Αλλάζει ο τρόπος εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου φέρεται να δρομολογεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

0 221

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου φέρεται να δρομολογεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου φέρεται να δρομολογεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με στόχο οι δημοτικές εκλογές να μην εξελιχθούν σε μια κομματική αντιπαράθεση και ένα «δημοψήφισμα» για την κυβέρνηση, την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε τελευταία του ομιλία επισήμανε τη σημασία της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή» προωθείται ρύθμιση που θα προβλέπει την κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων, ενός με όλους τους υποψήφιους δημάρχους κι ενός με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με αλφαβητική σειρά.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Καθημερινής προϋπόθεση ώστε ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος να μετέχει στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα είναι στον πρώτο γύρο των εκλογών να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 5%.

Οι παραπάνω αλλαγές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

Η Καθημερινή αναφέρει πως «στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να απεγκλωβιστεί, κατά το δυνατόν, η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον «εναγκαλισμό» των κομμάτων, όπως συνέβαινε εν πολλοίς με το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα».

Το νέο εκλογικό σύστημα που φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει: Δύο ψηφοδέλτια, ένα με τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα ανακοινώνουν πλήρεις συνδυασμούς που θα δημοσιεύονται στον Τύπο και θα αναρτώνται σε εμφανή σημεία του δήμου προς πληροφόρηση των δημοτών. Δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων, διαφορετικά οι εκλογές επαναλαμβάνονται τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική. Προϋπόθεση για την εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο του υποψηφίου δημάρχου με τον συνδυασμό του θα είναι, κατά την πρώτη Κυριακή, ο υποψήφιος δήμαρχος να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 5% του εκλογικού σώματος.

tvxs.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.