Άρθρο της ιατρού Κατερίνας Απόδιακου – Τι είναι το άσθμα;

Είναι μια χρόνια κατάσταση που συμβαίνει όταν οι βρόγχοι (οι αεροφόροι οδοί του πνεύμονα ) φλεγμαίνουν .

0 282

Είναι μια χρόνια κατάσταση που συμβαίνει όταν οι βρόγχοι (οι αεροφόροι οδοί του πνεύμονα ) φλεγμαίνουν .

APODIAKOU PHOTO1Είναι μια χρόνια κατάσταση που συμβαίνει όταν οι βρόγχοι (οι αεροφόροι οδοί του πνεύμονα ) φλεγμαίνουν .

Στους ασθματικούς ασθενείς τα τοιχώματα των βρόγχων σκληραίνουν , παράγεται επιπλέον βλέννα , προκαλώντας έτσι στένωση των βρόγχων (αεραγωγών του πνεύμονα ) . Αυτή η στένωση μπορεί να εκδηλωθεί είτε ως ήπιος συριγμός , είτε η κατάσταση να γίνει σοβαρότερη και ο ασθενής να φθάσει σε πολύ σοβαρή δυσχέρεια της αναπνοής .

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του άσθματος είναι ο συριγμός , το σφίξιμο στο στήθος ,ο βήχας .Τα επείγοντα συμπτώματα του άσθματος είναι η εξαιρετικά έντονη δυσχέρεια αναπνοής , η κυάνωση (μελάνιασμα ) χειλιών και νυχιών , σοβαρή ταχύπνοια ,είτε σοβαρή άπνοια. Επείγον σύμπτωμα είναι επίσης η έντονη εφίδρωση καθώς και ο έντονος βήχας .Να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα είναι πολύ εντονότερα και συνηθέστερα τις βραδινές ώρες .

Παράγοντες κινδύνου

Το άσθμα προκαλείται από ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων .Θεωρείται κληρονομική ασθένεια. Επίσης άσθμα αναπτύσσουν συνήθως οι αλλεργικοί άνθρωποι . Το 40 – 70% των ασθματικών ανθρώπων έχουν και αναπνευστικές αλλεργίες .Παράγοντες κινδύνου μπορεί να προέρχονται επίσης και από το περιβάλλον , ενδοοικιακά αλλεργιογόνα , αλλεργιογόνα εξωτερικού χώρου , κάπνισμα , ατμοσφαιρική ρύπανση ,διατροφή ,φάρμακα , παχυσαρκία .
Το άσθμα ταξινομείται ανάλογα με τον βαθμό ελέγχου του και τον αριθμό των παροξύνσεων , άρα μπορεί να είναι ελεγχόμενο ή μη ελεγχόμενο.
Η διάγνωση πολλές φορές τίθεται από την ίδια την κλινική εικόνα του ασθενούς .Συριγμός , βήχας , δυσχέρεια αναπνοής είναι πρωταρχικά σημεία και συμπτώματα της ασθένειας . Παράλληλα όμως θα χρειασθούν ιατρικές εξετάσεις για να διαγνωσθεί , όπως σπιρομέτρηση και εξετάσεις αλλεργίας .
Περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από άσθμα και οι θάνατοι υπολογίζονται παγκόσμια 250.000 ετησίως . Συνεπώς η διάγνωση και η θεραπεία του άσθματος θεωρείται εξαιρετικά σημαντική .

Θεραπεία

Η θεραπεία οποία χωρίζεται σε 2 κατηγορίες :

α) Θεραπεία ελέγχου της νόσου , με τα εισπνεόμενα κορτικοειδή να αποτελούν αυτή τη στιγμή την πιο σημαντική αντιφλεγμονώδη θεραπεία για το εμμένον άσθμα, τους ανταγωνιστές λευκοτριενίων , τους Β2 διεγέρτες μακράς δράσης, τη θεοφυλλίνη , την ομαλιζουμάμπη (επιλέγεται για πολύ μικρή μερίδα ασθενών σε ενέσιμη μορφή ) , συστηματικά κορτικοειδή (χρήση κορτικοειδών με τη μορφή χαπιών ) ,
β) Θεραπεία των παροξύνσεων (θεραπεία ανακούφισης ) , με Β2 διεγέρτες ταχείας δράσεως (οι οποίοι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε ανάγκη και στη μικρότερη δυνατή δόση και συχνότητα γιατί έχει αποδειχθεί ότι η αυξημένη χρήση τους αποτελεί ένδειξη μη αποτελεσματικής θεραπείας ελέγχου του άσθματος ) και τα αντιχολινεργικά (χρησιμοποιούνται συχνότερα σε ασθενείς με ταχυκαρδία ή αρρυθμία ).
Από την προσωπική μου εμπειρία ένας ασθενής ο οποίος ελέγχει το άσθμα του υπάρχουν φορές που ξεχνά ότι πάσχει από αυτό.
Και κλείνοντας επισημαίνω απλά , ότι αφού ο David Beckam, ως ασθματικός ασθενής έκανε αυτή την εξαιρετική καριέρα, όλοι οι ασθενείς μπορούν να ελέγχουν το άσθμα τους , με τη συμβολή και τη βοήθεια του Πνευμονολόγου τους

Κατερίνα Απόδιακου
Ιατρός Πνευμονολόγος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.