Χρήστος Σιμορέλης: Η Αλήθεια για τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας

0 874

Με αφορμή την πρόσφατη αντιπαράθεση Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ  για τους πλειστηριασμούς θέλω να καταθέσω ένα σύντομο ιστορικό με τα πραγματικά γεγονότα για να αντιληφθούν οι πολίτες ποια είναι η αλήθεια.

  1. Μετά την  τραπεζική και οικονομική κρίση του 2008 οι τράπεζες, σε όλο τον κόσμο, μπορούν να πωλούν πακέτα δανείων σε επενδυτικά funds για να καλύπτουν μαύρες τρύπες στους ισολογισμούς τους. Στη συνέχεια τα funds απαιτούν ολόκληρη την οφειλή και σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής προχωρούν σε πλειστηριασμούς.
  2. Με την χρεοκοπία της χώρας το 2010, ψηφίστηκε ο νόμος Κατσέλη «για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά» που προστάτευε επιτυχημένα και την πρώτη κατοικία των μισθωτών και συνταξιούχων.
  3. Το 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Σταθάκη επέκτεινε την προστασία της πρώτης κατοικίας και για τους ελεύθερους επαγγελματίες από χρέη προς τράπεζες, ιδιώτες, αλλά και προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  4. Το 2019 έληξε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στον νόμο Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο Σταθάκη, αλλά δεν έληξε η προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι περιβόητοι «θεσμοί» όμως θεώρησαν ότι οι νόμοι Κατσέλη –  Σταθάκη ευνοούσαν τους «κακοπληρωτές» και η κατάργησή τους ετέθη ως προϋπόθεση για την έξοδο από τα μνημόνια.

5.Τον Μάρτιο του 2019, καθιερώθηκε η διαδικασία ρύθμισης χρεών προς τις τράπεζες για τα φυσικά πρόσωπα αλλά και για επιχειρήσεις που έλαβαν επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τις διευκολύνσεις του νόμου «Κατσέλη – Σταθάκη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας με τον μεταβατικό μηχανισμό του νόμου 4605/2019 στον οποίο προβλεπόταν και κρατική επιδότηση της δόσης της νέας ρύθμισης (για δανειολήπτες με συγκεκριμένα εισοδηματικά – κοινωνικά κριτήρια).

6.Το νόμο 4605/2019  τον διατήρησε και η Κυβέρνηση της ΝΔ, μέχρι την κατ

άργησή του από τον νέο πτωχευτικό νόμο 4738/2020 στις 27 Οκτωβρίου του 2020, που δίνει πλήρη ελευθερία στις Τράπεζες και στα κερδοσκοπικά funds, δεν υπάρχει καμία δέσμευση των πιστωτών για ρυθμίσεις και καμία αναφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Υ.Γ. Όλα τα παραπάνω εξηγούν δύο πράγματα:

1) Γιατί δεν έγινε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

2) Πώς άνοιξε ο δρόμος για να δράσουν άπληστοι κερδοσκόποι όπως ο βουλευτής της ΝΔ Πάτσης (που δυστυχώς δεν είναι ο μόνος).

 

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr