Ασφάλιση για άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ασφαλιστική κάλυψη επί δύο έτη σε όσους αναγκάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης να βάλουν «λουκέτο» στα καταστήματά τους είτε να αναστείλουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα θα προσφέρει από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση.

0 480

Ασφαλιστική κάλυψη επί δύο έτη σε όσους αναγκάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης να βάλουν «λουκέτο» στα καταστήματά τους είτε να αναστείλουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα θα προσφέρει από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση. Ασφαλιστική κάλυψη επί δύο έτη σε όσους αναγκάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης να βάλουν «λουκέτο» στα καταστήματά τους είτε να αναστείλουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα θα προσφέρει από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση. Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
«Δίχτυ» διετούς προστασίας -δηλαδή πλήρη ιατροφαρμακευτική «κάλυψη»- σε όσους αναγκάζονται, λόγω της οικονομικής κρίσης, να βάλουν «λουκέτο» στα καταστήματά τους είτε να αναστείλουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα δημιουργεί από το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος ενεργοποιεί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Η», εντός των προσεχών ημερών το σχετικό μέτρο σε εφαρμογή σχετικής διάταξης που προβλέφθηκε στους ν. 3845/10 και 3863/10.

Για την έκδοση της απόφασης αυτής ήδη ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες που έγιναν υπό την εποπτεία του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη και σε συνεννόηση με τους διοικητές του ΟΑΕΕ Γερ. Βουδούρη και του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλια.

Προϋποθέσεις
Σύμφωνα με την απόφαση «οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ ηλικίας άνω των 30 ετών και μέχρι 65 που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους θα καλύπτονται για παροχές ασθενείας από τον κλάδο υγείας του Οργανισμού για δύο χρόνια από τη διακοπή της ασφάλισής τους, εξαιτίας του «λουκέτου» στην επιχείρηση, είτε της παύσης της άσκησης του επαγγέλματός τους, εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

1 Είχαν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού ταμείου 600 ημέρες εργασίας ή 2 χρόνια. Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 120 ή 4 μήνες κάθε χρόνο μετά τη συμπλήρωση του 30ού έτους της ηλικίας και μέχρι τη συμπλήρωση 4.500 ημερών εργασίας ή 15ετών ασφάλισης και

2 Δεν ασφαλίζονται για οποιονδήποτε λόγο στο δημόσιο ή σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση των παροχών, αυτή θα γίνεται μέσω ειδικού λογαριασμού που δημιουργείται στον ΟΑΕΔ (δημιουργείται ο «Ειδικός Λογαριασμός Επαγγελματιών») και θα τροφοδοτείται από μια πρόσθετη εισφορά, ύψους 3 ευρώ κάθε μήνα, την οποία θα καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Την εισφορά θα αποδίδει στον ΟΑΕΔ ο ΟΑΕΕ ανά τετράμηνο (με την ολοκλήρωση της είσπραξης της εισφοράς κάθε διμήνου).

Ασφαλισμένοι
Αλλα δύο ευρώ το μήνα θα καταβάλουν, επίσης μέσω του ΟΑΕΕ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες υπέρ του νέου Λογαριασμού Επαγγελματικής Εστίας που δημιουργείται στην Εργατική Εστία.

Ο λογαριασμός αυτός θα έχει στόχο να έχουν δικαίωμα (όπως και οι εργαζόμενοι) συμμετοχής στις παροχές κοινωνικού τουρισμού (για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ η μηνιαία εισφορά έχει οριστεί στο 1 ευρώ και θα παρακρατείται από τις συντάξεις). Η υπό έκδοση υπουργική απόφαση καθορίζει και τα δικαιολογητικά που θα καλούνται να υποβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να έχουν ιατροφαρμακευτική «κάλυψη» μετά την απώλεια της απασχόλησής τους.

Αίτηση
Τα βασικά δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέτουν οι ελεύθεροι επαγγελμα τίες, σύμφωνα με όσα προβλέπονται, είναι τα εξής: Αίτηση για υπαγωγή στην ασφάλιση, υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου ότι είναι ανασφάλιστος και ότι μόλις αναλάβει εργασία (ως μισθωτός ή ως ελεύθερος επαγγελματίας) θα το δηλώσει στο Ταμείο. Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος ήταν ασφαλισμένος σε περισσότερα του ενός ταμεία, θα προσκομίζει σχετικές βεβαιώσεις για την πιστοποίηση του χρόνου ασφάλισης.

Δικαιολογητικά

Αίτηση για υπαγωγή στην ασφάλιση, υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου ότι είναι ανασφάλιστος και ότι μόλις αναλάβει εργασία (ως μισθωτός ή ως ελεύθερος επαγγελματίας) θα το δηλώσει στο Ταμείο.
Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος ήταν ασφαλισμένος σε περισσότερα του ενός ταμεία, θα προσκομίζει σχετικές βεβαιώσεις για την πιστοποίηση του χρόνου ασφάλισης.

Του Γιώργου Γάτου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr