Αρχίζουν τα έργα για την προστασία των γεφυρών Σαρακίνας και Διάβας

Ίσως να μην χρειαστεί τελικά να γίνει σύλλογος προστασίας του μνημείου (γέφυρα) Σαρακίνας αφού μετά το άρθρο παρέμβαση της Έρευνας η κινητοποίηση ήταν άμεση.

0 110

Ίσως να μην χρειαστεί τελικά να γίνει σύλλογος προστασίας του μνημείου (γέφυρα) Σαρακίνας αφού μετά το άρθρο παρέμβαση της Έρευνας η κινητοποίηση ήταν άμεση. Ίσως να μην χρειαστεί τελικά να γίνει σύλλογος προστασίας του μνημείου (γέφυρα) Σαρακίνας αφού μετά το άρθρο παρέμβαση της Έρευνας η κινητοποίηση ήταν άμεση.
Την ίδια ημέρα ο Νομάρχης ευαισθητοποιημένος από την κατάσταση που έχει περιέλθει το μνημείο επισκέφτηκε τον χώρο συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες και ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα – πρόταση του Δημάρχου Καλαμπάκας.
Ο κ. Μπουτίνας ζήτησε από τον Νομάρχη 100 χιλιάδες ευρώ και ο ίδιος ο Δήμος θα εξασφάλιζε την προστασία των δυο γεφυριών (Σαρακίνας και Διάβας).
Αυτό έπρεπε να γίνει γρήγορα γιατί αν αρχίσουν οι βροχές και αρχίσει να ρέει νερό στον Πηνειό θα είναι δύσκολο.
Και έτσι έγινε, ο Δήμος ανέλαβε να συντάξει 2 μελέτες για τα έργα που θα γίνουν στα δυο αυτά έργα.
Ο Νομάρχης αποφάσισε να εξασφαλίσει 82 χιλιάδες ευρώ από κονδύλια των προγραμματικών συμβάσεων για να χρηματοδοτήσει τα δυο αυτά έργα.
Ο Δήμος Καλαμπάκας θα συμπληρώσει με ένα μικρό ποσό όπως προβλέπει η μελέτη για να περατωθεί το έργο.
Οι μελέτες γίναν σε χρόνο ρεκόρ από τις υπηρεσίες του Δήμου Καλαμπάκας κατόπιν εντολής του Δημάρχου.
Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο
Και για να μην χαθεί έστω και μια ημέρα ο κ. Μπουτίνας σε συνεργασία με τον πρόεδρο συγκαλεί το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση.
Η συνεδρίαση κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα και το θέμα είναι η έγκριση των μελετών για τα έργα προστασίας των γεφυριών.
Στο πέτρινο γεφύρι της Σαρακίνας έχουμε αναφερθεί σε πρόσφατο ρεπορτάζ και στο σημερινό άρθρο θα αναφέρουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το γεφύρι της Διάβας.
Το τσιμεντόστρωτο που υπήρχε στο κατάντι της γέφυρας υποχώρησε από την διάβρωση του νερού πριν λίγα χρόνια. Ένα μέρος αυτού με παρέμβαση της Νομαρχίας αποκαταστάθηκε και στο άλλο είχε γίνει ρίψη ογκόλιθων.
Με τον χρόνο οι ογκόλιθοι υποχώρησαν και το πρόβλημα ξαναεπέστρεψε.
Πρόβλημα που αφορά το «ξεγύμνωμα» των πέδιλων της γέφυρας.
Μέλημα της Νομαρχίας και του Δήμου ήταν να τσιμεντοστρωθεί και το υπόλοιπο κομμάτι του πυθμένα ώστε να εξασφαλιστεί η περίπτωση της διάβρωσης.
Το έργο αυτό όμως κρίνεται απαραίτητο και για τον λόγο ότι από την τσιμεντόστρωση θα περάσει και ο αγωγός αποχέτευσης του Δημοτικού Διαμερίσματος Διάβας προς τον Βιολογικό Σταθμό Καλαμπάκας. 

πηγή Η ΕΡΕΥΝΑ – Βαγγέλης Γκιάτας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.