Άνοιγμα σχολείων: Πρόταση για επιστροφή μόνο της Γ’ Λυκείου και… click at school

0 554

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της μείωσης της εξεταστέας ύλης της Γ΄Λυκείου και πριν η Επιτροπή των Ειδικών εισηγηθεί στο υπουργείο Παιδείας ποιες τάξεις μπορούν να ακολουθήσουν μετά το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης την 11η Ιανουαρίου, οι φόβοι των λοιμωξιολόγων επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο μιας ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

“Φοβόμαστε το επόμενο 15ήμερο για αύξηση κρουσμάτων” δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα, σήμερα, στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας πάντως ότι “τα σχολεία είναι πιο ασφαλής τρόπος από το να είναι τα παιδιά στις παιδικές χαρές χύμα”, όπως είπε.

Πρόταση για άνοιγμα μόνο της Γ΄Λυκείου

Το ερώτημα πλέον είναι τι θα γίνει με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και ειδικά με την Γ΄ Λυκείου, οι μαθητές της οποίας θα δώσουν Πανελλήνιες στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται να προτείνουν τι μέλλει γενέσθαι. Προτεραιότητα θα δοθεί στην Γ΄ Λυκείου, για την οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- υπάρχει στο τράπεζι πρόταση να ανοίξει μόνο η τάξη αυτή εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία δείξουν ότι το ιικό φορτίο βρίσκεται σε ραγδαία αύξηση. Το σενάριο προβλέπει:

  • Σε πρώτο στάδιο, για τη Γ΄Λυκείου πιθανότερη ημερομηνία έναρξης των δια ζώσης μαθημάτων είναι η 18η Ιανουαρίου.
  • Σε δεύτερο στάδιο, στις 25 Ιανουαρίου, ενδέχεται να ξεκινήσει η λειτουργία και των υπόλοιπων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου.

“Ακροβατούμε μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας. Τα νούμερα δυστυχώς, δεν βγαίνουν. Όταν έκλεισαν τα σχολεία, θεωρήθηκε ότι είναι κι αυτά σε έναν βαθμό υπεύθυνα για τη διασπορά του κορονοϊού. Όταν στις γιορτές υπήρξε ένα lockdown μόνο στα λόγια, πώς μπορούμε να πούμε ότι ανοίγουμε; Γύρω στις 15/1 θα πάρουμε τα αποτελέσματα για το τι έγινε μέσα στις γιορτές. Θα πρέπει να έχουμε επίσημα νούμερα και μετά να ανοίξουν τα σχολεία” δήλωσε στο Open ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να γυρίσουν τα παιδιά στις τάξεις.

Μαζάνης: “Να κάνουμε το click at school”

“Για τα σχολεία, κι αν τηρηθούν όλα τα νέα αυστηρά μέτρα και όλες οι προϋποθέσεις (αποστάσεις, ολιγομελή τμήματα, ωράριο προσέλευσης, μάσκες και στα διαλείμματα) δεν θα είμαστε και πάλι σίγουροι. Να κάνουμε το click at school: Με εκ περιτροπής μαθήματα, μία μέρα η μία τάξη, μία μέρα η άλλη. Δεν έχουμε αίθουσες” πρόσθεσε ο κ. Μαζάνης.

“Μετά το κλείσιμο των σχολείων η νοσηρότητα στα ιατρεία έχει σχεδόν μηδενιστεί. Περιόρισε όχι μόνο τον κορονοϊό και τις άλλες ιώσεις. Δεν χτυπά τηλέφωνο για παιδί που έχει πυρετό. Οι παιδίατροι είμαστε στην πρώτη γραμμή. Τα έχουμε ζήσει αυτά. Έχουμε μέτρο σύγκρισης για το τι γίνεται στην κοινωνία, γιατί μπαίνουμε μέσα στις οικογένειες”, τόνισε.

Σημειώνεται ότι την άποψη να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 25 Ιανουαρίου έχει εκφράσει πολλές φορές ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μείωση ύλης Πανελλαδικών 20% – 30%

Κρίσιμη για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου είναι η ανακοίνωση της μείωσης της ύλης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Στο υπουργείο Παιδείας μελετάται μια μείωση της τάξεως του 20% – 30%, παρόμοια με εκείνη που έγινε κατά το προηγούμενο lockdown της περασμένης σχολικής χρονιάς. Οι αποφάσεις για τη μείωση της ύλης αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη ή την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου.

Παγώνη: Μας φοβίζει ο συνωστισμός στα σχολεία

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη εκτίμησε ότι τα παιδιά δε μεταδίδουν τόσο πολύ και τόσο εύκολα. “Αυτό που μας φοβίζει είναι ο συνωστισμός έξω από τα σχολεία” υπογράμμισε.

Τέλος, ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα γίνει νέα αξιολόγηση των επιδημιολογικών στοιχείων. Click away και λοιπές δραστηριότητες, εκτίμησε ότι πρέπει να ανοίξουν αργότερα, αφού εξεταστούν όλοι οι παράμετροι. “Ας ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία” κατέληξε.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών έχουν προβλεφθεί τα εξής μέτρα:

  • Διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο.
  • Χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.
  • Διαφορετικά διαλείμματα.
  • Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς. Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κοροναϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

thetoc.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.