Άρθρο για τις επικείμενες εκλογές στις Μητροπόλεις Σταγών και Φιλίππων

Άρθρο σχετικά με τις τοποθετήσεις Μητροπολιτών στις Μητροπόλεις Σταγών και Φιλίππων

0 186

Άρθρο σχετικά με τις τοποθετήσεις Μητροπολιτών στις Μητροπόλεις Σταγών και Φιλίππων

Άρθρο σχετικά με τις τοποθετήσεις Μητροπολιτών στις Μητροπόλεις Σταγών και Φιλίππων και τα πιθανά σσενάρια, γράφει ο Σωτήρης Τζούμας στην ιστοσελίδα exapsalmos.gr και αναδημοσιεύουμε μιας και αφορά την Μητρόπολη Σταγών και Μετέωρων.

Το άρθρο το οποίο και αναδημοσιεύουμε μερικώς… έχει ως εξής:

Από τις επικείμενες εκλογές Σταγών και Φιλίππων, αρχίζει η μάχη για τη διαδοχή;!

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ

Οι επικείμενες Αρχιερατικές εκλογές, για τις δύο κενές Μητροπόλεις, την ιδρυθείσα το 1991 Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων–εξ αποσπάσεως από την Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών– και την ιστορική Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, έχουν καταφέρει να μονοπωλούν το ενδιαφέρον όλου του εκκλησιαστικού χώρου,τόσο για τους συνήθεις λόγους ενδιαφέροντος που έχουμε πάντα σε Αρχιερατικές εκλογές, όσο και για τις καινοφανείς πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν ( πολύ πιο γρήγορα απ´ όσο περιμέναμε)με στόχο την μετά Ιερώνυμο εποχή. Και όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε χρήζουν ιδιαίτερης και εις βάθος μελέτης και ερμηνείας!

Ασφαλώς και κάθε εκλογή έχει ενδιαφέρον και αποτελεί αντικείμενο εντόνου παρασκηνίου, κρυφών και φανερών συζητήσεων, ζυμώσεων και συμμαχιών μεταξύ των Ιεραρχών.
Αλλά και ο απλός κόσμος και μάλιστα οι τοπικές κοινωνίες, που καλούνται να δεχτούν τους νέους ποιμενάρχες δεν μένουν εκτός της διαδικασίας.
Ο λαός και κυρίως η τοπική αυτοδιοίκηση, άρθρωνε πάντα το δικό της λόγο για τις εκλογές Μητροπολιτών και κυρίως στις περιπτώσεις εκείνες που υπήρχε ειδικό ενδιαφέρον ώστε να υπερισχύσει η υποψηφιότητα κληρικού προερχομένου από την προς πλήρωση Μητρόπολη.

Αυτή τη φορά όμως, οι εκλογές παρουσιάζουν μία ιδιαιτερότητα η οποία θα αποτελέσει την θρυαλλίδα πολλών εξελίξεων.

Και τούτο διότι αυτά που συμβαίνουν είναι πρωτοφανή και αρκούντως αξιοσημείωτα και δημιουργούν την βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται για απλές Αρχιερατικές εκλογές, με απλές συζητήσεις ή φήμες, γύρω από τα ονόματα των υποψηφίων και τις πιθανότητες εκλογής που έχει ο καθένας, αλλά αγώνας για την επικράτηση των ισχυροτέρων!
Αυτό που βιώνουμε έναν μήνα τώρα, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας prova generale, για την επόμενη ημέρα, στην μετά Ιερώνυμο εποχή! Και έχει όλα τα απαραίτητα υλικά για να δημιουργήσουμε την τέλεια συνταγή!

Ας δούμε ωστόσο, πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση για τις δύο Μητροπόλεις μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο!

•• Για την Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων.

