Χρεοκοπία Thomas Cook: Εγκλωβισμένοι 50.000 τουρίστες στην Ελλάδα

0 1,028

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί στον κόσμο του Τουρισμού η χρεοκοπία που κήρυξε τα ξημερώματα η Thomas Cook, το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο.

Συναγερμός έχει σημάνει και στον ελληνικό τουρισμό από την κατάρρευση της Thomas Cook, η οποία διακινεί εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στην χώρα μας και συνεργάζεται με 48 ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, περί τους 50.000 τουρίστες που έχουν έρθει μέσω της Thomas Cook είναι αυτή την στιγμή εγκλωβισμένοι σε προορισμούς ανά την Ελλάδα.

Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία (η προετοιμασία έγινε και μέσα στο Σαββατοκύριακο) επαναπατρισμού τους μέσω της Βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που «ασφαλίζει», τροπόν τινά, τις πτήσεις και τα πακέτα διακοπών της Thomas Cook. Aπό σήμερα, το κόστος διαμονής για όσες ημέρες απομένουν και η επιστροφή τους σε όλα τα ελληνικά ξενοδοχεία θα καλυφθεί, όπως δήλωσε πρίν από λίγο ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑϊ, ενώ ήδη έρχονται αεροπλάνα από τη Μεγάλη Βρετανία σε ελληνικούς προορισμούς (επτά στη Ζάκυνθο, έξι στην Κέρκυρα δύο στην Κώ) ανάλογα με το πόσοι τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί και υπολογίζεται ότι τις επόμενες τρείς μέρες θα έχουν επιστρέψει 22.000 τουρίστες.

Οσον αφορά τις επιπτώσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις: Ο βρετανικός οργανισμός θα πληρώσει τη διαμονή των τουριστών από σήμερα και μετά, από την στιγμή δηλαδή κατάρρευσης του τουριστικού κολοσσού. Είναι προφανές ότι υφίστανται απλήρωτες υποχρεώσεις σε Ελληνες ξενοδόχους και μένει να φανεί το ύψος των ζημιών, το οποίο επί του παρόντος δεν μπορεί να υπολογιστεί και θα είναι υπό διεκδίκηση μέσω της δικαστικής ή άλλης οδού, ανάλογα με τα επόμενα βήματα και τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν και στη Μεγάλη Βρετανία.

Από την πλευρά τους, οι τουριστικοί φορείς είναι εύλογο ότι βρίσκονται αυτή την στιγμή κυριολεκτικά σε αναμμένα κάρβουνα, δεδομένου ότι ο ταξιδιωτικός κολοσσός με πωλήσεις κοντά στα 9,6 δισ. λίρες έχει σημαντικές οφειλές σε Ελληνες ξενοδόχους, με την «εξάρτηση» μάλιστα του κλάδου να είναι σημαντική αν ληφθεί ότι μέχρι πρίν από μία διετία ο όμιλος διακινούσε κοντά στα 3 εκατ. τουρίστες στους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς (Κρήτη, Ρόδος, Κώς κ.α.). Ηδη από την περασμένη χρονιά, η Thomas Cook είχε περιορίσει την παρουσία της όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου, ενώ φέτος στη χώρα μας τα προβλήματα είχαν γίνει εντονότερα όταν στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού είχε προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και σε «σπάσιμο» συμβολαίων με Ελληνες ξενοδόχους.

protothema.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.