Απόφαση – σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: Η Airbnb πρέπει να αποδίδει φόρο με βάση το εθνικό φορολογικό καθεστώς

0 566

Στην δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην Ιταλία και την υπηρεσία βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων Airbnb, έδωσε τέλος η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την έκβαση της υπόθεσης, η Airbnb οφείλει πλέον να κοινοποιεί πληροφορίες από τις συμβάσεις μισθώσεων στις φορολογικές αρχές και να παρακρατεί φόρο με βάση το εθνικό φορολογικό καθεστώς.

Η απόφαση έρχεται σε απάντηση προσφυγής από την Airbnb κατά του πρόσφατου ιταλικού νόμου. Συγκεκριμένα η Ιταλία, από το 2017, απαιτεί από την Airbnb και άλλες ιστοσελίδες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης να κοινοποιούν στοιχεία από τα ενοικιαστήρια συμβόλαιά τους στις φορολογικές αρχές και έπειτα να παρακρατούν και να αποδίδουν φόρο 21% από τα έσοδα ενοικίασης.

Η εταιρία προσέφυγε κατά της νομοθεσίας σε ιταλικό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η φορολόγηση και άλλες υποχρεώσεις αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή αρχή της ελευθερίας στην παροχή υπηρεσιών στο μπλοκ των 27 κρατών-μελών. Από την πλευρά του, το ιταλικό δικαστήριο απευθύνθηκε στο ανώτερο όργανο, το Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το δίκαιο της Ένωσης δεν αντιτίθεται ούτε στην υποχρέωση συλλογής πληροφοριών ούτε στην παρακράτηση του φόρου τις οποίες επιβάλλει εθνικό φορολογικό καθεστώς», ανέφερε το Δικαστήριο της ΕΕ σε ανακοίνωση. «Αντιθέτως, η υποχρέωση διορισμού φορολογικού αντιπροσώπου αποτελεί δυσανάλογο περιορισμό στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών».

 

traveldailynews.gr

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr