Χρήστος Ζαραμπούκας: Η στήριξη της επιχειρηματικότητας απαιτεί οργανωμένες δομές

0 763

Τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου προωθεί το Επιμελητήριο Τρικάλων μέσα από τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν στην κατεύθυνση αυτή, αλλά και των προθέσεων του δήμου, που φαίνονται θετικές απέναντι σε μια τέτοια προοπτική.

Το Επιχειρηματικό Πάρκο είναι μία πολεοδομημένη έκταση, με έργα υποδομής και όρους δόμησης εντός σχεδίου, στην οποία μπορούν να εγκατασταθούν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους όλες οι επιχειρήσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα.

Εκεί, οι επιχειρήσεις λειτουργούν με όρους, κανόνες και διαδικασίες ελέγχου που είναι εκ των προτέρων γνωστοί, και παράλληλα, χάρη στην παροχή των κατάλληλων υποδομών (ύδρευσης, διαχείρισης αποβλήτων κ.λπ.), εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των γειτονικών περιοχών και επηρεάζουν θετικά τη διαμόρφωση σταθερών αξιών ακίνητης περιουσίας στην ευρύτερη περιοχή.

«Mε αφορμή την υπό διαμόρφωση «Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης 2021», η χώρα αναζητά παραγωγικό προσανατολισμό, τρόπους να στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα και μηχανισμούς προσέλκυσης επενδύσεων. Με δεδομένο ότι ισχύει η θα ισχύσει η προθεσμία απομάκρυνσης των μεταποιητικών επιχειρήσεων από το κέντρο είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε ως ανάπτυξη την δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων και συγκεκριμένα στην πόλη των Τρικάλων κάτι που η διοίκηση του Επιμελητήριου βρίσκεται σε συζητήσεις με σκοπό να καταθέσει προτάσεις.

Πλέον η τάση σε όλη την Ευρώπη» επισημαίνει ο κ. Χρήστος Ζαραμπούκας, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων, «είναι η συγκέντρωση των μεταποιητικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων εντός Οργανωμένων Υποδοχέων».

Στη χώρα μας, όπως αναφέρει, ο χωροταξικός σχεδιασμός δεκαετιών επέτρεψε την εγκατάσταση μεταποιητικών και ευρύτερα βιομηχανικών μονάδων, σχεδόν σε κάθε περιοχή, χωρίς περιορισμούς κυρίως με πολιτικά και όχι τεχνοκρατικά κριτήρια και που στερούνταν τις κατάλληλες υποδομές.

Αυτήν την φορά νέοι κανόνες δημιουργούν σοβαρότερες προϋποθέσεις υγιών επιχειρήσεων με αδειοδοτική και περιβαλλοντική ασφάλεια στη βιομηχανία, με υψηλότατα οφέλη για την οικονομία, το περιβάλλον στις περιοχές όπου θα δημιουργηθούν, θα προσφέρουν τα Επιχειρηματικά Πάρκα ή αλλιώς Οργανωμένοι Υποδοχείς Δραστηριοτήτων.

Ειδικά σε μια οικονομία όπως η δική μας, με ισχυρή παρουσία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η ενθάρρυνση οργανωμένων επιχειρηματικών συγκεντρώσεων γύρω από δραστηριότητες που δημιουργούν προϊοντικές αλυσίδες αξίας φαίνεται να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την επιδιωκόμενη αλλαγή παραγωγικού προτύπου κοντά στο αστικό περιβάλλον.

«Είναι ανάγκη να μπει μπροστά πλέον η ιδιωτική πρωτοβουλία. Και φυσικά και η τοπική αυτοδιοίκηση με την δέσμευση και ένταξη στον προγραμματισμό και την χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων-κατ αρχήν- οδικών έργων, που θα συνδέουν την περιοχή με το επιχειρηματικό πάρκο θα είναι αυτή που θα χωροθετήσει την ιδανική βιοτεχνική ζώνη στα Τρίκαλα» τονίζει ο κ. Ζαραμπούκας .

Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί με το Δήμο Τρικκαίων με το Επιμελητήριο να επιχειρηματολογεί, «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Επιχειρηματικό Πάρκο αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων του επιχειρηματικού κλάδου αλλά και των κοινωνικών αδιεξόδων που έχουν δημιουργηθεί από την χωρίς όρους εγκατάσταση και λειτουργία οχλουσών επιχειρήσεων».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr