Άποψη του Βάιου Καραλή για το ΟΧΙ του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μετεώρων στους πρόσφυγες

1 1,307

Αισθάνομαι την ανάγκη, μετά από καιρό να γράψω την γνώμη μου, για κάτι που έχει αποφασιστεί από την εξουσία του Δήμου μας, πριν λίγες  ημέρες! Κάποιοι μπορεί να συμφωνήσουν και κάποιοι να αντιδράσουν . Αυτό δηλώνει υγεία σε μια δημοκρατία!

Σύσσωμο σχεδόν το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε τη  μη εγκατάσταση προσφύγων στον δήμο Μετεώρων.

Δηλαδή είπαμε όλοι μας το μεγάλο ΌΧΙ. Πολλοί από τους τοπικούς συμβούλους φύγανε εκείνο το βράδυ νιώθοντας μέσα τους ικανοποίηση, διότι με σθένος εξέφρασαν άποψη. Είναι όμως έτσι η πραγματικότητα?

Λύσαμε τόσο εύκολα ένα γεγονός που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια? Μπορεί έτσι απλά ένα ΌΧΙ ή ένα ΝΑΙ να δώσει λύση σε αυτό που συμβαίνει γύρω μας? Εγώ προσωπικά θεωρώ πως όχι και θα εξηγήσω το γιατί. Η μεγάλη ευκολία με την οποία λέγεται αυτό το όχι,  μου γεννά πολλά ερωτήματα για την ποιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Φοβάμαι ότι πολύ εύκολα ενώνονται και παίρνονται αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την προσωπική τους επιβίωση στα πολιτικά δρώμενα της περιοχής για τώρα, αλλά και για το μέλλον. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την αντιπολίτευση. Θέλουν και αυτοί να έχουν μέλλον στην εξουσία στις επόμενες εκλογές. Η δεύτερη περίπτωση έχει να κάνει με το ότι λαμβάνουν αποφάσεις ,υποκινούμενοι από κάποιους άλλους παράγοντες και απλά υπακούν και  διευθετούν….

Πόσο ήσυχους λοιπόν μας κάνει αυτό το όχι? Γεννάται τώρα το ερώτημα. Σε αυτή την έκρηξη προσφύγων υπάρχει πιθανότητα εμείς να μείνουμε αλώβητοι ? Αν ναι, τότε και εγώ μαζί τους. Αν όχι, τότε τι μπορεί να έρθει στο μέλλον? Θα έχουμε άραγε στο μέλλον την ευκαιρία να ξαναπούμε τόσο εύκολα το όχι χωρίς συνέπειες? Ή θα ήτανε καλύτερα το θέμα αυτό να λάβει την δέουσα προσοχή με χάραξη στρατηγικής για την επόμενη μέρα? Γνωρίζοντας ότι στασιμότητα της ανθρώπινης ύπαρξης , με ό,τι συνεπάγεται αυτό δεν υπάρχει, (μας το διδάσκει η ανθρώπινη ιστορία),μήπως πρέπει να δούμε πιο  βαθιά τα πράγματα?

Ζωντανό παράδειγμα στρατηγικής και σε αυτό το κομμάτι αποτελεί ο Δήμος Τρικκαίων με τον δήμαρχό τους τον κ. Παπαστεργίου.

Μήπως θα ήταν προτιμότερο εμείς σαν Δήμος Μετεώρων να ζητήσουμε τον ερχομό ενός μικρού αριθμού Σύριων προσφύγων με οικογένειες ,έτσι ώστε να έχουμε πράξει το καθήκον μας και να είμαστε αλληλέγγυοι στους δικούς μας πολίτες της Ελλάδας που δέχονται χιλιάδες πρόσφυγες? 

Έτσι θα είχαμε και λόγους στην επόμενη κρούση της επίσημης πολιτείας για εγκατάσταση πάλι προσφύγων να πούμε ότι εμείς το καθήκον μας το κάναμε….Έχει κανείς να φοβηθεί κάτι από 20-30 οικογένειες Σύριων? Για να προλάβω κάποιους ,θα πω ότι αναγνωρίζω σαν πρόσφυγες μόνο τους Σύριους ,λόγω πολέμου. Όλοι οι άλλοι, σε ένα κράτος με νόμους που εφαρμόζονται δεν έχουν καμία θέση.

