Από καύσωνα σε χιόνι; Πρόβλεψη καιρού Καλαμπάκας για το διάστημα 10-20 Ιανουαρίου

0 6.258

Βαδίζοντας στις πρώτες μέρες  του 2021 , όλοι απορούμε για το πολύ προχωρημένο φθινοπωρινό καιρό το τελευταίο διάστημα. Με μια πρώτη ματιά η μέση θερμοκρασία του Δεκεμβρίου το 2020 ήταν 11,1c  κατά 5!! περίπου βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο των προηγουμένων ετών στην Καλαμπάκα.

Τρομακτική διαφορά όταν μιλάμε για τον καιρό.

Τι βλέπουμε τώρα από εδώ και πέρα? Μια σπάνια θερμή εισβολή από τα βάθη της σαχάρας θα μας επισκεφθεί το διάστημα Σάββατο 9 Ιανουαρίου ως και  Δευτέρα 11 Ιανουαρίου με πολύ ισχυρούς ΝΔ ανέμους όπως βλέπουμε στον παρακάτω χάρτη των 500hpa

Αιτία ένα καλά οργανωμένο χαμηλό στην περιοχή της ιβηρικής χερσονήσου που με τον συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στην Λιβύη θα μας φέρει πολύ σκόνη και υψηλές νεφώσεις  που  το πόσο πυκνές είναι αυτές  θα δείξει αν καταφέρει η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας να  σπάσει κάποια ρεκόρ …

Μια αρκετά σπάνια διάταξη χαμηλών – υψηλών πιέσεων για την εποχή , αν όχι πρωτόγνωρη…

Από την Τρίτη 12 Ιανουαρίου και μετά όλο αυτό το σύστημα που θα κινείτε ανατολικά σιγά σιγά θα επηρεάσει επιτέλους και την περιοχή μας ,ρίχνοντας  αισθητά την θερμοκρασία, για την ακρίβεια σε πρώτη φάση στις κανονικές τιμές για την εποχή 8-10 c βαθμούς κελσίου και παίρνοντας την θέση μετά από ένα μήνα περίπου  χαμηλών πιέσεων της δυτικής Ευρώπης και κυρίως στην ιβηρική χερσόνησο  , αντικυκλώνας δηλαδή υψηλές πιέσεις . Ο συνδυασμός με τις χαμηλές πιέσεις πλέων της κεντρικής Ευρώπης και πόσο ισχυρός θα είναι ο αντικυκλώνας και η έκταση του θα παίξει μεγάλο ρόλο στην ροή ψυχρών μαζών στην περιοχή μας.

Στον παρακάτω χάρτη βλέπουμε την αλλαγή σε αντικυκλωνικές συνθήκες στην Ισπανία που έχει δει φέτος έναν πολύ βαρύ χειμώνα. Χάρτης συστημάτων της 12ης Ιανουαρίου

Επίσης σε αυτό τον χάρτη βλέπουμε και την πιθανή δημιουργία χαμηλού στην χώρας μας και γύρω από αυτή.  Με το πέρασμα του χαμηλού ψυχρές μάζες θα κατακλείσουν την βόρεια και κεντρική χώρα σε πρώτη φάση δίνοντας ίσως και τα πρώτα χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα στην Ήπειρο βόρεια Θεσσαλία Μακεδονία.

Από της 13-15 Ιανουαρίου και μετά πέρα από το αρκετό κρύο στην περιοχή μας ,τον αν έχουμε μια ισχυρή κακοκαιρία στην περιοχή μας θα εξαρτηθεί από το πόσο μπορεί να αντέξει ο αντικυκλώνας στην δυτική Ευρώπη και το πόσο ισχυρός θα είναι ο ίδιος αλλά και ο συνδυασμός με το χαμηλό στην Σκανδιναβική ώστε να τροφοδοτεί την περιοχή μας με πολύ ψυχρές μάζες όπως βλέπουμε στον παρακάτω χάρτη

ώστε να έχουμε δημιουργία χαμηλού κάπου στα δυτικά μας άλλα όχι στην κεντρική Μεσόγειο και να μιλάμε μετά για χιονόπτωση στα πεδινά της Μακεδονίας και Θεσσαλίας σε πρώτη φάση και λόγου εγκλωβισμού ψυχρού αέρα σε χαμηλά υψόμετρα από τις προηγούμενες μέρες για το διάστημα 13-20 Ιανουαρίου.

Όπως και να έχει  μετά της 11 Ιανουαρίου ο καιρός εναρμονίζεται με την εποχή και περιμένουμε τις χιονοεκπλήξεις…. Ευχή να μην έχουμε ένα άλλο 2020 που για πρώτη φορά στα χρονικά δεν χιόνισε στην πόλη μας. Τις επόμενες ημέρες θα επανέρθω με καινούργια στοιχεία για την περιοχή μας.

Μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου νεφώσεις από την περιοχή της Πίνδου ίσως δίνουν κάποια ασθενή φαινόμενα στην πόλη μας και κυρίως στην περιοχή  από Πύλη ως Κατάρα που εκεί θα έχουμε ως μέτριας έντασης χιονόπτωση, καθώς οι πολλοί ισχυροί δυτικοί άνεμοι θα μεταφέρουν την υγρασία από το Ιόνιο στον ορεινό όγκο της Πίνδου και εκεί θα μεταφράζεται σε φαινόμενα. Είναι κάτι σαν τον καιρό του ανατολικών προσήνεμων για να καταλάβουμε , όταν στην ανατολική Εύβοια και στο Πήλιο κυρίως οι ισχυροί βόρειοι ΒΑ άνεμοι μεταφέρουν υγρασία από το Αιγαίο και συναντώντας τους ορεινούς εκεί όγκους αναγκάζονται αυτές οι πολύ υγρές μάζες σε άνοδο με αποτέλεσμα την συμπύκνωση τους και τα ισχυρά φαινόμενα εκεί.   . Γενικά ως την Παρασκευή κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται από υψόμετρα 1300-1500 μέτρα και πάνω στην Πίνδο.

 

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΤΖΙΛΗΝΑΣ

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.