Ακης Παπανικολάου -Μαθηματικός: Πως να εκτιμήσετε την διακύμανση των βάσεων σε ΑΕΙ – ΤΕΙ και να συμπληρώσετε καλύτερα το μηχανογραφικό σας

Ένας διαφορετικός τρόπος για να εκτιμήσετε μόνοι σας σε ποιες σχολές μπορείτε να περάσετε.

0 525

Ένας διαφορετικός τρόπος για να εκτιμήσετε μόνοι σας σε ποιες σχολές μπορείτε να περάσετε.

Ένας διαφορετικός τρόπος για να εκτιμήσετε μόνοι σας σε ποιες σχολές μπορείτε να περάσετε.

Μετά τη δημοσίευση των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών από το Υπουργείο Παιδείας, φάνηκε ξεκάθαρα ότι στα περισσότερα μαθήματα υπήρχαν χαμηλότερες βαθμολογίες. Θα μπορούσαμε επομένως να μιλήσουμε, γενικά, για πτώση των βάσεων.

Όμως οι βάσεις επηρεάζονται ουσιαστικά και από κάποιους άλλους παράγοντες:

akis2

1. Τον αριθμό εισακτέων. Φέτος είναι πολύ διαφορετικός από τις προηγούμενες χρονιές. Υπάρχουν τμήματα με πολύ μικρότερο καθώς και τμήματα με πολύ μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων από πέρσι. Υπάρχουν επίσης τόσες αλλαγές και μετονομασίες στις σχολές που είναι πολύ δύσκολο να βρούμε την ακριβή αντιστοίχιση για πολλές από αυτές.

akis3

2. Τον αριθμό προσέλευσης των υποψηφίων. Φέτος υπήρχε αρκετά μικρότερη προσέλευση από πέρσι.

akis4

3. Τις προτιμήσεις των υποψηφίων. Ο σοβαρότερος παράγοντας είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις δυνατότητες που έχουν οι οικογένειες να υποστηρίξουν σπουδές σε πόλη διαφορετική από αυτή της μόνιμης κατοικίας. Όμως υπάρχει και μια μείωση του ενδιαφέροντος για σχολές που επαγγελματικά οδηγούν κυρίως στο δημόσιο τομέα καθώς και για σχολές που σχετίζονται με την οικοδομή.

Είναι φανερό ότι φέτος, με όλες τις παραπάνω αλλαγές, είναι ιδιαίτερα επισφαλές να κάνουμε μια εκτίμηση των βάσεων στηριζόμενοι στις βάσεις και τα αποτελέσματα των προηγουμένων ετών.

Πάντοτε προτείνω να συμπληρώνετε το μηχανογραφικό με την καρδιά σας και όχι με εκτιμήσεις και φήμες που κυκλοφορούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Φέτος όμως, μετά τα πραγματικά άσχημα αποτελέσματα στις βαθμολογίες, που μοιάζουν να ακύρωσαν τις προσπάθειες μιας ολόκληρης χρονιάς, νιώθω την ανάγκη να προσπαθήσω να σας αποδείξω αυτό που γενικά συνηθίζουμε να σας λέμε εμείς οι καθηγητές: Δεν πρέπει να κοιτάτε τις περσινές βάσεις. Τις βάσεις κάθε χρόνο τις διαμορφώνουν όλοι οι προηγούμενοι παράγοντες. Ασχοληθείτε με το μηχανογραφικό σας σοβαρά όσο άσχημα και αν πιστεύετε ότι πήγατε στις εξετάσεις.
Πάμε να υπολογίσουμε τώρα ποιες σχολές πιθανόν “πιάνετε”. Όλη η διαδικασία στηρίζεται σε επεξεργασία τω στατιστικών στοιχείων του Υπουργείου Παιδείας.
1ο βήμα: Βρείτε πόσοι έχουν μεγαλύτερο Γενικό Βαθμό Πρόσβασης από εσάς.

Αν είστε Θετική ή Τεχνολογική και θέλετε σχολές του 2ου, 4ου ή 5ου Επιστημονικού πεδίου δείτε τον συνολικό πίνακα αφού διεκδικείτε τις ίδιες σχολές:

Αν είστε Θετική κατεύθυνση, και μόνο για τις σχολές του 3ου πεδίου δείτε τον πίνακα με το Γενικό Βαθμό Πρόσβασης της Θετικής κατεύθυνσης.

Αν είστε Θεωρητική κατεύθυνση δείτε τον πίνακα με το Γενικό Βαθμό Πρόσβασης της Θεωρητικής κατεύθυνσης για τις σχολές του 1ου πεδίου τον πίνακα της Θετικής κατεύθυνσης. για το 3ο πεδίο και τον 1ο πίνακα για τις σχολές του 5ου πεδίου.

akis5

2ο Βήμα Τώρα βρείτε που βρίσκεστε σε σχέση με τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του επιστημονικού πεδίου που σας ενδιαφέρει:

akis6

Δείτε και τους παρακάτω πίνακες. Ο στόχος είναι να υπολογίσετε πόσοι περίπου υποψήφιοι έχουν περισσότερα μόρια από εσάς σε κάθε επιστημονικό πεδίο που σας ενδιαφέρει. Ανάλογα με τη θέση, σε σχέση με τη μέση τιμή, του βαθμού των μαθημάτων αυξημένης βαρύτητας προσθέστε ή αφαιρέστε κάποιους υποψήφιους στον προηγούμενο αριθμό που βρήκατε από το ΓΒΠ.

akis7

akis8

3ο Βήμα: Αφού έχετε καταλήξει κατά προσέγγιση στον αριθμό των υποψηφίων που έχουν συγκεντρώσει περισσότερα μόρια από εσάς δείτε για τις σχολές του 2ου, 4ου και 5ου πεδίου τον

2ου,4ου,5ου πίνακας.

Για τις σχολές του 1ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου τους αντίστοιχους: 1ου πίνακας και 3ου πίνακας. Μπορείτε επίσης να δείτε τις σχολές του 1ου με το 3ο μαζί.

Οι σχολές είναι ταξινομημένες κατά φθίνουσα σειρά σύμφωνα με τις βάσεις του 2012, αφού η βάση μιας σχολής δείχνει και τη ζήτηση που είχε πέρσι αυτή.

Η τελευταία στήλη (με το χρώμα) δείχνει τον αριθμό των υποψηφίων που θα μπουν μέχρι την κάθε σχολή. Προσδιορίστε σ΄αυτή τη στήλη τον αριθμό των υποψηφίων που υπολογίσατε πριν και πιθανόν έχουν μεγαλύτερη βαθμολογία από σας. Αν αφαιρέσετε τις σχολές που διεκδικούν αυτοί οι υποψήφιου μπορείτε να δείτε ποιες σχολές πιθανόν “πιάνετε”.

Οι υποψήφιοι της Θετικής και της Τεχνολογικής κατεύθυνσης θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα.

Να πούμε άλλη μια φορά πως στο μηχανογραφικό δηλώνουμε τις σχολές που θα μας άρεσε να φοιτήσουμε, με τη σειρά πραγματικής προτίμησης, χωρίς να ασχολούμαστε με τη βάση που είχαν αυτές πέρσι.

Ελπίζω το άρθρο να σας βοήθησε να δείτε λίγο πιο αισιόδοξα τα αποτελέσματα των πανελλαδικών και να αποφασίσετε ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε σοβαρά με το μηχανογραφικό σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr