«Λαϊκή Ενότητα» το κόμμα του Λαφαζάνη – 29 οι βουλευτές στην νέα κίνηση

Στους 29 ανέρχονται οι βουλευτές που είναι κοντά στο νέο κόμμα με αρχηγό τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.

0 171

Στους 29 ανέρχονται οι βουλευτές που είναι κοντά στο νέο κόμμα με αρχηγό τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Στους 29 ανέρχονται οι βουλευτές που είναι κοντά στο νέο κόμμα με αρχηγό τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η δήλωση ανεξαρτητοποίησης αναφέρει:

«Οι υπογραφόμενοι, που έχουμε εκλεγεί βουλευτές, με τους συνδυασμούς του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κατά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, από τις οποίες προήλθε η παρούσα Bουλή, γνωστοποιούμε και δηλώνουμε προς την κυρία Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων ότι συνεπείς με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αποχωρούμε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στην οποία ανήκαμε και συγκροτούμε ενιαία ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα, κατά τις διατάξεις των άρθρων του Κανονισμού της Βουλής, ιδία των άρθρων 15 και 16 αυτού, και των διατάξεων του Τμήματος Γ’ Μέρος Τρίτο του Συντάγματος της Ελλάδας.
Επιθυμούμε και δηλώνουμε ότι η επωνυμία της συγκροτούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι «Λαϊκή Ενότητα».
Αρχηγός και Πρόεδρος της συγκροτούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του Γεωργίου, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Πειραιώς.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, βουλευτές και υπογράφοντες την παρούσα δήλωση είναι οι εν συνεχεία αναφερόμενοι:

1. Λαφαζάνης Παναγιώτης του Γεωργίου, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Πειραιώς
2. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία (Λίτσα) του Γεωργίου, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
3. Γαϊτάνη Ιωάννα του Γεωργίου, βουλευτής Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
4. Δελημήτρος Κωνσταντίνος του Ευαγγέλου, βουλευτής νομού Μαγνησίας
5. Διαμαντόπουλος Ευάγγελος του Περικλή, βουλευτής νομού Καστοριάς
6. Ζάννας Ζήσης του Γρηγορίου, βουλευτής νομού Πιερίας
7. Ζερδελής Ιωάννης του Χριστοφόρου, βουλευτής νομού Λέσβου
8. Ήσυχος Κωνσταντίνος-Ηρακλής του Νικολάου, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθηνών
9. Ιωαννίδης Ηλίας του Λαζάρου, βουλευτής νομού Καβάλας
10. Κριτσωτάκης Μιχαήλ του Γεωργίου, βουλευτής νομού Ηρακλείου
11. Κυρίτση Αγλαΐα του Λαζάρου, βουλευτής Επικρατείας
12. Κώτσιας Θωμάς του Μάρκου, βουλευτής νομού Ευρυτανίας
13. Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος του Αντωνίου, βουλευτής νομού Ημαθίας
14. Λεουτσάκος Ευστάθιος (Στάθης) του Πιέρρου, βουλευτής Α’ Περιφέρειας Πειραιώς
15. Μακρή Ραχήλ του Κωνσταντίνου, βουλευτής νομού Κοζάνης
16. Ουζουνίδου Ευγενία του Χρήστου, βουλευτής νομού Κοζάνης
17. Πετράκος Αθανάσιος του Κωνσταντίνου, βουλευτής νομού Μεσσηνίας
18. Σαμοΐλης Στέφανος του Κωνσταντίνου-Νικολάου, βουλευτής νομού Κέρκυρας
19. Σκούμας Αθανάσιος του Δημητρίου, βουλευτής νομού Βοιωτίας
20. Σταθάς Ιωάννης του Παναγιώτη, βουλευτής νομού Βοιωτίας
21. Στρατούλης Δημήτρης του Ιωάννη, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθηνών
22. Τσανάκα Αλεξάνδρα του Δημητρίου, βουλευτής νομού Καβάλας
23. Χαραλαμπίδου Δέσποινα του Δημητρίου, βουλευτής Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
24. Ψαρρέα Ελένη του Παναγιώτη, βουλευτής νομού Μεσσηνίας.
25. Βαλαβάνη Όλγα-Νάντια του Γεωργίου, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθηνών
26. Κοδέλας Δημήτριος του Παναγιώτη, βουλευτής νομού Αργολίδος.
27. Κυριακάκης Βασίλειος του Κωνσταντίνου, βουλευτής νομού Φθιώτιδος.
28. Σωτηρίου Ελένη του Δημητρίου,βουλευτής νομού Αττικής.
29. Χατζηλάμπρου Βασίλης του Σάββα,βουλευτής νομού Αχαΐας.

«Η εναλλακτική μας πρόταση προβλέπει και έξοδο από την ευρωζώνη» – Η Λαϊκή Ενότητα φιλοδοξεί να γίνει ένα μεγάλο αντιμνημονιακό μέτωπο, που θα σαρώσει τα μνημόνια, τόνισε – Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «λοβοτομημένο» και είπε ότι η κυβέρνηση «δεν έπεσε, παραιτήθηκε»
Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και στη σπουδή του να προχωρήσει σε εκλογές εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βουλή και μεταδόθηκε ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής.

«Η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία αυγουστιάτικα να παραιτηθεί και αυγουστιάτικα να προχωρήσει σε εκλογές» τόνισε αρχικά ο κ. Λαφαζάνης, για να πει πως η κυβέρνηση βιάζεται, και αυτό δεν είναι για καλό σκοπό.

Έκανε λόγο για πιεστικές εκλογές, τονίζοντας πως η κυβέρνηση προχωρά σε αυτές, για να μην καταλάβει ακόμα ο λαός τις συνέπειες του Μνημονίου που υπέγραψε και συνομολόγησε.

Ο κ. Λαφαζάνης είπε «πάμε σε εκλογές ενωμένοι», ενώ εκτίμησε ότι η Λαϊκή Ενότητα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις. Η Λαϊκή Ενότητα φιλοδοξεί να γίνει ένα μεγάλο αντιμνημονιακό μέτωπο, που θα σαρώσει τα μνημόνια, τόνισε.

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι η Λαϊκή Ενότητα είναι η μόνη συνεπής αντιμνημονιακή φωνή, ενώ τόνισε: «Στους πρώτους προγραμματικούς μας άξονες έχουμε τη διαγραφή του χρέους και την κατάργηση των μνημονίων».

Παράλληλα, τόνισε ότι το νέο κόμμα θα επιχειρήσει να αντλήσει ψήφους από τη «δεξαμενή» του 62% που ψήφισε «Όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. «Το “Όχι” θα το συνεχίσουμε μέχρι να νικήσει… η Αριστερά δεν θα γίνει η χλεύη των ηττημένων» σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «λοβοτομημένο».

«Ή θα τελειώσουμε με τα μνημόνια ή τα μνημόνια θα τελειώσουν τη χώρα» εκτίμησε ακόμη, ενώ παρατήρησε ότι η κυβέρνηση δεν ανατράπηκε, αλλά παραιτήθηκε και φοβήθηκε να πάει στη Βουλή, για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η κυβέρνηση μπορεί να ανατραπεί, γιατί συνομολόγησε μνημόνια, υπογράμμισε και είπε ότι η Λαϊκή Ενότητα στοχεύει στην κυβέρνηση και στο να αλλάξει το πολιτικό τοπίο.

Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα σύγκρουσης με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα της χώρας, υπογράμμισε, ενώ επέμεινε στην ανάγκη ακύρωσης των Μνημονίων, όταν ρωτήθηκε αν η βασική γραμμή του νέου κόμματος είναι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Μπορούμε να τελειώνουμε με τα μνημόνια και τους εκβιαστές, τόνισε.

Η δική μας εναλλακτική πρόταση προβλέπει και έξοδο από την ευρωζώνη, τόνισε, μιλώντας για συντεταγμένη έξοδο και προοδευτικό πρόγραμμα. Όπως επέμεινε, είναι λανθασμένη η άποψη ότι εκτός ευρωζώνης υπάρχει η «κόλαση».

Ερωτηθείς αν έχει συζητήσει για ένταξη στο κόμμα των κ.κ. Γιάνη Βαρουφάκη και Ζωής Κωνσταντοπούλου, απάντησε ότι έχει συζητήσει με όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, με όσους έχουν διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική πολιτική. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και ελπίζω ότι θα είναι γόνιμες και καρποφόρες, περιορίστηκε να δηλώσει.

Η Λαϊκή Ενότητα δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα κόμμα που συνομολόγησε μνημόνια και εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές, υπογράμμισε, όταν ρωτήθηκε για τις προθέσεις του αναφορικά με τη διερευνητική εντολή που θα του δοθεί.

Οι όποιες συνεργασίες, τόνισε, θα γίνουν σε αντιμνημονιακή και προοδευτική βάση, ενώ απηύθυνε κάλεσμα για συμπόρευση σε όλες τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και το ΚΚΕ -αν και επέκρινε την πολιτική του Περισσού. Σε αυτήν την πρόσκληση, δε, συμπεριέλαβε και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Θα κάνουμε επαφές με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς φορείς, ανέφερε ακόμη, αποκλείοντας τη Χρυσή Αυγή. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να προκύψει από αυτή τη Βουλή συγκυβέρνηση αντιμνημονιακού προσανατολισμού, εκτίμησε.

«Θέλουμε να συζητάμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή, πέρα από τις διαφωνίες που έχουμε» συμπλήρωσε.

Ακόμη, τόνισε ότι με συνέπεια και σταθερότητα κατήγγειλε τα μνημόνια, τονίζοντας ότι δεν γίνεται «να επιβραβεύεται η κωλοτούμπα» -«φωτογραφίζοντας» την στάση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο ελληνικός λαός θα ξαναπεί ένα πολύ μεγάλο και δυνατό «Όχι», υποστήριξε επίσης, αναφερόμενος εκ νέου στα όσα συνέβησαν στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. «Το “Όχι” θα νικήσει ξανά».

Οι 25 που θα γίνουν… 29
Η συνέντευξη του επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας ήρθε σε συνέχεια της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, με την ανεξαρτητοποίηση των 25 βουλευτών και τη συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στη Λαϊκή Ενότητα, μεταξύ άλλων, προσχώρησαν οι Δημήτρης Στρατούλης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ραχήλ Μακρή, Κώστας Ήσυχος, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος, Θανάσης Πετράκος και Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Σε αυτούς αναμένεται να προστεθούν ακόμη τέσσερις βουλευτές -οι κ.κ. Βαλαβάνη, Κοδέλας, Σωτηρίου και Χατζηλάμπρου. Άγνωστο είναι εάν θα ενταχθεί στο νέο σχηματισμό και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όπως ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι του κόμματος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Δημήτρης Στρατούλης, δεύτερος ο Θανάσης Πετράκος, γραμματέας της ΚΟ ο Στάθης Λεουτσάκος και εκπρόσωπος Τύπου ο Κώστας Ήσυχος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.