Από την Παρασκευή ξεκινά η «εθελούσια έξοδος» στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης,  θέτει σε εφαρμογή η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσή της

0 79

Πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης,  θέτει σε εφαρμογή η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσή της

Πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης,  θέτει σε εφαρμογή η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσή της από την Παρασκευή 20 τρέχοντος μηνός και λήγει τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013, με τις συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων που θα εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον και θα γίνουν αποδεκτές, να λυθούν την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους υπαλλήλους της Εθνικής, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων των πρώην FBB και Probank, ανάλογα με την κατηγορία που εμπίπτει ο καθένας τους και αποσκοπεί στη συμμετοχή 2.000 εξ αυτών.

Το συνολικό κόστος για την Τράπεζα, σε περίπτωση συμμετοχής 2.000 υπαλλήλων στο πρόγραμμα, υπολογίζεται σε 160 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη εξοικονόμηση κόστους εκτιμάται σε ποσό ύψους 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τα κίνητρα

Τα κίνητρα αποχώρησης διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με τα χρόνια και τη θέση εργασίας, ενώ το ανώτατο ύψος αποζημίωσης έχει οριστεί στις 170.000 ευρώ. Ειδικότερα:

1) Εργαζόμενοι που έχουν θελεμελιώσει δικαίωμα για την άμεση λήψη σύνταξης

2) Εργαζόμενοι που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός της ερχόμενης τριετίας

3) Πρώην εργαζόμενοι των FBBank και Probank

4) Εργαζόμενοι από υποστηρικτικούς κλάδους, πχ. τεχνικοί

Σημειώνεται ότι μετά το ξέσπασμα της κρίσης έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις αναδιάρθρωσης στην τράπεζα. Ως αποτέλεσμα, το λειτουργικό κόστος έχει μειωθεί από το εννεάμηνο του 2009 κατά 25%.

Η μείωση αυτή κατέστη δυνατή κυρίως μέσω της περικοπής δαπανών προσωπικού κατά 28% την ίδια περίοδο. Αν ληφθεί υπόψιν η συμφωνημένη περικοπή κατά 3,50% στις αρχές του 2014, η σωρευτική μείωση από την αρχή της κρίσης θα ξεπεράσει το 30%.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου του 2013, οι δαπάνες προσωπικού περιορίστηκαν σε ετήσια βάση κατά 13% στην Ελλάδα, ενώ το σύνολο των δαπανών μειώθηκε την ίδια περίοδο κατά 7%.

tovima.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.