Διεγράφη από ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαίους Σοσιαλιστές η Εύα Καϊλή – Πληροφορίες ότι συνελήφθη

0 940

την προσαγωγή της ευρωβουλευτού και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έυας Καϊλή προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές του Βελγίου μετά από έρευνες για δωροδοκία ευρωβουλευτών από το Κατάρ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έχει συλληφθεί.

Η ευρωβουλευτής ανακρίνεται από τις αρχές ως ύποπτη για υπόθεση διαφθοράς, στην οποία φέρονται να πρωταγωνιστούν ευρωβουλευτές και το Κατάρ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir, έγινε έφοδος στο σπίτι της κ.Καϊλή, ενώ για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και ο σύζυγός της το πρωί της Παρασκευής.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι εδώ και μήνες, υπήρχαν οι  υποψίες «ότι μία χώρα του Περσικού Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει την οικονομική και πολιτική λήψη αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Προσθέτει μάλιστα, ότι για να το επιτύχει αυτό, «πλήρωνε μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσέφερε μεγάλα δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει για την υπόθεση, πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες σε τέσσερις δήμους.

Το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του, αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή είναι από φέτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται οι σχέσεις με τη Μέση Ανατολή.

Προσθέτει ότι ο σύντροφος της κ. Καϊλή Φ.Γ. – κοινοβουλευτικός βοηθός στο S&D – ανακρίθηκε ήδη την Παρασκευή.

Εργαζόταν για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι και δραστηριοποιείται επίσης στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Fight Impunity. Έρευνες έγιναν εκεί και στο σπίτι του Παντζέρι. Στο σπίτι του κατασχέθηκαν σχεδόν 500.000 ευρώ μετρητά.

Οι δύο τελευταίοι συλληφθέντες φέρεται να είναι ο λομπίστας και συνδικαλιστής Λούκα Βισεντίνι. Ο Βισεντίνι εξελέγη γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), με 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, μόλις τον Νοέμβριο.

Οι συλλήψεις αποτελούν μέρος έρευνας για δωροδοκία από κράτος του Κόλπου. Νωρίτερα την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν 16 έρευνες στους δήμους του Ιξέλ, του Σκαρμπέκ, του Κράαινεμ, του Φορέτ και των Βρυξελλών.

«Οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Δικαστικής Αστυνομίας υποπτεύονται εδώ και αρκετούς μήνες ότι χώρα του Περσικού Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει την οικονομική και πολιτική λήψη αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το έκαναν πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας μεγάλα δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», δήλωσε νωρίτερα σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Εκτός ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες από το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη». 

Η Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να θέσει εκτός Ομάδας την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή. Η αναστολή της συμμετοχής της Εύας Καϊλή στην Ομάδα των Σοσιαλιστών έχει «άμεση εφαρμογή, ως απάντηση στις εν εξελίξει ανακρίσεις», αναφέρει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πηγή: skai.gr
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr