Αυτοκινητόδρομος Ε65: Αθήνα – Καλαμπάκα σε 3 ώρες – Αντίστροφη μέτρηση για τα εγκαίνια

0 6.388

Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 και το Αθήνα-Τρίκαλα σε 3 ώρες δεν είναι πλέον μακριά καθώς μπαίνουμε στην αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση του νότιου τμήματος  αλλά και των πρώτων χιλιομέτρων στο βόρειο τμήμα. Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα του επιμελητηρίου Φωκίδας επανέλαβε την δέσμευση του υπουργείου για την παράδοση των τμημάτων που θα δημιουργήσουν έναν συνεχόμενο αυτοκινητόδρομο από την Λαμία μέχρι την Καλαμπάκα μέχρι το Πάσχα.

Θα είναι τα δεύτερα εγκαίνια αυτοκινητόδρομου το 2024 μετά από εκείνα που έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο για τον άξονα της Αμβρακίας Οδού. Το υπουργείο ΥΠΟΜΕ θέλει να …τριτώσει τις κορδέλες με τμήμα του Πάτρα-Πύργος προς το τέλος της φετινής χρονιάς.

Ουσιαστικά μαζί με την Σαρακοστή μπαίνουμε και στην πορεία προς την πλήρη ολοκλήρωση του νότιου τμήματος του Ε65  Λαμία-Ξυνιάδα συνολικού μήκους 32,5 χιλιομέτρων αλλά και επιπλέον 10 χιλιομέτρων στο βόρειο τμήμα από τα Τρίκαλα μέχρι την Καλαμπάκα.

Η απόσταση από την Αθήνα μέχρι την Καλαμπάκα υπολογίζεται σε περίπου 3 ώρες και 10 λεπτά.

Οι “κορδέλες” σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες θα κοπούν στο ίδιο χρονικό διάστημα και πλέον ο μεγάλος στόχος είναι οι ταξιδιώτες του Πάσχα στην Δυτική Θεσσαλία να βρούν έναν ολοκληρωμένο αυτοκινητόδρομο περίπου 125 χιλιομέτρων και ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, γνωστότερος ως Ε65 θα πάψει να είναι ο “τυφλός” αυτοκινητοδρομος.

Τα έργα στο νότιο τμήμα ξεκινούν από την περιοχή της Ανθήλης, πριν την Λαμία (ερχόμενοι από Αθήνα), και καταλήγουν στην αποξηραμένη λίμνη Ξυνιάδα. Να θυμίσουμε πως τα πρώτα 15 χιλιόμετρα έχουν δοθεί στην κυκλοφορία από το 2020 και απομένουν τα υπόλοιπα 16 χιλιόμετρα που θα ενώσουν δια παντώς τον Ε65 με το εθνικό δίκτυο των αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Η τελευταία εκκρεμότητα που αφορούσε τα 4 χιλιόμετρα στην περιοχή πριν την σήραγγα Όθρυος ολοκληρώθηκε και στο έργο προχωρούν οι τελευταίες πινελιές που είναι ο οδοφωτισμός, κάποιες οδοστρωσίες, διαγραμμίσεις, τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, σήμανση κ.α. Ο δρόμος θα διαθέτει δύο λωρίδες + ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας.

Κλείνουν τα έργα στον νότο – Επίκεντρο το βόρειο τμήμα

Τα έργα στο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα με την ολοκλήρωση τους θα κάνουν πραγματικότητα την διαδρομή Αθήνα-Τρίκαλα σε 3 ώρες καθώς πλέον δεν θα χρειάζεται ο οδηγός να χρησιμοποιεί το δύσκολο οδικό ανάγλυφο στις ανηφόρες μετά τη Λαμία. Δέκα λεπτά περισσότερα θα απαιτούνται για να φτάσει μέχρι την Καλαμπάκα.

Στην ουσία ο οδηγός θα χρησιμοποιεί την εθνική οδό από την Αθήνα (δηλαδή στη Νέα Οδό) και στην περιοχή της Ανθήλης (περίπου στο 205χλμ) θα εισέρχεται στον οδικό άξονα της Κεντρικής Οδού. Από εκεί θα διανύει περίπου άλλα 110 χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει μέχρι την πόλη των Τρικάλων και περίπου 10 ακόμα για να φτάσει στην Καλαμπάκα. Αυτό σημαίνει πως η απόσταση των 325 χιλιομέτρων θα μπορεί να καλύπτεται με συντηρητική οδήγηση σε 3 ώρες και 10 λεπτά.

Η παράδοση των έργων στο νότιο τμήμα θα σημάνει και την μετατόπιση του επίκεντρου των έργων στο βόρειο τμήμα του Ε65. Εδώ ο προγραμματισμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τοποθετεί την πλήρη παράδοση του βόρειου τμήματος αλλά και συνολικά πλέον του Ε65 εντός του 2025. Τα έργα στο βόρειο τμήμα έχουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Βόρειο τμήμα του Ε65 (Α/Κ Τρικάλων – Α/Κ Εγνατίας, συμβολή 15 χλμ. δυτικά των Γρεβενών), του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021 έχει συνολικό μήκος 70,5 χλμ. και προϋπολογισμό 442,1 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό προόδου του έργου είναι σήμερα πάνω από 30%.

Όταν ολοκληρωθεί και λειτουργήσει και το βόρειο τμήμα ο αυτοκινητόδρομς Ε65 θα έχει πλέον συνολικό μήκος 181 χιλιομέτρων ξεκινώντας από την περιοχή της Λαμίας και φτάνοντας μέσω Καρδίτσας, Τρικάλων και Καλαμπάκας στην περιοχή των Γρεβενών συνδεόμενων με την Εγνατία Οδό.

Η στρατηγική σημασία του Ε65

Ο Ε65 θα αποτελέσει τον τρίτο κάθετο εθνικό άξονα της Ηπειρωτικής χώρας. Στα δυτικά έχει τον άξονα της Ιόνιας Οδού (Αντίρριο-Ιωάννινα) και ανατολικά την άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Το μεγάλο προσόν του Ε65 είναι η σύνδεση Ανατολής και Δύσης. Μέσω του Ε65 ενώνονται τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Βόλου. Παράλληλα θα προσφέρει άνετη πρόσβαση στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Ηπείρου σε χρόνους που είναι εξαιρετικά πιο σύντομοι από ότι τώρα.

Για παράδειγμα το Αθήνα-Γρεβενά θα είναι υπόθεση 4 ωρών ενώ σε 4,5 ώρες κατεβαίνει ο απαιτούμενος χρόνος για Μέτσοβο ή Καστοριά. Παράλληλα μέσω του Ε65 και του κάθετου άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή έρχονται πιο κοντά οι γειτονικές χώρες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Τα έργα στο νότιο και βόρειο τμήμα εκτελεί η ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό της Κεντρική Οδός Α.Ε. Στο νότιο τμήμα τα έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και στο βόρειο όπως αναφέρθηκε και παραπάνω από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ανεξάρτητοι μηχανικοί είναι το σχήμα AECOM-OMEK.

 

πηγη ypodomes.com  – Nίκος Καραγιάννης

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Litespeed Greek Web Hosting by NetSpace.gr