Χρήστος Σιμορέλης: Συγκεκαλυμμένη ιδιωτικοποίηση του νερού

0 519

Σε ακόμη μια εκποίηση δημόσιου πλούτου προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων προχώρησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κι ας το αρνείται.

Το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διατηρεί τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, αλλά  διευρύνει τις αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Υδάτων. Αναλαμβάνει επιπλέον τη  «ρύθμιση» επί  των υπηρεσιών   ύδρευσης –  αποχέτευσης ,διαχείρισης αστικών αποβλήτων και ενίσχυσης της υδατικής πολιτικής. Οι ρυθμιστικές Αρχές είναι για τις ανοιχτές και ανταγωνιστικές  αγορές, δεν υποκαθιστούν τις δημόσιες πολιτικές και  ακριβώς αυτή είναι η κερκόπορτα που οδηγεί  στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Οι πολίτες κατά τα πρότυπα της αγοράς ενέργειας, όπου σήμερα  χρυσοπληρώνουν για το ρεύμα ,καλούνται να ξαναγίνουν πολίτες «όμηροι» των ιδιωτικών συμφερόντων και προβλέπεται να πουν το νερό νεράκι. Νερό που αφού δεν θα υπάρχει άμεσος κρατικός έλεγχος ενέχει κινδύνους για την ποιότητά του και την ασφάλεια της υγείας των πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης  φαίνεται να αδιαφορεί για τις αποφάσεις του  Συμβουλίου της Επικρατείας  που εμμένουν στη διαχείριση του νερού με  δημόσιο χαρακτήρα. Αδιαφορεί για το υπόμνημα που απέστειλε η Ένωση Διοικητικών Δικαστών προς την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που ζητούν την απόσυρση των άρθρων του  νομοσχεδίου που προωθούν την ιδιωτικοποίηση. Αδιαφορεί για τα ερωτήματα του Επιστημονικού Προσωπικού της Βουλής για τον «αν κατά πόσο οι μεταβιβαζόμενες με τον παρόν νομοσχέδιο αρμοδιότητες στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. συμβαδίζουν με τη νομολογία του ΣτΕ».  Τέλος, αδιαφορεί και για τα νέα κόστη που θα επιβαρύνουν άλλη μια φορά πολίτες και επιχειρήσεις.

Η συγκεκαλυμμένη ιδιωτικοποίηση ψηφίστηκε.   Το νερό όμως είναι αδιαπραγμάτευτο  δημόσιο αγαθό και όχι πανάκριβο εμπόρευμα προς πώληση. Όλοι πρέπει να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό  και όχι να αποτελεί μέσο αισχροκέρδειας και κερδοφορίας  των λίγων. Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταργήσει το πολυνομοσχέδιο για το νερό.

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και εκ νέου υποψήφιος

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr