Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ποιοι και πως μπορούν να κυκλοφορούν από τις 00.30 έως τις 5:00 το πρωί

0 444

Τις προϋποθέσεις, με βάση της οποίες μπορούν οι πολίτες να εισέρχονται στη χώρα από τις χερσαίες πύλες εισόδου ανέλυσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Όπως είπε «Έλληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων συζύγων και ανήλικων παιδιών, κάτοχοι άδειας παραμονής, κάτοχοι ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς ή πρόσωπα που έχουν μόνιμη κατοικία Ελλάδα, δύνανται να εισέρχονται στη χώρα μέσω των συνοριακών σημείων Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και Κήπων από τις 7το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ. Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εισόδου είναι 400 άτομα ημερησίως, εξαιρουμένων των οδηγών φορτηγών».

Η διέλευση φορτηγών είναι δυνατή μέσω των συνοριακών σημείων Προμαχώνα, Ορμενίου, Ευζώνων, Κήπων, Εξοχής και Νυμφαίας από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και Κακαβιάς από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Για τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά, είτε αφορά Έλληνες είτε τουρίστες, είναι υποχρεωτική η προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού pcr 72 ωρών ή rapid test ή self test 24 ωρών.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς για είσοδο στη χώρα απαιτείται η συμπλήρωση φόρμας PLF 24 ώρες πριν το ταξίδι.

Σε ό,τι αφορά στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, υπάρχει ισχυρή σύσταση για διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

«Είναι ξεκάθαρο ότι η αργή αλλά σταθερή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, η χρήση των self test, αλλά και το τείχος ανοσίας που χτίζεται με τον εμβολιασμό κάνουν δυνατή την σταδιακή άρση των μέτρων», σημείωσε ο υφυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Χαλάρωση μέτρων

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι σήμερα σταμάτησαν τα SMS προς το 13033 και το 13032, αφού καταργήθηκε το click away και το click in shop στο λιανεμπόριο, ενώ σημείωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 00.30 και διαρκεί μέχρι τις 05.00 το πρωί.

Όπως ανέφερε, το διάστημα μεταξύ 00.30-5.00 το πρωί επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας (με τη σχετική βεβαίωση), υγείας και για ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων με συμπληρωμένη την αντίστοιχη φόρμα Β που θα αναφέρει τα στοιχεία του μετακινηθέντος, καθώς και τον λόγο μετακίνησης.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι από σήμερα επαναλειτουργούν και τα μουσεία, ενώ από τις 17 Μαΐου ανοίγουν παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Επίσης από τη Δευτέρα, όπως είπε, απαιτείται ένα self test τη βδομάδα για τα σχολεία κι αυτό θα πρέπει να προσκομίζεται κάθε Δευτέρα.

Αντίστοιχα, στις 21.05.2021 ανοίγουν ξανά τα θερινά σινεμά και στις 28 Μαΐου αρχίζουν ξανά ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε εξωτερικούς χώρους.

 

Πηγή:skai.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.