Αθανάσιος Καρνέζης: Μετεγγραφές μαθητών το ανάγνωσμα

Κυρίαρχο είναι το ζήτημα των μετεγγραφών, που κάθε χρόνο αποτελούν «την αιχμή του δόρατος»

0 264

Κυρίαρχο είναι το ζήτημα των μετεγγραφών, που κάθε χρόνο αποτελούν «την αιχμή του δόρατος»

Κυρίαρχο είναι το ζήτημα των μετεγγραφών, που κάθε χρόνο αποτελούν «την αιχμή του δόρατος»  και ένα σημείο τριβής μεταξύ Διευθυντών, γονέων και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος της βιωσιμότητας για κάποια σχολεία και το ενδεχόμενο να κλείσουν.

Υπάρχει όμως νόμος, ο οποίος ορίζει με σαφήνεια ποια είναι τα όρια της κάθε σχολικής περιφέρειας και σε ποια Γυμνάσια και Λύκεια θα πρέπει κανονικά να φοιτούν τα παιδιά.

Ωστόσο, ο νόμος αυτός μέχρι και πρότινος δεν εφαρμοζόταν με αποτέλεσμα να παρατηρείται ένα καθεστώς αυθαιρεσίας και ο καθένας, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, να μετεγγράφει το παιδί του σε όποιο σχολείο αυτός ήθελε, με το αιτιολογικό «ότι δήθεν αυτό είναι καλύτερο από το άλλο».

«Τα σχολεία δεν είναι μπακάλικα», για ν’ ανοιγοκλείνουν με όρους προσφοράς και ζήτησης, δηλαδή με όρους αγοράς. Κάτι τέτοιο αποβαίνει σε βάρος του δικαιώματος των μαθητών σε ενιαία μόρφωση, ενώ ελαχιστοποιεί τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών. O στόχος από την πλευρά της πολιτείας είναι τα σχολεία που μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά να είναι λειτουργικά και βιώσιμα.

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια δυσκολία στο να γίνει αυτό κατανοητό από τις τοπικές κοινωνίες. Μετά οι ίδιοι οι γονείς έρχονταν και διαμαρτύρονταν, γιατί το κοντινό τους σχολείο κλείνει και θα πρέπει να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε άλλο σχολείο, που απέχει αρκετά χιλιόμετρα.

Μια γεύση: Καλούμε τη διοίκηση να ελέγξει άμεσα τις παράνομες μετεγγραφές από το Γυμνάσιο Μυρτιάς – Σκουροχωρίου προς τα σχολεία του Πύργου και να δώσει εντολή να επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο που ορίζει η χωροταξική κατανομή.
ΕΛΜΕ Ηλείας (Σαν αυτή υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανά την Ελλάδα).

mathites diam

Οι Διευθυντές των σχολείων οφείλουν να εφαρμόσουν το νόμο και να μη δέχονται αδικαιολόγητες μετεγγραφές παιδιών, (είναι απίθανο τι δικαιολογίες σκαρφίζονται οι γονείς για να δικαιολογήσουν τη μετεγγραφή, με τη συμβουλή ποιών άραγε;) έξω από τα σαφή χωροταξικά όρια που κατέχει η κάθε σχολική περιφέρεια. Δε θα πηγαίνει ο καθένας το παιδί του όπου θέλει, αλλά όπου είναι το πλησιέστερο σχολείο που μπορεί να το δεχτεί και αυτό που ορίζει ο νόμος για τις σχολικές περιφέρειες.
Όσον αφορά σε παιδιά από σχολεία χωριών που τα αδέρφια τους είναι σε σχολεία της πόλης, αν αποδεικνύεται ότι σε κάποια περίπτωση έχει γίνει παράνομη μετεγγραφή, τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν με τα αδέλφια τους στο περιφερειακό σχολείο. Υπάρχει σχετικό έγγραφο που ορίζει ότι μαθητής πηγαίνει στο σχολείο του αδελφού του, μόνο όταν αυτό είναι στη χωροταξική ζώνη στην οποία ανήκει η διεύθυνση του γονέα.

Γενικά ο νόμος επιτρέπει τη μετεγγραφή στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) Όταν ο μαθητής μετοίκησε σε απόσταση που καθιστά αδύνατη ή εξαιρετικώς δυσχερή τη φοίτησή του στο σχολείο από το οποίο ζητείται η μετεγγραφή
β) Όταν η μετεγγραφή επιδιώκεται για φοίτηση σε σχολείο άλλης κατεύθυνσης ή σε τμήμα άλλης κατεύθυνσης που δεν υφίσταται στο σχολείο από το οποίο ζητείται η μετεγγραφή
γ) Όταν ο μαθητής άρχισε να εργάζεται για βιοπορισμό κατά την ημέρα και, ως εκ τούτου, έχει ανάγκη μετεγγραφής σε εσπερινό Γυμνάσιο.
δ) Όταν ο μαθητής Εσπερινού Γυμνασίου έπαυσε να εργάζεται για βιοπορισμό την ημέρα και αιτείται την μετεγγραφή του σε ημερήσιο Γυμνάσιο.
ε) Όταν ο μαθητής απέκτησε δικαίωμα φοίτησης σε Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο.

Οι μετεγγραφές αυτές ενεργούνται με έγκριση του Διευθυντή του σχολείου στο οποίο γίνεται η μετεγγραφή, κατόπιν αιτήσεως του κηδεμόνα του μαθητή, η οποία συνοδεύεται από τα στοιχεία που αποδεικνύουν το λόγο της μετεγγραφής. Ο Διευθυντής αυτός δύναται να ζητήσει από τον αιτούντα οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο προς σχηματισμό πεποιθήσεως ότι υφίσταται ο προβαλλόμενος λόγος μετεγγραφής.

Μετεγγραφές μαθητών δημοσίου Γυμνασίου σε δημόσιο Γυμνάσιο ενεργούνται από υπηρεσιακή ανάγκη ακόμη και χωρίς αίτηση των κηδεμόνων τους σε περίπτωση:
α) καταργήσεως Γυμνασίου
β) ιδρύσεως Γυμνασίου
γ) επιβολής σε μαθητή της ποινής της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος
δ) υπεραριθμίας τους στο σχολείο όπου φοιτούν

Για τις μετεγγραφές αυτές την αποφασιστική αρμοδιότητα έχει ο Διευθυντής της οικείας Διεύθυνσης εκπαίδευσης, με εξαίρεση τις ενεργούμενες προς υλοποίηση των κυρώσεων αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος για τις οποίες, πλην της επιλογής του σχολείου υποδοχής, η αρμοδιότητά του είναι μόνο εκτελεστική.

Οι μετεγγραφές που γίνονται εξ αιτίας της κατάργησης ή ίδρυσης σχολείων ή για άρση υπεραριθμίας των μαθητών ενεργούνται βάσει των χωροταξικών δεδομένων.

Οι μετεγγραφές των μαθητών /τριών πρέπει να γίνονται με προσοχή και κοινωνική ευαισθησία, μόνο για όσους και όσες έχουν πραγματική ανάγκη και οπωσδήποτε χωρίς να καταστρατηγείται η γεωγραφική κατανομή των σχολείων. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα σε δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, χωρίς υπερπληθώρα μαθητών σε τμήματα και κατηγοριοποίηση σχολείων.

Καλό είναι να σταματήσουν οι παράνομες μετεγγραφές που οδηγούν τα περιφερειακά σχολεία σε κλείσιμο, αλλά και τα ομοειδή σχολεία κάθε πόλης σε άλλους ανταγωνισμούς.

Ο εκπαιδευτικός Αθανάσιος Καρνέζης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.