Ανοίγουν από τον Ιούλιο 136 «κλειστά» επαγγέλματα

Στην τελική ευθεία για να «ανοίξουν» βρίσκονται εκατοντάδες κλειστά, σήμερα, επαγγέλματα καθώς από τις 2 Ιουλίου καταργούνται, όλοι οι υφιστάμενοι περιορισμοί για την άσκησή τους.

0 95

Στην τελική ευθεία για να «ανοίξουν» βρίσκονται εκατοντάδες κλειστά, σήμερα, επαγγέλματα καθώς από τις 2 Ιουλίου καταργούνται, όλοι οι υφιστάμενοι περιορισμοί για την άσκησή τους. Στην τελική ευθεία για να «ανοίξουν» βρίσκονται εκατοντάδες κλειστά, σήμερα, επαγγέλματα καθώς από τις 2 Ιουλίου καταργούνται, όλοι οι υφιστάμενοι περιορισμοί για την άσκησή τους. Tο υπ. Οικονομικών δημοσίευσε χθες ενδεικτικό κατάλογο 136 κλειστών επαγγελμάτων που βρίσκονται προς απελευθέρωση (αρτοποιοί, καταστήματα λιανεμπορίου, ταξί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ιδιωτικά σχολεία, κλπ), καθώς και τις δέκα κατηγορίες περιορισμών, που παύουν να ισχύουν.

Τέτοιοι για παράδειγμα είναι τα γεωγραφικά όρια που ισχύουν σήμερα στην άσκηση ενός επαγγέλματος, ο ελάχιστος αριθμός προσώπων που έχουν πρόσβαση σε αυτό, οι υποχρεωτικές κατώτατες αμοιβές, οι μίνιμουμ αποστάσεις μεταξύ όσων το ασκούν, και η απαγόρευση στη διάθεση αγαθών από ορισμένου είδους επαγγελματικές εγκαταστάσεις.

Καταργούνται επίσης οι περιορισμοί που απαγορεύουν τη δημιουργία περισσότερων εγκαταστάσεων από το ίδιο πρόσωπο, που εξαρτούν τη χορήγηση της άδειας από την εκτίμηση ύπαρξης πραγματικής ανάγκης, που εμποδίζουν την άσκηση επαγγέλματος υπό ορισμένη εταιρική μορφή, περιορίζουν τη συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιαο με κριτήριο την επαγγελματική ιδιότητα των συμμτεχόντων, και που υποχρεώνουν τον ασκούντα το επάγγελμα να προσφέρει μαζί με τη δική του υπηρεσία και άλλες.

Το υπ. Οικονομικών έχει ήδη στείλει επιστολές σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία, ζητώντας τη ρητή κατάργηση κάθε αντίθετης απόφασης ή εγκυκλίου.

Έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων

Είναι πάντως πιθανό, πολλά από τα κλειστά σήμερα επαγγέλματα να μην ανοίξουν ως τις 2 Ιουλίου, σε περίπτωση που στο μεταξύ εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, εφόσον κριθεί αναγκαία η διατήρηση ενός ή περισσότερων από τους παραπάνω περιορισμούς για «επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Υπενθυμίζουμε ότι το ΦΕΚ του νόμου για το άνοιγμα των επαγγελμάτων δημοσιεύθηκε στις 16 Φεβρουαρίου και αναφέρει ότι ακριβώς 4 μήνες μετά, ανοίγουν αυτομάτως, χωρίς να απαιτείται άλλη διοικητική πράξη, όλα τα επαγγέλματα σε υλοποίηση της κοινοτικής οδηγίας Μπολκεστάιν, για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών εντός της ΕΕ.

Καταργείται επιπλέον η απαίτηση έκδοσης διοικητικής άδειας για την άσκηση ενός επαγγέλματος και αντικαθίσταται με απλή αναγγελία έναρξης επαγγέλματος, συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αν ένα τρίμηνο μετά την αναγγελία έναρξης του επαγγέλματος, η αρμόδια αρχή (π.χ. Νομαρχία) δεν απαγόρευση την άσκησή του, τότε αυτό ασκείται κανονικά.

Από τον κατάλογο που δημοσίευσε το υπουργείο εξαιρούνται όσα επαγγέλματα αναφέρονται στο Μνημόνιο και διέπονται από ειδικές ρυθμίσεις, όπως του συμβολαιογράφου, του δικηγόρου, του μηχανικού και του νόμιμου ελεγκτή, καθώς επίσης αυτά του φαρμακοποιού, του μεταφορέα, και του γεωτεχνικού που ρυθμίζονται με άλλες διατάξεις.

Επαγγέλματα που απελευθερώνονται

Αισθητικός

Αρτοποιός

Ασφαλιστικός Πράκτορας

Ασφαλιστικός Σύμβουλος

Διαγνωστικά Κέντρα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Διερμηνέας

Εικονολήπτης

Ενεχυροδανειστής

Επιβατικά ταξί Δημόσιας Χρήσης (αγοραία)

Επιχείρηση Ενοικίασης Λιμουζινών

Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας

Επιχείρηση Τουριστικών Λεωφορείων

Εφημεριδοπώλης

Ηλεκτρολόγος

Ηλεκτρονικός

Ηλεκτροσυγκολλητής

Ηχολήπτης

Ιδιωτικά ΚΤΕΟ

Κολλέγια

Ιδιωτικά Σχολεία

Κοινωνικός Λειτουργός

Κομμωτής-κουρέας

Κρεοπώλης-εκδοροσφαγέας

Λειτουργία Γραφείων Ιδιωτικών Ερευνών

Λειτουργία Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας

Λιανικό Εμπόριο

Λιμενεργάτης

Λογιστής Φοροτέχνης

Λογοθεραπευτής

Μαία

Μακιγιέρ

Μεσιτικά Επαγγέλματα

Μεταφραστής

Ναυτικός Πράκτορας

Ξεναγός

Οδοντοτεχνίτης

Οικονομολόγος

Οπτικός

Ορκωτός Εκτιμητής

Σκηνογράφος-ενδυματολόγος

Σκηνοθέτης

Σύσταση Οδοντιατρικής Εταιρείας

Τεχνικός Ανελκυστήρων

Τεχνικός Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής

Τεχνικός αυτοκινήτων – Οχημάτων

Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού

Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας

Τεχνικός Φαρμάκων, Καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων

Τεχνίτης Μοτοσυκλετών και Μοτοποδηλάτων

Τεχνίτης Τροχών

Υδραυλικός

Υπηρεσίες Αγροτουρισμού

Υπηρεσίες Εκμίσθωσης Αυτοκινήτων

Υπηρεσίες Οργάνωσης Εκδηλώσεων, Εκθέσεων

Φορτοεκφορτωτής

Φροντιστής

Φυσικοθεραπευτής

Ψυκτικός

Ψυχολόγος

πηγή reporter.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.