Αναρριχητικές διακοπές στην Καλαμπάκα

Εντυπώσεις από τον Fabian Kalmutzki

0 781

Η επιτροπή αδερφοποίησης του Δήμου Σβάμπαχ με τoν Δήμο Μετεώρων έκοψε την βασιλόπιτα την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, όπου είχα την τιμή και χαρά να παρευρεθώ, μετά από πρόσκληση της επιτροπής (κ. Ελένη Μπούση από Καλαμπάκα και κ. Monika Heinemann από Σβάμπαχ).

Στην εκδήλωση γνώρισα τον Fabian Kalmutzki, ο οποίος παρουσίασε με πάθος το πρόσφατο ταξίδι που είχε στην Καλαμπάκα.

Παραθέτω κάποια βασικά αποσπάσματα από την ομιλία του:

«Ο Δήμος Σβάμπαχ έχει μια αδερφοποίηση με τον Δήμο Μετεώρων από το 2002. Η τοπική λέσχη αναρρίχησης Καλαμπάκας επισκέφτηκε ήδη το Σβάμπαχ τρεις φορές και μας είχε επανειλημμένα προσκαλέσει. Τελικά αποδεχθήκαμε την πρόσκληση και η αντιπροσωπεία από το Σβάμπαχ αποτελούντο από μένα, τη γυναίκα μου και τα δύο παιδιά μου. Οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι λόγω προγραμματισμού δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν.

Από τον σιδηροδρομικό σταθμό κατευθείαν στους βράχους 

Στην Καλαμπάκα, προς μεγάλη μας έκπληξη, μας καλωσόρισαν εγκάρδια εκπρόσωποι από την ομάδα αναρρίχησης, την ομάδα πεζοπορίας και την επιτροπή αδερφοποίησης. Με τον χαιρετισμό πήραμε μια πρόγευση της εξαιρετικής ελληνικής φιλοξενίας. Το ίδιο βράδυ ο οικοδεσπότης μας, ο Άρης, μας έδειξε την περιοχή. Οι βράχοι φτάνουν μέχρι και 300 μέτρα ύψος από το τοπίο και σχηματίζουν ένα εκπληκτικά όμορφο σκηνικό. Τα μοναστήρια των Μετεώρων κάθονται θεαματικά σαν φωλιές αετών σε ορισμένες κορυφές. Όσο θαυμάζαμε τα βράχια και τις κορυφές, τόσο περισσότερο έντονη γινόταν η επιθυμία μου να αναρριχηθώ τελικά αυτά τα βράχια. Τα πετρώματα αποτελούνται από κροκαλοειδές, μικτό βράχο από λεπτόκοκκο ιζηματογενές βράχο, στο οποίο είναι σφραγισμένα στρογγυλά βότσαλα.

Αναρρίχηση στο αδράχτι

Ο αναρριχητικός μου φίλος, ο Άρης, από την Καλαμπάκα επιστράτευσε έναν από τους δύο ισχυρότερους ορειβάτες των Μετεώρων ως αναρριχητικό συνεργάτη – τον Βασίλη, με τον οποίο ανέβηκα στο διάσημο βράχο, το αδράχτι. Ο στενός και 40 μέτρα ψηλός βράχος βρίσκεται σαν ένα υπερμεγέθες μολύβι ανάμεσα σε δύο ψηλούς βράχους πάνω από το χωριό Καστράκι. Για να φτάσετε στην κορυφή, πρέπει να ανεβείτε τουλάχιστον μια διαδρομή με βαθμό δυσκολίας 7. Και το καλύτερο έρχεται στο τέλος: μια διαδρομή κατάβασης 40 μέτρων, κρεμασμένη ελεύθερα στον αέρα. Καταπληκτικό!

Καλαμπάκα, θα επιστρέψουμε!

Την επόμενη μέρα καλούμαστε για πεζοπορία. Με τους συντρόφους μας και την οικογένειά μας πήγαμε στα κοντινά βουνά. Μας οδήγησαν μέσα από άθικτη φύση, βρήκαμε άγριες χελώνες, ήπιαμε νερό από τις πηγές, περπατήσαμε σε  όμορφα λιβάδια και πυκνά δάση. Επισκεφτήκαμε τη Μονή Μεταμόρφωσης. Είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο από τα επιζώντα μοναστήρια. Στο μοναστήρι εκτίθενται ιστορικά βιβλία και έργα τέχνης άλλων μοναχών. Η τελευταία μέρα είναι αποκλειστική για την πόλη της Καλαμπάκας. Είναι μια ζωντανή αγορά. Γρήγορα ήρθε η ώρα να πούμε αντίο.

Τόσες εντυπώσεις, νέες φιλίες, ειλικρινής φιλοξενία, φύση, βράχια, ομορφιά … Καλαμπάκα, θα επιστρέψουμε!»

Διαμαντής Γκίκας – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.