Χρήστος Σιμορέλης: Όψιμο και όχι επαρκές το πρόγραμμα για την εστίαση

0 394

Μετά από ένα πεντάμηνο σκληρού lockdown και ελλιπή μέτρα στήριξης, που στέγνωσαν τις επιχειρήσεις και ειδικά τις μικρομεσαίες από ρευστότητα η κυβέρνηση ανακοίνωσε όψιμα ένα πρόγραμμα Εστία για την εστίαση ( να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από 5/11 είχε ζητήσει πρόγραμμα ειδικά για το κλάδο της εστίασης).

Το καλωσορίζουμε.

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε είναι μία αυτονόητη ενίσχυση που δεν διασφαλίζει, όμως, την ομαλή επανεκκίνηση του κλάδου, διότι με το καλημέρα αποκλείει από την πρόσβαση τις περισσότερες επιχειρήσεις.

Μόνο 34.000 θα επιδοτηθούν από τις 80.000. Δεν λέει κουβέντα για πραγματική επιδότηση της εργασίας, δεν λέει κουβέντα για τη ρύθμιση και το κούρεμα των χρεών που έχουν ήδη συσσωρεύσει οι επιχειρήσεις, δεν λέει κουβέντα για την θέσπιση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού και τη στήριξη των ίδιων των επαγγελματιών. Μένει να δούμε αν έστω και αυτή η αργοπορημένη στήριξη θα αφορά το σύνολο του κλάδου ή αν ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων θα μείνουν και πάλι εκτός, όπως αποκλείστηκαν από τα προγράμματα των περιφερειών.

Για να γίνει επανεκκίνηση χρειάζεται μια γενναία ενίσχυση του κλάδου της εστίασης.

Συγκεκριμένα, χρειάζεται μια δέσμη μέτρων όπως:

  • μετατροπή της επιστρεπτέας επιδότησης σε μη επιστρεπτέα
  • να επιδοτηθεί η εργασία με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο μετά το lockdown
  • μείωση του ΦΠΑ σε 6%

Γενναία ρύθμιση και κούρεμα των χρεών που προέκυψαν από την Πανδημία.
Θα πρέπει να φορά και φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και το ιδιωτικό χρέος της κρίσης, στα πρότυπα της ρύθμισης που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χρήστος Σιμορέλης
Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.