Ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τα νέα μέτρα

0 1.096

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κάνει ανακοινώσεις στις 18:00 την Πέμπτη 8 Ιουλίου για τα νέα μέτρα λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Όπως επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς, «τις τελευταίες ημέρες, όπως φαίνεται από τα δεδομένα που παρουσιάσαμε και την Τρίτη, καταγράφεται επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, με αύξηση των κρουσμάτων και σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των συνανθρώπων μας που προσβάλλονται από τον ιό.

Την ίδια στιγμή, και όπως ανέφερα και προχθές, από την ιχνηλάτηση του Εθνικού Κέντρου Ανάλυσης Δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προκύπτει ότι σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων σχετίζεται με τη συμμετοχή τους σε συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο, καθώς και με χώρους διασκέδασης.
Στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να ανακοπεί η αύξηση των κρουσμάτων, αναγκαστήκαμε να αυστηροποιήσουμε το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων διασκέδασης και υπενθυμίζουμε ότι από σήμερα θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

 • Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση, από την αμέσως επόμενη ημέρα.
 • Κάθε παράβαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας -όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών – θα επιφέρει κύρωση για μεν τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες για δε τα καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες.
 • Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για 60 ημέρες.

Όσον αφορά τώρα στον Επιδημιολογικό Χάρτη της χώρας, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, αυτός επικαιροποιείται ως εξής:

 • Η Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2).
 • Επίπεδο επίσης ανεβαίνουν και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1) οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ηλείας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής και Θήρας -εκτός των Δήμων Θήρας και Ιητών που μεταφέρονται  στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3). 
 • Ενώ οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λέσβου, Πιερίας, Ικαρίας και Κιλκίς κατεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πράσινο (επίπεδο 1) από το κίτρινο (επίπεδο 2). 
 • Η Νήσος Κέρκυρα και οι Διαπόντιοι Νήσοι (Δήμοι Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων, Βόρειας Κέρκυρας και Νότιας Κέρκυρας) και οι Δήμοι Τροιζηνίας και Σαλαμίνας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).
 • Οι Δήμοι Σκιάθου και Κω πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).
 • Ενώ και οι Δήμοι Ικαρίας,  Αιγίνης , Αλοννήσου και Σκοπέλου  πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Για τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν από την Επιτροπή, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία».

Τι ισχύει στις μετακινήσεις

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε επίσης αναφορά στο τι ισχύει σχετικά με τις μετακινήσεις:

Για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο,  υπενθυμίζουμε ότι απαιτούνται:

 • Για τους ενήλικες:
 1. πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης
 2. αρνητικό  αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
 3. αρνητικό  αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
 • Για ανήλικους 12-17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test.
 • Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.Οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού (υπενθυμίζουμε ότι απαιτείται να έχουν περάσει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή τη βεβαίωση αρνητικού PCR ή αρνητικού rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης  στο κινητό τους σε ψηφιακή μορφή ή με εκτύπωση από την πλατφόρμα gov.gr.

 • Δεκτές θα γίνονται οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα ελέγχονται ηλεκτρονικά από το πλήρωμα του πλοίου ή του αεροπλάνου. Επίσης θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με την ταυτότητα ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο πιστοποιεί την ταυτότητά  τους.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις δεν υπάρχει κάποιο υποχρεωτικό μέτρο. Καλό θα είναι, όμως, να γίνονται self test.

Από τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά εξαιρούνται μόνο:

 1. όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων (αφορά νησιά το επαναλαμβάνουμε) για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση οι οποίοι πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα
 2. όσοι μετακινούνται μεταξύ νησιών που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νησιά κοντινής απόστασης, πρέπει να κάνουν self-test κάθε εβδομάδα αν πρόκειται για εργαζόμενους και επίσης (self-test) πριν την μετακίνηση οι υπόλοιποι.

«Υπενθυμίζουμε ότι σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε μέρα που περνάει η επιθυμία να αφήσουμε επιτέλους πίσω μας την πανδημία μεγαλώνει -και ως εκ τούτου η τήρηση των υγειονομικών κανόνων μπορεί να φαντάζει πιο δύσκολη. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας. Αλλά υπάρχει ο τρόπος να τον αντιμετωπίσουμε: Με τον  εμβολιασμό που είναι το όπλο μας. Γιατί ο εμβολιασμός αποτελεί τη λύση, την ασπίδα απέναντι στην πανδημία, το μόνο δρόμο επιστροφής στην κανονικότητα.  Και μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, κάνουμε τακτικά διαγνωστικά test και τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα».

ethnos.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr