Άρθρο του Μικέλη Χατζηγάκη: Οι ξένες επενδύσεις είναι το κλειδί

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε στην Ελλάδα ποιο είναι το κλειδί για να έρθει η ανάπτυξη της οικονομίας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μόνο ένα κλειδί.

0 305

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε στην Ελλάδα ποιο είναι το κλειδί για να έρθει η ανάπτυξη της οικονομίας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μόνο ένα κλειδί.

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε στην Ελλάδα ποιο είναι το κλειδί για να έρθει η ανάπτυξη της οικονομίας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μόνο ένα κλειδί. Μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, εκσυγχρονισμό του δημοσίου, κα. Στο σημερινό μου άρθρο θα αναφερθώ σε ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες για την ανάταξη της οικονομίας: την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η Ελλάδα πάσχει από ξένες επενδύσεις. Σύμφωνα με μελέτη της Ernst & Young έδειξε ότι οι ξένες επενδύσεις μειώνονται συνεχώς στην χώρα μας. Αντίθετα μόνο το 2015 δημιουργήθηκαν 217.666 νέες θέσεις εργασίας από τις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) στην Ευρώπη (πηγή: Καθημερινή, Βροχή οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη, «ξηρασία» στην Ελλάδα). Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι βασικό συστατικό στοιχείο μιας σταθερής και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο γιατί δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας αλλά και γιατί παρέχουν τεχνική εξειδίκευση και σύγχρονο τρόπο μάνατζμεντ που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Έτσι, άλλωστε, βοηθιέται η ελληνική οικονομία ώστε να γίνει παγκοσμίως ανταγωνιστική.

Από την μία πλευρά, οι ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα, παρ’όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν τα κεφάλαια να κάνουν μεγάλες επενδύσεις και να δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας. Νέοι επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες και φιλόδοξα πλάνα δεν βρίσκουν πηγές χρηματοδότησης και φεύγουν στο εξωτερικό. Ούτε, όμως, μπορούμε να εφαρμόσουμε μια Κευνσιανή προσέγγιση γιατί το Ελληνικό κράτος είναι χρεοκοπημένο και δεν μπορεί να ρίξει χρήμα στην αγορά για να τονωθεί η ζήτηση (το πακέτο Γιουνκέρ μάλλον θα αργήσει). Για αυτό σήμερα μόνο οι ξένες επενδύσεις μπορούν να επιφέρουν ένα σημαντικό χτύπημα στην ανεργία και να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Από την άλλη πλευρά, οι ξένες επενδύσεις μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά και στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών επιχειρήσεων. Η εμπειρία μου στον ιδιωτικό τομέα μου έδωσε την δυνατότητα να συνεργαστώ με πολλές ελληνικές εταιρίες και να διαπιστώσω τα κενά που υπάρχουν στον τρόπο διοίκησης και την οργανωτική τους δομή. Παρότι υπάρχουν καινοτόμες ιδέες και ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό η ελλιπής οργάνωση και διοίκηση αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη αυτών των εταιριών. Οι «ξένοι», λοιπόν, που θα επενδύσουν στην Ελλάδα μπορούν να συνεισφέρουν στον τρόπο του μάνατζμεντ και να συνδυάσουν το ελληνικό δαιμόνιο με τον αγγλοσαξονικό τρόπο διοίκησης. Το γεγονός αυτό θα δώσει την δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν και να καταστούν παγκοσμίως ανταγωνιστικές.

Συνεπώς, το πολιτικό σύστημα χρειάζεται να σχεδιάσει τον τρόπο προσέλκυσης επενδύσεων που θα δώσουν δουλειές στους Έλληνες πολίτες. Αλλά και οι Έλληνες ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν πολιτικούς που θα έχουν την μόρφωση και την ικανότητα να συζητήσουν με επενδυτές και επιχειρήσεις, να κατανοήσουν τις ανάγκες τους και το σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη και στην χώρα μας, και να τους πείσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

*Ο Μικέλης Χατζηγάκης είναι οικονομολόγος (LSE, Tufts). Σήμερα είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στην Σχολή Κέννεντυ του Χάρβαρντ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.