Ανάρτηση πανό με σύνθημα «Όχι στο Άβατο των Μετεώρων – Μετέωρα για όλους» σήμερα στην Καλαμπάκα – Το κείμενο

Πανό στο οποίο αναγράφονταν “ΟΧΙ στο ΑΒΑΤΟ των Μετεώρων” ανάρτησαν σήμερα το πρωί μπροστά από το Γραφείο Τουριστικής πληροφόρησης κάτω από το Δημαρχείο ομάδα συμπολιτών μας.

0 432

Πανό στο οποίο αναγράφονταν “ΟΧΙ στο ΑΒΑΤΟ των Μετεώρων” ανάρτησαν σήμερα το πρωί μπροστά από το Γραφείο Τουριστικής πληροφόρησης κάτω από το Δημαρχείο ομάδα συμπολιτών μας.

Πανό στο οποίο αναγράφονταν “ΟΧΙ στο ΑΒΑΤΟ των Μετεώρων” ανάρτησαν σήμερα το πρωί μπροστά από το Γραφείο Τουριστικής πληροφόρησης κάτω από το Δημαρχείο, ομάδα συμπολιτών μας.

Η κίνηση έγινε με αφορμή το Σχέδιο του Προεδρικού διατάγματος το οποίο αφορά τις απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στα Μετέωρα και θα γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο την Τρίτη στην συνεδρίαση του.

Επίσης μοιράστηκε στους πολίτες και τους καταστηματάρχες της πόλης το σχετικό κείμενο με την αλήθεια για το σχεδιο ΠΔ των Μετεώρων όπως την διατυπώνει η ομάδα των πολιτών που έκαναν σήμερα την διαμαρτυρία.

Ακολουθεί το κείμενο

ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Η αλήθεια για το σχέδιο ΠΔ των Μετεώρων: Το υπό έκδοση σχέδιο Π.Δ. σαφέστατα προσδιορίζει τα πλέον σημαντικά βράχια των Μετεώρων – που ως γνωστό δεν έχουν μοναστήρια και είναι χιλιόμετρα μακριά από αυτά, ως απαγορευτικά για την αναρρίχηση και όχι μόνο. Και εμμέσως πλην σαφώς, επεκτείνεται απαγορευτικά και σε όλα τα υπόλοιπα.

Δεν λαμβάνει υπόψιν την τεράστια κάτοψη και κάθετου των συγκεκριμένων βράχων Μόδι, Άλυσσος, Αϊά, Ντούπιανη, Πυξάρι.

Παραγνωρίζει εντελώς το γεγονός ότι τα αρχαιολογικά κατάλοιπα αφορούν ελαχιστότατη συγκριτικά περιοχή αυτών, ενώ κανένα δεν είναι αναστηλώσιμο. Πρόκειται για μερικά τετραγωνικά μέτρα, στην καλύτερη περίπτωση ένας σωρός από πέτρες ή ένας τοίχος που οι φωτό των δείχνουν ίδιον τα τελευταία 100 χρόνια , κατάλοιπα τα οποία ούτως ή άλλως οι αναρριχητές δεν προσεγγίζουν ποτέ.

Αν η Αρχαιολογική Υπηρεσία θέλει να προστατεύσει τα Μετέωρα θα πρέπει στο σχέδιο ΠΔ, να γίνει σαφής και συγκεκριμένη όπως ορίζει η επιστήμη του και η μεθοδολογία των επιστημόνων, να προσδιορίσει το κάθε κατάλοιπο, να το έχει δει και να εκτιμήσει την έκτασή του.

Άλλο προστατεύω τα κατάλοιπα γενικώς, – που δε χρειαζόταν να το επαναλάβει τόσο γενικά κανένα ΠΔ , το λέει ο κραταιός Αρχαιολογικός νόμος ότι δεν τα πειράζει κανείς.

Κι άλλο απαγορεύω στους πολίτες να απολαμβάνουν τα Μετέωρα σε έκταση 50 κι 100 και 200 και πλέον στρεμμάτων γύρω από μερικά τετραγωνικά ταπεινών και βεβαίως απολύτως σεβαστών κατάλοιπων – κάνοντας αυτό που κάναν όλοι οι πρόγονοι τους.

Το σχέδιο δημιουργεί ιδιότυπο άβατο των μονών στα συγκεκριμένα τα πλέον μεγάλα βράχινα συγκροτήματα των Μετεώρων που δεν έχουν ενεργές μονές αλλά που οι μονές διεκδικούν και έχουν αυθαίρετα βαφτίσει ως ‘μετόχια’, τους χωρίς να έχουν κανέναν τίτλο ιδιοκτησίας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι βουλευτές των Τρικάλων, οι περιφερειακοί σύμβουλοι δεν μπορούν να νίπτουν τας χείρας τους πλέον. Η αλήθεια επί τον τύπον των ήλων.

Κύριοι που θα δώσετε τη σύμφωνη γνώμη σας εκ μέρους των πολιτών, ή που ισοδύναμα δεν θα μιλήσετε για αυτά που ξέρει όλος ο κόσμος που εκπροσωπείτε, γνωρίζετε π.χ. πόσο μεγάλη έκταση έχει ο βράχος Μόδι που θα το κάνετε άβατο του πλούσιου κι αλαζονικού μοναστηριού που το διεκδικεί, χωρίς να έχει τίτλο ιδιοκτησίας; Γνωρίζετε ότι και με τα άλλα ‘ψιλά’ των λοιπών διατάξεων του σχεδίου τελικά θα διώξουν τους πολίτες και τους ντόπιους από όλον τον χώρο που κάποτε του φτιάξαν και τοπογραφικό ακριβώς γι αυτό ελαφρώς διαφορετικό από της Α’ αρχαιολογικής Ζώνης.

(Η αλήθεια που ξέρουν όλοι οι κάτοικοι και όχι μόνο είναι ότι το μοναστήρι είναι πλούσιο επειδή ακριβώς διατηρεί τεράστια επαγγελματική δραστηριότητα, μέσα στην Α’ Ζώνη. Καμία υπηρεσία ακόμη δεν τόλμησε να μην συνεχίσει να ποιεί την νήσσα για το ότι τα τεράστια έσοδα από τον Αρχαιολογικό χώρο δεν παν ως όφειλαν στο ΤΑΠΑ. )

ΜΕΤΕΩΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.