Την Κυριακή 03 Ιουνίου 2018 και ώρα 12:00 μμ προσκομίστηκε από τους γονείς άρρεν, ηλικίας 6.5 χρονών ονόματι Λ.Π του Νικολάου.Σύμφωνα με το ιστορικό που δόθηκε από τους γονείς και όπως αυτό είναι καταγεγραμμένο στο βιβλίο επειγόντων περιστατικών ,το παιδί παρουσίαζε τα παρακάτω:
Ένα πυρετικό κύμα 38.3 12 ώρες πριν, δυσκοιλιότητα (χωρίς κένωση από 2 μέρες πριν) και χωρίς κανένα άλλο συνοδό σύμπτωμα (έμετοι, διαρροϊκές κενώσεις).
Κατά την κλινική εξέταση του ασθενούς σημειώθηκαν τα εξής:
ΒΣ: 21.5kg Ζωτικά σημεία:, SPO2: 100%, Θερμοκρασία σώματος: 36.4, Σφύξεις: 85/min.
Όψη: καλή, περιπατητικό, χωρίς εικόνα οξέως πάσχοντος, αναπνευστικό ψιθύρισμα: κ.φ., S1 S2: κ.φ., κοιλία: μαλακή, ευπίεστη, χωρίς αντανακλαστικό πόνο, ήπια ενόχληση στον ΑΡ λαγόνιο βόθρο κατά την ψηλάφηση, εντερικοί ήχοι κ.φ., Mc Burney: αρνητικό, Rovsing : αρνητικό, χωρίς ενόχληση ή πόνο κατά την αναπήδηση (κουτσό) άμφω.
Με βάση τα παραπάνω ο εφημερεύων ειδικευόμενος συνέστησε τη χορήγηση υπόθετου γλυκερίνης (για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας) και την παραμονή στο χώρο του Νοσοκομείου για επανεκτίμηση ,οπότε και θα αξιολογούνταν ανάλογα με το αν υπήρξε βελτίωση ή επιδείνωση (κλινική εξέταση) μετά τη χορήγηση της πρώτης θεραπείας καθώς και το ενδεχόμενο για περεταίρω εξετάσεις (αιματολογικός, απεικονιστικός έλεγχος) . Η μητέρα προτίμησε να ακολουθήσει τις οδηγίες που τις δόθηκαν χωρίς να παραμείνει στο χώρο του νοσοκομείου. Βεβαίως αυτό σημαίνει ότι το παιδί θα έπρεπε να επανεκτιμηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες που τις δόθηκαν άμεσα μετά την χρήση του υπόθετου γλυκερίνης, αλλά και οπωσδήποτε σε αλλαγή της κλινικής εικόνας ή επιδείνωσης, κάτι το οποίο δεν έγινε.
Ο εφημερεύων ειδικός ενημερώθηκε από τον ιατρό που είδε το παιδί στα επείγοντα και συμφώνησε με τα πεπραγμένα και τις οδηγίες που εδόθησαν στους γονείς.
Σύμφωνα με τα ιατρικά πρωτόκολλα που τηρούνται στην κλινική μας και αφορούν την αντιμετώπιση παιδιών που προσέρχονται με κοιλιακό άλγος (παρακαλώ όπως δείτε συνημμένα έγγραφα) το παιδί έχριζε παρακολούθησης και επανεξέτασης και ενδεχομένως εργαστηριακού ελέγχου, επί επιμονής ή επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή αλλαγής κλινικής εικόνας, (Εmergent evaluation of child with acute abdominal pain 2016) (επείγουσα αντιμετώπιση του παιδιού με οξύ κοιλιακό άλγος).
Είναι περίεργο που ένας γονέας και ένα τηλεοπτικό κανάλι μπαίνουν στην διαδικασία να κρίνουν και να καταγγέλλουν ιατρικές πράξεις (μη γνωρίζοντας ιατρική) και να κατηγορούν του ιατρούς ενός τμήματος Νοσηλευτικού Ιδρύματος που επι 24ωρη βάση υποστηρίζει εκατοντάδες επείγοντα περιστατικά,για μία κατά τη γνώμη τους κακή έκβαση ενός περιστατικού.
Να σημειώσουμε ότι οι ιατροί, έχουν την αρμοδιότητα να κρίνουν το πώς θα χειρίζονται τα εκάστοτε περιστατικά σύμφωνα πάντα με την ιατρική τους εκπαίδευση και τις πιο πρόσφατες οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας που άλλωστε χρησιμοποιούνται διεθνώς.
Την επόμενη μέρα, μετά από 24 ολόκληρες ώρες, το παιδί επανήλθε όπως αναφέρει και η μητέρα με τελείως διαφορετική κλινική εικόνα και συμπτώματα. Αμέσως και πάλι σύμφωνα με τα πρωτόκολλα έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και ακολούθως το παιδί παραπέμφθηκε στους χειρουργούς για περεταίρω εκτίμηση και αντιμετώπιση.
Προς ενημέρωση του κοινού, η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μια εξελισσόμενη νοσολογική οντότητα στα παιδιά, με σταδιακή και όχι απαραίτητα άμεση επιδείνωση , και χωρίς να δίνει από την αρχή παθολογικά σημεία ή παθολογικές εξετάσεις που να θέτουν τη διάγνωση μια και έξω. Γι αυτό και δίνονται πάντα οδηγίες στους γονείς για επανέλεγχο και επανεκτίμηση. Όποιος ισχυριστεί ότι μπορεί να προβλέψει σε ένα παιδί με κλινική εξέταση χωρίς σημεία οξείας κοιλίας, αν θα κάνει σκωληκοειδίτιδα ή όχι, μάλλον είναι προφήτης και όχι γιατρός.
Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ Γ.Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Η ΔΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ.