Αντιπαράθεση Λέγκα – Μπιρμπίλη στη βουλή για το θέμα του Αχελώου

Τη διγλωσσία της κυβέρνησης και την εγκατάλειψη των προεκλογικών της δεσμεύσεων ανέδειξε ο Ν. Λέγκας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος της μερικής εκτροπής του Αχελώου στην Ολομέλεια της Βουλής.

0 173

Τη διγλωσσία της κυβέρνησης και την εγκατάλειψη των προεκλογικών της δεσμεύσεων ανέδειξε ο Ν. Λέγκας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος της μερικής εκτροπής του Αχελώου στην Ολομέλεια της Βουλής. Τη διγλωσσία της κυβέρνησης και την εγκατάλειψη των προεκλογικών της δεσμεύσεων ανέδειξε ο Ν. Λέγκας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος της μερικής εκτροπής του Αχελώου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αφορμή αποτέλεσε η απάντηση, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Τρικάλων, της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κας. Μπιρμπίλη, σύμφωνα με την οποία η τύχη του έργου θα κριθεί μετά από μελέτες διαχείρισης των υδατικών πόρων της Θεσσαλίας. Ο πρώην Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ζήτησε την ανάκληση αυτής της τοποθέτησης, λέγοντας ότι δημιουργείται μείζον θέμα όταν λέγεται ότι μια διαχειριστική μελέτη θα αποφασίσει εάν θα γίνει η εκτροπή ή όχι.

Ο Ν. Λέγκας επέμεινε στην άμεση συνέχιση της ολοκλήρωσης του έργου, την απρόσκοπτη χρηματοδότησή του και την επίλυση των προβλημάτων στη Μεσοχώρα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Tα μεγάλα έργα, για να ολοκληρωθούν χρειάζονται ξεκάθαρη πολιτική βούληση, αντίστοιχη με αυτή που είδαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, την Εγνατία, το Μετρό. Tο να κρυβόμαστε πίσω από διαδικαστικά προβλήματα δηλώνει υπαναχώρηση, δηλώνει άλλες προθέσεις».

Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η πολιτική της κυβέρνησης ακυρώνει – και μάλιστα για πρώτη φορά – μια αναπτυξιακή στρατηγική επιλογή τριάντα ετών, μια υπερτοπική παρέμβαση εθνικού χαρακτήρα, που στηρίχθηκε διαχρονικά από τη συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου. Την επιλογή αυτή τώρα, το ΠΑΣΟΚ, δια της Υπουργού Περιβάλλοντος, χαρακτηρίζει ψευτοδίλημμα και δημαγωγική. Και το χειρότερο την αντικαθιστά με το γενικόλογο, θεωρητικό και αυτονόητο ερώτημα «νερό ή όχι νερό». Και αυτό είναι τραγικό όταν ο βαθμός ολοκλήρωσης των έργων έχει φτάσει στο 70 με 80%.

«Η άμεση ολοκλήρωση και η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων είναι μονόδρομος. Όπως μονόδρομος είναι η επίλυση των προβλημάτων της Μεσοχώρας και το σταμάτημα της αδιαλλαξίας της ΔΕΗ. Διαφορετικά, θ’ αφήσουμε στις επόμενες γενιές γυμνά νταμάρια για να μας θυμίζουν είτε την περιβαλλοντική μας αδιαφορία, είτε ένα αδιέξοδο και επίλεκτο ακτιβισμό που άφησε ημιτελή έργα σε τραυματισμένα βουνά, χωρίς καμιά δυνατότητα περαιτέρω επούλωσης», είπε και ζήτησε από την Υπουργό Περιβάλλοντος να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

-Ποια τελικά είναι η θέση της κυβέρνησης για τη συνέχιση του έργου;

-Γιατί έως σήμερα η ίδια προσωπικά δεν έχει κάνει ούτε μια δημόσια δήλωση υπέρ της εκτροπής;

-Ποιες είναι οι πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2010 για το συγκεκριμένο έργο;

-Εάν οι μελέτες δείξουν ότι το υδατικό έλλειμμα μπορεί να καλυφθεί με άλλους τρόπους, θα εγκαταλειφθούν τα έργα, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί κατά 80%;

Ο κ. Λέγκας υπενθύμισε ότι όλες οι μελέτες αποδεικνύουν τη χρησιμότητα του έργου όπως και το γεγονός ότι η εκτροπή του Αχελώου αφορά το 25% των νερών που χύνονται στη θάλασσα. Για να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση του υπόγειου υδροφορέα ο οποίος σήμερα ξεπερνά τα 250 μέτρα, θα πρέπει να σταματήσουν να καλλιεργούνται 800 χιλιάδες στρέμματα στο Θεσσαλικό κάμπο. Η περιβαλλοντική  κατάσταση του Πηνειού ποταμού χρειάζεται άμεση ανάταξη.

«Όλα αυτά τα λένε οι μελέτες. Δεν τα λένε κάποιοι ασυνείδητοι  αγρότες. Και κανένας αγρότης δεν τρελάθηκε να ξοδεύει νερό στις καλλιέργειές του, όταν για το νερό αυτό δαπανά το κέρδος του για να το αντλεί από τα 200 και τα 250 μέτρα», κατέληξε ο Ν. Λέγκας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.