Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι οκτώ εξαιρέσεις – Πώς θα εφαρμοστεί το έκτακτο μέτρο

1 1,161
Από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας (23/3) ξεκινάει η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας για όλους τους πολίτες

Με τα νέα έκτακτα μέτρα όποιος βγαίνει πλέον από το σπίτι του θα πρέπει να έχει μαζί του ή την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριό του.

Οι τρόποι που θα γίνεται η μετακίνηση με την έως τώρα πληροφόρηση είναι τρεις. Ο πρώτος τρόπος είναι με αποστολή sms σε πενταψήφιο αριθμό ( 13033 ). Ο δεύτερος με ειδικό έντυπο δήλωσης μετακίνησης που διατίθεται από την Γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο τρίτος με χαρτί χειρόγραφο (βεβαίωση εργοδότη) για όσους δεν έχουν δυνατότητα τηλεργασίας.

Πιο συγκεκριμένα κάποιος μπορεί να βγει από το σπίτι του μόνο για να πάει στο φαρμακείο, στο νοσοκομείο στο σούπερ μάρκετ, γιατί έχει την υποχρέωση να προσέχει ένα συγγενικό του πρόσωπο ή για να αθληθεί (έως δυο άτομα).

Παράλληλα, όποιοι θέλουν να μετακινηθούν εκτός Αθηνών θα μπορούν αλλά δεν θα μπορούν να επιστρέψουν πίσω. Εκείνοι που που πρέπει να βρίσκονται στην εργασία τους θα πρέπει οι επιχειρήσεις να δώσουν μόνιμες βεβαιώσεις στους υπαλλήλους τους με στοιχεία όπως που είναι η επιχείρηση αλλά και το όνομα. Αυτή η βεβαίωση θα δίνεται στους αστυνομικού σε περίπτωση ελέγχου.

Οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να συμπληρώσουν μια φόρμα στην οποία θα αναφέρουν ακριβώς την αιτία βγαίνουν από το σπίτι τους και στην οποία θα πρέπει να αναφέρουν την διεύθυνσή τους, όπως και έναν από τους παραπάνω λόγους.

Την ίδια ώρα θα υπάρχει και δυνατότητα μηνύματος sms σε τετραψήφιο νούμερο στο οποίο επίσης θα αναφέρεται η διεύθυνση, ο σκοπός της εξόδου αλλά και ο προορισμός. Ο προορισμός (πχ. σούπερ μάρκετ, φαρμακείο) θα αντιστοιχεί σε ένα κωδικό.

Σημειώνεται ότι στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Στα μέτρα ισχύουν:

 • Μετάβαση από και προς εργασία εργάσιμες ώρες και μόνο
 • Μετάβαση γιατρό ή φαρμακείο
 • Οπου δεν είναι δυνατή η αποστολή αγαθών πρώτης ανάγκης
 • Σε τράπεζα όπου δεν γίνεται ηλεκτρονικά η συναλλαγή
 • για βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη
 • Κηδεία, γάμο ή βάπτιση υπό το νόμο και μόνο
 • Σωματική άσκηση ή κατοικίδιο ή ανά δύο άτομα στο ενάμιση μέτρο απόσταση
 • Σε κάθε Ι.Χ μόνο ο οδηγός και ως ένα άτομο. δύο άτομα στο κάθε όχημα.

ethnos.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

 1. ΟΧΙάς λέει

  Αύριο στις 8 βγαίνουμε στα μπαλκόνια και γαυγίζουμε για να ευχαριστήσουμε τα σκυλιά μας που χάρει σε αυτά μπορούμε να βγούμε βόλτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.