Για την μικρή αλλά προικισμένη με τα άγια Μετέωρα Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, μετά την τεχνητή και υποβολιμαία εμπλοκή που προκάλεσε με την υποψηφιότητα του σεμνού και αδικημένου Αρχιμ. Πλάτωνα Κρικρή (εισηγητή παρά τω Αρχιεπισκόπω στην Σύνοδο), ο Τοποτηρητής Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, με την ως μη όφειλε επίθεσή του,τόσο προς τον Γέροντα Μητροπολίτη πρώην Τρίκκης και Σταγών Αλέξιο( ο οποίος ενέκρινε και ενθάρρυνε ως πολιός Ιεράρχης την υποψηφιότητα του Πατρός Πλάτωνος) όσο και προς τον Πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Αρχιμ. Αλέξιο Κανίνα, μεσούσης μάλιστα της Μεγάλης Εβδομάδος, άνοιξε ο δρόμος για άλλες υποψηφιότητες!
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ο Γ´, σαν έτοιμος από καιρό, πρότεινε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητρόπολης Μεσσηνίας Αρχιμ. Θεόκλητο Λαμπρινάκο, συνυποψήφιο του Μεσσηνίας Χρυσοστόμου το 2007, για την Μητρόπολη Μεσσηνίας. Ο Αρχιμ. Θεόκλητος είναι πνευματικό ανάστημα του Γέροντα Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Β´ του Θέμελη. Την υποψηφιότητά του εκτός από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας στηρίζει και ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος αλλά και πολλοί ακόμη Μητροπολίτες που συμπορεύονται με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, όπως οι Ιλίου Αθηναγόρας, Μαρωνείας Παντελεήμων κ.ά..

Αιωρείται βεβαίως και μία πληροφορία, η οποία επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς, τον τίτλο του ρεπορτάζ ότι υπάρχει «συμφωνία κυρίων», μεταξύ του Μεσσηνίας Χρυσοστόμου και του Δημητριάδος Ιγνατίου, για αμοιβαία αλληλοϋποστήριξη των υποψηφίων τους! Αυτό είναι κάτι που θα φανεί μετά την διενέργεια των δύο ψηφοφοριών! Αν όντως αποδειχθεί κάτι τέτοιο, τότε θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι των επιγόνων, οι οποίοι θεωρούν ότι αν βγεί το εγχείρημα της εκλογής και των δύο υποψηφίων των δύο ισχυρών Ιεραρχών που θεωρούνται ήδη δελφίνοι, τότε θα προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του εγχειρήματός τους που αποβλέπει στον απόλυτο έλεγχο των εκλογών που θα προκύπτουν εφεξής.

—- Ίσως για όλα τα παραπάνω και ειδικά για τον τελευταίο συλλογισμό που κυκλοφορεί ως «αδέσποτη φήμη», έχουμε για πρώτη φορά, ανοιχτή διαφοροποίηση από το Αρχιεπισκοπικό «χρίσμα» για την Μητρόπολη Σταγών,από δύο Μητροπολίτες που θεωρούνται δεξιοί βραχίονες και οι εξ απορρήτων του Αρχιεπισκόπου.
Συγκεκριμένα ο δυναμικός και δημιουργικότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και ο δραστήριος και ιδιαίτερα εκδηλωτικός των απόψεων που έχει Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, αποφάσισαν να πάνε κόντρα στην πρόταση του Μεσσηνίας και να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Αρχιμ. Νήφωνα Καψάλη, Πρωτοσυγκέλλου της εν χηρεία ευρισκομένης Μητρόπολης Σταγών. Τον εν λόγω κληρικό επιθυμούσε διακαώς να δει ως διάδοχό του και ο αείμνηστος Γέρων Σταγών Σεραφείμ. Μάλιστα είχε πεί προσωπικά στον υπογράφοντα παρουσία του πατρός Νήφωνος(  ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που έβλεπα τον Αρχιμ. Νήφωνα) κατά την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Άρτης Καλλινίκου, στην Αρτα.

