Χρήστος Σιμορέλης: Ξεκινάμε τη μεγάλη δημοκρατική πορεία στο λαό

0 347

Η κυβέρνηση της ΝΔ συμπληρώνει τρεις μήνες στο τιμόνι της χώρας, οι ειδήσεις για την κοινωνική πλειοψηφία, τον κόσμο της εργασίας και τα μεσαία στρώματα, για τα οποία υποτίθεται πως τόσο πολύ νοιάζονταν ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά, είναι δυστυχώς αρνητικές.

Επιβάλλουν ξανά σκληρά μνημονιακά μέτρα, ιδίως στο χώρο της εργασίας με περιστολή δικαιωμάτων (καταργούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ακυρώνουν το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, καταργούν την αιτιολόγηση των απολύσεων από τους εργοδότες και ακυρώνουν την προβλεπόμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5%).

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με δήλωση του στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν. Αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ακραίας συντηρητικής αντίληψης και αποδεικνύει πως έχει δυσανεξία στη διαφορετική άποψη, ενοχλείται με τις διεκδικήσεις προτιμώντας τους πολίτες σιωπηλούς και αμέτοχους.

Επίσης η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί το κοινωνικό μέρισμα, παραπέμπει στις καλένδες τη 13η σύνταξη και ετοιμάζουν νέες επιβαρύνσεις για το αφορολόγητο. Την ίδια στιγμή, επιχειρούν «απαξίωση των δημοσίων αγαθών» (πχ ΔΕΗ, νερό) και επιβάλλουν υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα.

Σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινούνται με το ζήτημα ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων που αποτελούν κρίσιμη υποδομή για τη χώρα.

Επιπλέον απαξιώνουν συστηματικά τη δημόσια Παιδεία και προχωρούν σε fast track εξίσωση των Πτυχίων Δημοσίων Πανεπιστημίων και Κολλεγίων. Ταυτόχρονα το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη φέρνει στρατιές 695 μετακλητών και 1069 αποσπασμένων υπαλλήλων.

Αυξάνοντας το κόστος για τους φορολογούμενους κατά 40 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την τετραετία 2015-2019, με στόχο να βολέψουν τα δικά τους παιδιά δημιουργώντας παράλληλα μια αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

Όλα αυτά τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση τρώει από τα «έτοιμα» που βρήκε από την κυβέρνηση Τσίπρα (σε αντίθεση με τα άδεια ταμεία που παρέδωσε ο κ. Σαμαράς) και προσπαθεί να οικειοποιηθεί με φθηνούς επικοινωνιακούς τρόπους κάθε θετικό σαν να ήταν δικό της επιτεύγμα.

Η ΝΔ μπορεί να αριστεύει σε θέματα μιντιακής προπαγάνδας είναι ωστόσο εντελώς απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει προβλήματα ουσίας που προκύπτουν σε πραγματικό χρόνο όπως το ζήτημα του προσφυγικού.

Στην κυβέρνηση προσπαθούν εξαιρετικά αργοπορημένα να απαντήσουν στις πραγματικές προσκλήσεις με επικοινωνία, σπασμωδικές ακροδεξιές κραυγές, ενοχοποιώντας τους πρόσφυγες όπως ο Σαλβίνι και εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τη χώρα.

Μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ ο πολιτικός χειμώνας επέστρεψε πολύ γρήγορα στη χώρα και για αυτό οφείλουμε άμεσα να δράσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος και δίνει κάθε μάχη στο Κοινοβούλιο και στην κοινωνία για την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας, της μεσαίας τάξης και των εργαζόμενων. Ο ελληνικός λαός μας έδειξε στην κάλπη την εμπιστοσύνη του με το διόλου ευκαταφρόνητο 32% και μας δίνει και το περιθώριο και την ευκαιρία να διδαχτούμε από την κυβερνητική εμπειρία, να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας, και να βελτιώσουμε τις πολιτικές μας.

Ταυτόχρονα στόχος είναι να δυναμώσουμε οργανωτικά. Επιδιώκουμε να διευρύνουμε το κόμμα, να το ανοίξουμε στην κοινωνία, σε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές δυνάμεις, εμβαθύνοντας παράλληλα τον ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό μας λόγο. Αποτελούμε τον μεγαλύτερο αριστερό και προοδευτικό πόλο στην Ελλάδα, μια από τις ισχυρότερες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στην ΕΕ, αναλαμβάνουμε δράση και πρωτοβουλίες. Αυτό είναι που φοβίζει την Δεξιά.

Με τη καμπάνια εγγραφής νέων μελών απευθύνουμε ένα πλατύ προσκλητήριο προς όλους τους δημοκρατικούς προοδευτικούς πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Μαζί θα συζητήσουμε στη βάση για την επόμενη ημέρα του κόμματος μας στο δρόμο της ανασυγκρότησης και του μετασχηματισμού προς το συνέδριο. Στόχος μια μεγάλη προοδευτική λαϊκή πλειοψηφία, που θα οδηγήσει σε μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση για τη χώρα.

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην Βουλευτής Τρικάλων με τον ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.