Bar Code για τους φορολογούμενους από το 2011

Νέο αλαλούμ αναμένεται με τις αποδείξεις που καλούνται να συλλέγουν οι φορολογούμενοι για να καλύψουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

0 595

Νέο αλαλούμ αναμένεται με τις αποδείξεις που καλούνται να συλλέγουν οι φορολογούμενοι για να καλύψουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Νέο αλαλούμ αναμένεται με τις αποδείξεις που καλούνται να συλλέγουν οι φορολογούμενοι για να καλύψουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο να υποχρεώσει τους φορολογουμένους να εφοδιαστούν ακόμα και με bar code και να σκανάρουν μέσω κινητών τηλεφώνων ή σαρωτών τις αποδείξεις για να τις υποβάλλουν στην Εφορία.

Oι φορολογούμενοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές από το επόμενο έτος, αφού για την υποβολή των φετινών αποδείξεων ο υπουργόςΟικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ανακοινώσει ότι θα αποσταλούν μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις του 2011 στην Εφορία σε κλειστό φάκελο χωρίς να απαιτείται η καταγραφή των στοιχείων τους σε ειδικές φόρμες. Από τις αρχές του νέου έτους όμως οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία νέα κατάσταση, όπου δεν αποκλείεται κάθε φορά που κάνουν μία αγορά να πρέπει να δώσουν στον πωλητή μια πλαστικοποιημένη κάρτα με τον γραμμωτό κωδικό, το γνωστότερο ως bar code, ώστε να αποστέλλονται τα στοιχεία της απόδειξης ηλεκτρονικά από την επιχείρηση στην Εφορία. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει έπειτα από ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση, στην οποία έχουν τεθεί οι τρεις εναλλακτικοί τρόπο ιυποβολής των αποδείξεων που αφορούν:

Χειροκίνητη ηλεκτρονική καταγραφή των αποδείξεων από τον φορολογούμενο και υποβολή τους. Πρόκειται για την αρχική επιλογή του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία ο φορολογούμενος καταγράφει τα στοιχεία των αποδείξεων σε εφαρμογές που παρέχονται από τρίτους. Οι εφαρμογές αυτές μπορούν να εκτελούνται σε προσωπικό υπολογιστή, σε κινητό τηλέφωνο ή και στο Διαδίκτυο. Σε κάθε εφαρμογή καταγράφονται από κάθε απόδειξη ηημερομηνία, το συνολικό ποσό, ο ΑΦΜ της επιχείρησης και προαιρετικάδίνεται η ώρα της συναλλαγής και ο μοναδικός αριθμός της απόδειξης. Η ηλεκτρονική φόρμα υποβάλλεται στην Εφορία σε ετήσια βάση μαζί με τη φορολογική δήλωση, αλλά δίνεται η δυνατότητα υποβολής στοιχείων σε προγενέστερο χρόνο και πίστωσης σε οικογενειακή μερίδα με δυνατότητα διαχωρισμού σε περίπτωση διαζυγίου.

Αποστολή των στοιχείων της απόδειξης και του κωδικού (bar code) του φορολογουμένου από την επιχείρηση.

Σε αυτή την εναλλακτική περίπτωση οι επιχειρήσεις είναι αυτές που στέλνουν τα στοιχεία των αποδείξεων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα συσχέτισης της συναλλαγής με τον ΑΦΜ του πελάτη και για λόγουςπροστασίας της ιδιωτικότητας της συναλλαγής, το υπουργείο Οικονομικώνδεν θέλει να συμπεριλάβει τον ΑΦΜ στη διαδικασία. Ετσι, προτείνεται να καθιερωθεί ένας άλλος μοναδικός κωδικός πελάτη, ο οποίος θα αποδίδεταιαπό τη ΓΓΠΣ ύστερα από αίτηση στο ΤaxisΝet. Ο αριθμός αυτός θα έχει 11ψηφία και θα μπορεί να τυπωθεί σε μορφή γραμμωτού κώδικα (bar code) απότον φορολογούμενο και στη συνέχεια είτε να πλαστικοποιηθεί είτε ναφορτωθεί σε ένα κινητό τηλέφωνο και να «διαβάζεται» από τους σαρωτές των επιχειρήσεων. Αν η ταμειακή μηχανή δέχεται τα στοιχεία του πελάτη,θα πρέπει να στέλνει τις αποδείξεις και στην ΓΓΠΣ και άρα δεν χρειάζεται να τη στέλνει ο πελάτης. Προαιρετικά, οι ταμειακές μηχανές θα μπορούν να δεχτούν τον κωδικό του φορολογουμένου και με πληκτρολόγησή του. Εφόσον οι επιχειρήσεις στέλνουν τις αποδείξεις, οι πελάτες ενημερώνονται, παίρνουν το αντίγραφο της απόδειξής τους και δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα άλλο έναντι της Εφορίας.

Σάρωση των στοιχείων των αποδείξεων από τον φορολογούμενο και ηλεκτρονική υποβολή τους.

Η τρίτη εναλλακτική περίπτωση έχει και bar code και επιπλέον ταλαιπωρία για τους φορολογουμένους. Οι φορολογούμενοι καλούνται να σαρώνουν άλλο γραμμωτό κωδικό, που αυτή τη φορά θα αποτυπώνεται στην απόδειξη και θα περιλαμβάνει πληροφορίες για την ημερομηνία και την ώρα της συναλλαγής, τον ΑΦΜ της επιχείρησης, το συνολικό ποσό και τον μοναδικό αριθμό τηςαπόδειξης. Οι πολίτες θα μπορούν να σαρώνουν τον γραμμωτό κωδικό (μέσωκινητών τηλεφώνων ή σαρωτών), προκειμένου τα στοιχεία της απόδειξης να εισάγονται στην εφαρμογή συλλογής αποδείξεων και να αποστέλλονται στηΓΓΠΣ.

 

Τα Νέα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr