Αρκτική εισβολή την επόμενη εβδομάδα από τον « Ορέστη » – Του συντοπίτη μας Μετεωρολόγου Μιχάλη Σιούτα

1 2.555

Πληροφορίες για την επιδείνωση του καιρού από την Κυριακή δίνει ο συντοπίτης μας μετεωρολόγος του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» Μιχάλης Σιούτας

Το όνομα που έχει δοθεί από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην κακοκαιρία είναι « Ορέστης » και ας δούμε την πρόγνωση μεταφέροντας την από την ιστοσελίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο Μετεωρολόγος Σιούτας Μιχάλης
Ο Μετεωρολόγος Σιούτας Μιχάλης

Τελειώνει η περίοδος παρατεταμένης καλοκαιρίας στη χώρα μας, με τη σταδιακή αλλαγή του καιρού από την Κυριακή. Το γεγονός οφείλεται στην ανάπτυξη ισχυρού μεσημβρινού ρεύματος στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών αρκτικής προέλευσης από τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη προς τη χώρα μας.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ενώ διαδοχικά μέτωπα κακοκαιρίας θα επηρεάσουν τη χώρα μας με αρκετές βροχές τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Χιονοπτώσεις αναμένονται να σημειωθούν στα βουνά και ορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, σε υψόμετρα πάνω από τα 1.500 μέτρα.

Την Κυριακή οι βροχές θα αρχίσουν να επεκτείνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας, επηρεάζοντας κυρίως τη Μακεδονία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο.

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι βροχερός σ’ όλη τη χώρα με ισχυρότερες βροχές και πιθανές καταιγίδες στη Βόρεια και Ανατολική Ελλάδα και κυρίως σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, της Στερεάς, καθώς και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο.

Την Τρίτη, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την Κρήτη τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα ενισχυθούν, θα πνέουν στο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις, μέχρι θυελλώδεις 6-8 Μποφόρ και στο Αιγαίο κυρίως από βόρειες διευθύνσεις 6-7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 8-10 βαθμούς αρχικά στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα και σταδιακά και στη νότια, ενώ είναι πιθανόν στα μέσα της εβδομάδας, να σημειωθούν αρνητικές θερμοκρασίες και παγετός σε ηπειρωτικές περιοχές κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Από makthes.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
1 Σχόλιο
  1. Ευθύμιος Τζιλήνας λέει

    Μια τυπική φθινοπωρινή αλλαγή του καιρού έγινε σουπερ κακοκαιρία….. Ποια διαδοχικά μέτωπα ? Μια κλασική κακοκαιρία 2 ημερών θα έχουμε. Και μετά πάλι τουλάχιστον για 10 ημέρες τίποτα το αξιόλογο στον ορίζοντα…. Λες και μετακομίσαμε στην Σαχάρα κάπου ανάμεσα Στην Αλγερία με την Λιβύη

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.