Χρήστος Σιμορέλης: «Πρόοδος ή συντήρηση» το δίλημμα της επόμενης μέρας

0 391

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τη μνημονιακή μέγγενη, τα οικονομικά της χώρας σήμερα βρίσκονται σε θετική πορεία (ανακοίνωση ΕΛΣΤΑΤ, Απρίλης 2019), διατηρήσαμε υγιή και σταθερά τα δημοσιονομικά, νοικοκυρέψαμε το κράτος με στόχο να πιάσουν τόπο οι τόσες θυσίες που έκαναν οι πολίτες, στηρίξαμε τους αδύναμους και προχωρήσαμε σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για τον κόσμο της εργασίας. Οι τελευταίοι εννέα μήνες, έξω από τα μνημόνια, δεν μπόρεσαν να αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών στον βαθμό που θα θέλαμε. Τα θετικά μέτρα που λάβαμε δεν αποτυπώθηκαν άμεσα στην καθημερινότητα, ειδικά η μείωση του ΦΠΑ. Το αμέσως επόμενο διάστημα και όσο περνά ο χρόνος, θα γίνεται όλο και πιο αισθητή η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων. Έτσι και αλλιώς για εμάς αποτελούν προσεχτικά σχεδιασμένες ρυθμίσεις για μόνιμες ελαφρύνσεις και όχι μέτρα για προεκλογικού χαρακτήρα εφάπαξ καταβολής.

Είναι γεγονός ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι κάτω από τις προσδοκίες μας. Το ζήτημα της ερμηνείας, είναι σύνθετο, χρειάζεται ανάλυση και προσεχτική ανάγνωση αλλά προφανώς αποτυπώνεται μια κόπωση μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων. Έχουμε λάβει το μήνυμα και γι’ αυτό προχωράμε σε εθνικές εκλογές καθώς χρειαζόμαστε, όπως πάντα, τη λαϊκή στήριξη και τη λαϊκή νομιμοποίηση. Είναι ωστόσο σημαντικό να τονίσουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η πολιτική δύναμη που χρεοκόπησε τη χώρα, ότι, αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη που σταθεροποίησε τη χώρα και ανέκτησε το κύρος της στην Ε.Ε.

Οι εθνικές εκλογές που έρχονται έχουν ένα ξεκάθαρο διακύβευμα, το μέλλον της χώρας καθώς η στιγμή είναι κρίσιμη. Ο κάθε πολίτης θα σταθεί απέναντι στην κάλπη και απέναντι στο τι θα συμβεί από την επομένη των εκλογών, στη ζωή του, στο σπίτι του, στα παιδιά του, κτλ. Το επόμενο διάστημα πρέπει να ξεδιπλωθούν τα δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και ο λαός θα κρίνει ποιο προτιμά από τα δύο. Από την πλευρά μας θα επιμείνουμε σε προγραμματική αντιπαράθεση και εκεί είναι που χάνει η ΝΔ και κάθε φορά που ξεδιπλώνει το πρόγραμμά της ή της ξεφεύγει το πρόγραμμά της καθώς υπάρχει κοινωνική αντίδραση.

Εμείς έχουμε ένα σαφές πρόγραμμα για την επόμενη μέρα το οποίο ξεκάθαρα λέει: αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας με αύξηση μισθών, στοχευμένη μείωση της φορολογίας για τη μεσαία τάξη με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, σε αντίθεση με τη ΝΔ που διαρκώς λέει ότι θα συρρικνώσει κοινωνικές δαπάνες (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική ασφάλιση) για να μειώσει τη φορολογία ευνοώντας κυρίως στους πολύ πλούσιους. Επίσης μιλάμε για στήριξη των νέων ανθρώπων και ιδίως των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα έχουμε έργο που αποτελεί εχέγγυο αξιοπιστίας. Υλοποιούμε συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα: μείωση του ΕΝΦΙΑ (μεγαλύτερη για τα λαϊκά νοικοκυριά, μικρότερη για τα υψηλότερης αξίας ακίνητα), κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες μεσαίων εισοδημάτων με αποτέλεσμα το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών να πληρώνει πλέον λιγότερα απ’ ότι πριν, αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, ρύθμιση 120 δόσεων και δράσεις για τους αγρότες. Από την άλλη η ΝΔ προτάσσει το ασφαλιστικό Πινοσετ, την επαναφορά του μνημονιακού μέτρου 1 προς 5 για προσλήψεις στο Δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις παντού, δε δεσμεύεται για μη μείωση των συντάξεων ενώ θεωρεί προβληματικές τις 120 δόσεις.

Θα είναι μία δύσκολη μάχη αλλά είναι μία ανοιχτή μάχη και είναι αντιστρέψιμη. Με συστράτευση όλων και αποφασιστικότητα τα μέλη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι φίλοι μπαίνουμε στη μάχη των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, με πίστη πως η ανατροπή είναι εφικτή αλλά και αναγκαία για την κοινωνία και τη χώρα. Ο διάλογος είναι ειλικρινής, ιδεολογικός και προγραμματικός. Το προσκλητήριο είναι ανοιχτό, όποιος θέλει να συνδιαμορφώσει το σχέδιο για την προοδευτική Ελλάδα και να βάλει φρένο στην παλινόρθωση της εμμονικά νεοφιλελεύθερης και ακραία συντηρητικής Ν.Δ. είναι ευπρόσδεκτος.

Σιμορέλης Χρήστος

Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.