Δεκάδες τα γκρουπ στο facebook για τη Μεγαλόχαρη

Εκατομμύρια πιστών θα σπεύσουν τον Δεκαπενταύγουστο σε εκκλησίες και μοναστήρια για να προσκυνήσουν την εικόνα της Μεγαλόχαρης, να κάνουν ή να ξεπληρώσουν το τάμα τους. Υπάρχει όμως και η «εναλλακτική»: στο Facebook οι «προσκυνητές» έχουν στήσει τις δικές τους σελίδες αφιερωμένες στην Παναγία, κάνοντας «like» όλο το χρόνο.

0 227

Εκατομμύρια πιστών θα σπεύσουν τον Δεκαπενταύγουστο σε εκκλησίες και μοναστήρια για να προσκυνήσουν την εικόνα της Μεγαλόχαρης, να κάνουν ή να ξεπληρώσουν το τάμα τους. Υπάρχει όμως και η «εναλλακτική»: στο Facebook οι «προσκυνητές» έχουν στήσει τις δικές τους σελίδες αφιερωμένες στην Παναγία, κάνοντας «like» όλο το χρόνο. Εκατομμύρια πιστών θα σπεύσουν τον Δεκαπενταύγουστο σε εκκλησίες και μοναστήρια για να προσκυνήσουν την εικόνα της Μεγαλόχαρης, να κάνουν ή να ξεπληρώσουν το τάμα τους.

Υπάρχει όμως και η «εναλλακτική»: στο Facebook οι «προσκυνητές» έχουν στήσει τις δικές τους σελίδες αφιερωμένες στην Παναγία, κάνοντας «like» όλο το χρόνο.

Μεταξύ των πιο γνωστών σελίδων είναι η «Παναγιά μου… Μεγαλόχαρη της Τήνου, βοήθα με και μένα» με περισσότερα από 61.000 μέλη και η «Παναγία Τσαμπίκα Μεγαλόχαρη» (για την Παναγία της Ρόδου) με περισσότερα από 7.300 μέλη.

Οι επισκέπτες αφήνουν ευχές και «τάματα» στον τοίχο για τα ίδια σχεδόν θέματα ή προβλήματα που θα έκαναν το ίδιο αν επισκέπτονταν έναν Ιερό Ναό της Παναγίας ή ένα μοναστήρι.

Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 20 group αφιερωμένα σε διάφορες Παναγίες της χώρας, όπως της Νισύρου, του Διδυμοτείχου, της Αμοργού κλπ.

Σε μια απόπειρα να εξηγήσει το φαινόμενο, ο δρ Θεολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Καριώτογλου, λέει μιλώντας στα Νέα:

«Η μεγάλη προσέλευση πιστών σε αυτές τις σελίδες οφείλεται βασικά στο γεγονός ότι η Παναγία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητή για τους πιστούς στον χριστιανισμό και στην ορθοδοξία. Είναι ανάμεσα στο θείο και στο ανθρώπινο.»

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι η προσφυγή των πιστών στο θείο ενέχει και ένα στοιχείο μαγείας: υπάρχει ο κίνδυνος ο πιστός να θεωρήσει ότι μαγικά το θείο -η Παναγία- θα του λύσει τα προβλήματα.

«Συνεπώς μια τέτοια προσφυγή στο θείο είναι ωραία, αλλά θα πρέπει να είναι και ενσυνείδητη και ουσιαστική» καταλήγει.

 

 

Newsroom ΔΟΛ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.