επίσκεψη στα εξής: Περτούλι, Νεραϊδοχώρι, Πύρρα, Δέση, Άγ.Νικόλαος , Δροσοχώρι, Διαστ. Γαρδικίου, Αγ. Παρασκευή, Καλλιρόη, 3 ποτάμια, Κρανιά, Μονή Δολιανών με τους 13 τρούλους και επιστροφή.
15.00 μ.μ. Προαιρετικό γεύμα των Συνέδρων και των συνοδών μελών σε Εστιατόριο της περιοχής ( με συμβολική τιμή )

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
10.00-12.00 π.μ. Συμμετοχή σε δραστηριότητες βουνού (ποδήλατο,ορεινή ιππασία,τοξοβολία κλπ) με συμβολική τιμή

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : κ. ΜΑΛΕΚΑΣ ΒΑΪΟΣ -Μέλος ΔΣ- Τηλεφ. 6976-816574

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.