Τους αποβάλλεις από το έδαφος σου ή τους εγκλωβίζεις σε χώρους ελεγχόμενους  . Και ευτυχώς η χώρα μας έχει πολλά ξερονήσια…. Ακούγεται υπερβολικό αυτό που γράφω?  Έχουν να φοβηθούν κάτι οι Η.Π.Α. όταν τα όργανα καταστολής αφήνονται να κάνουν σωστά την δουλειά τους? Γνωρίζουν κάθε  στιγμή που βρίσκονται οι παραβάτες.

Η Ελλάδα γιατί να φοβηθεί ,εάν τηρούνται οι νόμοι υπέρ των πολιτών της? Είναι δυνατόν 10 χρόνια τώρα να μην μπορούν να κλείσουν τα σύνορα στον Έβρο από εισροές λαθρομεταναστών? Είναι δυνατόν να πέφτουν στα μαλακά οι διακινητές?  Η Ευρώπη απέτυχε δυστυχώς παταγωδώς να λειτουργήσει σαν οντότητα .Η ένωσή της είχε μόνο σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση των κρατών της. Δεν γνωρίζω αν αυτό οφείλεται μόνο στα φαντάσματα του παρελθόντος από τους δύο παγκόσμιους πολέμους με τους εκατομμύρια νεκρούς  ή και σε άλλους λόγους.

Αυτά είναι τα ερωτήματά μου και αυτό που με ενοχλεί είναι η μεγάλη ευκολία με την οποία παίρνονται αποφάσεις στην δική μας τοπική εξουσία και όχι μόνο….

ΥΣ 1.    Αδυνατώ να καταλάβω το γεγονός ότι ένας τόσο μεγάλος οργανισμός ,όπως η ΈΝΩΣΗ, οδηγήθηκε στην χρεοκοπία και κανείς δεν απολογείται ή δεν θα πληρώσει για τις λάθος αποφάσεις όλων αυτών των ετών. Είναι αυτό δείγμα νομιμότητας υπέρ των πολλών? Εσείς όλοι οι πολίτες αυτού του Δήμου είστε ικανοποιημένοι που όλα αυτά τα εκατομμύρια θα πληρωθούν από όλους εμάς στις τράπεζες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο?

ΥΣ 2.   Το Σάββατο  9 Νοεμβρίου στο κλειστό γυμναστήριο της Καλαμπάκας έλαβε χώρα  αγώνας της ομάδας βόλεϊ των κοριτσιών, με την αντίστοιχη αμάδα των Τρικάλων, τον Ασκληπιό. Με μεγάλη απογοήτευση,  δεν είδα κανέναν από τους Δημοτικούς άρχοντες εκτός του κ. Ράντου, και πρωτίστως τον αντιδήμαρχο αθλητισμού και πολιτισμού, να βρεθεί εκεί και να συγχαρεί τα νέα παιδιά…..

Κύριοι,  ο αθλητισμός υποδηλώνει την παιδεία μας ,υποδηλώνει αυτό που χτίζουμε για το μέλλον μας , δηλαδή την νέα γενιά.  Δεν είναι όλα στην ζωή ένα ίσιωμα, καταλαβαίνω δεν το γνωρίζεται ,αλλά η έννοια του πολιτισμού εμπεριέχει μέσα της χιλιάδες πράγματα .  Δεν μπορεί όλα αυτά να τα εντάξουμε στο πως τα αντιλαμβανόμαστε εμείς. Εάν είναι έτσι, τότε λάθος έχετε καταλάβει.

Όλα μπορούμε σχεδόν να τα δεχθούμε, αλλά στον πολιτισμό κρίνεται η υπόσταση του καθενός μας και εδώ δεν χωρά υποχώρηση της προσωπικότητας μας .

Λυπάμαι για αυτό……

 

Καραλής  Βάιος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

  1. Μαύρη Τουλίπα λέει

    Για τους Έλληνες άστεγους δεν είδα πρόταση και ευαισθησία. Απόψε το βράδυ στις ειδήσεις είχε ρεπορτάζ με καταυλισμό Ρομά έξω από τα Λαμία παράγκες με χαρτόνια, ποντίκια, ανάπηρο παιδί ξαπλωμένο σε χαλί, μητέρες να λένε ότι κλέβουν γιατί πεινάνε, μία μάλιστα είπε ότι είναι καλύτερα στη φυλακή!! Τελικά μήπως η ευαισθησία για τους πρόσφυγες πουλάει, είναι μόδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.