–» Ο πατήρ Νήφων είναι ένας πολύ καλός κληρικός .Τίποτα δεν θα είχα καταφέρει αν δεν είχα τη βοήθεια του πατρός Νήφωνος! Υπήρξε πολύτιμος και αποτελεσματικός συνεργάτης σε όλα τα μεγάλα έργα που ξεκινήσαμε και φέραμε εις πέρας! Να το ξέρεις αυτό και να το γράψεις όταν έλθει η ώρα».

Πιστός και συνεπής στην υπόσχεση που έδωσα στον καλό και αγαπητό μου Γέροντα Ιεράρχη το μεταφέρω σήμερα με την ευκαιρία αυτή.Την υποψηφιότητα του Αρχιμ. Νήφωνα, αναμένεται να στηρίξουν εκτός των δύο προαναφερομένων, Μητροπολίτες που πρόσκεινται στον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ. Επίσης οι Νέας Κρήνης Ιουστίνος,Κίτρους Γεώργιος, Χίου Μάρκος και Κεφαλληνίας Δημήτριος συγκαταλέγονται στην δυναμική των υποστηρικτών του Αρχιμ.Νήφωνα Καψάλη.

Ο Αρχιεπίσκοπος παρά τα όσα έχουν συμβεί και παρά τις συζητήσεις που γίνονται για την διάσταση απόψεων που επικρατεί μεταξύ Ιεραρχών που ανήκουν στην αρχιεπισκοπική αυλή, επιμένει στη γραμμή του. Μάλιστα βγήκε σε δημόσια δήλωσή του κατά την οποία,καταλύοντας την μυστικότητα που πρέπει να διέπει την ψηφοφορία της εκλογής, αναφέρθηκε ονομαστικά τους δύο υποψηφίους που προτείνει ο ίδιος, για να τους ενισχύσει. Η κίνηση αυτή του Αρχιεπισκόπου έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε μερίδα Ιεραρχών,οι οποίοι θεωρούν ότι αυτό θα εξελιχθεί ως μπούμερανγκ. Σε συζήτηση που είχαμε με Μητροπολίτη για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου μας είπε:

— Μετά απ´αυτό ίσως πρέπει να σκεφτούμε να αλλάξουμε το σύστημα εκλογής αφού πλέον καταλύεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας ! Με αυτό που έγινε σήμερα οι Μητροπολίτες θα μπορούν να κάνουν ο,τι θέλουν και να μη σέβονται την επιθυμία του Πρώτου».

— Και γιατί το έκανε αυτό ο Αρχιεπίσκοπος; ρωτήσαμε! Δεν ήξερε ότι ρισκάρει και ότι μπορεί να γυρίσει εναντίον των υποψηφίων που στηρίζει;

–» Προφανώς το ζήτησαν οι Γεροντάδες μετά μάλιστα την αρνητική δημοσιότητα που έχει ο ένας εκ των υποψηφίων», μας απάντησε ο ευφυής Ιεράρχης .

Το κακό είναι ότι παρά τις κατ´ιδίαν αντιδράσεις και την επικριτική διάθεση κάποιων Ιεραρχών στις μεθοδεύσεις του Αρχιεπισκόπου στο τέλος ακολουθούν την δική του γραμμή και ψηφίζουν αυτό που θέλει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απάντηση Γέροντος Ιεράρχη, εκλεγέντος επί Χριστοδούλου, ο οποίος όταν του ζητήθηκε από πνευματικοπαίδι του να ψηφίσει συγκεκριμένο υποψήφιο αφού στην αρχή εξεμάνη κατά των μεθοδεύσεων και των υποψηφιοτήτων που ακούγονται, στο τέλος είπε στον συνομιλητή του:
— «Θα κάνω ο,τι μου πεί ο μεγάλος«!
Και αυτό το λέει όλα!

•• Για την Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Ολόκληρο το άρθρο στο exapsalmos.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.